Дозировка на магнезия

Дозировка

Откъс от книгата “ТРАНСДЕРМАЛНА ТЕРАПИЯ С МАГНЕЗИЙ”- МАРК СЪРКЪС 

По принцип основно правило при индивидуализиране на дозата магнезий е да се осигурят около 6мг/кг телесно тегло на ден. Това означава общия прием на магнезий за деня да възлиза на 600-900мг за тежащ 90кг човек. Някои изследователи настояват, че подходящата доза за децата е 10мг/кг на ден, защото те се нуждаят от повече магнезий за растежа си. Спортистите също се нуждаят от повече магнезий в зависимост от нивото на стреса и тренировките и също така можем винаги да увеличим дозата си, когато сме изложени на голям емоционален стрес или при сериозно заболяване.

Нормално приетото препоръчително дневно количество е само 300-400мг. Много професионалисти смятат, че това е минимумът. Някои са на мнение, че 1000мг е по – близо до реалните нужди на хората заради стреса (измерван чрез нивото на кортизона), който става причина за изхвърляне на магнезия чрез потта в по – големи количества. Повечето хора не си дават сметка за реалното  количество стрес, на което са подложени всеки ден. Кортизонът обаче може да бъде измерен чрез изследване на слюнката и ако се окаже, че е доста, дозата на магнезия може да бъде съобразена с този факт.

Както с всяко едва стартиращо нещо в началото човек трябва да действа внимателно докато се ориентира коя е подходящата доза, особено когато става дума за деца. Всеки трябва да съобразява дозата със собствените си нужди, размери и тегло. Количеството зависи също така от прилагания метод или комбинация от методи. Магнезиевият хлорид може да се приема орално, директно през кожата (при масаж или просто като се втрива в кожата), в бани на краката, във вани на цялото тяло.
Клетките ни са най – добре, когато преливат от магнезиеви резерви затова трябва да си набавяме достатъчно от този минерал всеки ден. Наситеното с магнезий тяло има по- здрава имунна система, която се справя по – ефикасно с инфекции и грип. Това не означава всички да се докараме безгрижно до състояние на хипермагнезиемия, пренебрегвайки нужния баланс с другите минерали. От нас се иска да се погрижим да приемаме подходящо количество магнезий, така че всички клетъчни системи да могат да работят оптимално.
Дозата за сериозно болния човек е по – висока, отколкото за здравия човек. Ако човек страда отдавна от някаква, независимо каква болест, трябва да започне от по – малки дози и да ги увеличава постепенно. Токсичните профили на магнезиевия хлорид и на витамин С са подобни и предозирането и на двете води в най – лошия случай до диария, стига само бъбреците да не са сериозно болни.
Законът на Фик за пропускливостта на мембраните твърди, че количеството, което ще бъде абсорбирано от дадено разтворено вещество (в случая – магнезия), зависи директно от областта на контакта, концентрацията на разтвора и времето, през което разтвореното вещество е в контакт с мембраната. Следователно всеки трябва да усети с пробване подходящата за себе си доза – както в началните етапи, така и за поддържането на здравето си в дългосрочна перспектива.

Не разполагаме в цифри за милиграми, които се абсорбират през кожата, но прилагалите трансдермална терапия с магнезиево олио обикновено признават, че това е важен начин за допълване нуждите на организма от магнезий. Най – добър е комбинираният подход – редуване на вани (за крака и тяло), директно пръскане върху кожата и същевременно увеличаване на консумацията на богати на магнезий храни. Когато човек използва всички възможности, по – лесно ще нормализира нивото на магнезия в тялото си и после ще го поддържа.

При приемане на магнезий през кожата се избягва опасността от предозиране и негативното въздействие върху стомаха и другите храносмилателни и отделителни органи.

Употребата на магнезиево олио е най – бързият и удобен начин за доставка на магнезий в клетките и тъканите през кожата. Две – три впръсквания под мишниците действат като изключително ефикасен дезодорант и в същото време магнезият преминава бързо през тънката кожа в жлезите, лимфните канали и кръвообращението, за да бъде разнесен из цялото тяло. Впръсквайте магнезиевото олио на опакото на дланта или отгоре върху стъпалото по всяко време на денонощието, за да осигурите постоянно абсорбиране на магнезий. Независимо къде по тялото ще пръскате със спрея, веднъж щом течността премине през повърхността на кожата, тялото ще транспортира магнезия до тъканите, които се нуждаят най – много от него.

Всички масажисти би трябвало да използват магнезиево олио, защото е винаги добра идея масажът да се съчетава с магнезиева терапия. Ако разбирахме наистина колко е  важно нивото на магнезия в организма ни да бъде задоволително, щяхме да се пръскаме с него под мишниците всеки ден, щяхме да го пръскаме по различни части на тялото и никога да не пропускаме да го добавим към водата във ваната си.

За повече информация може да прочетете книгата на Марк Съркъс „Трансдермална терапия с магнезий”

6 Comments

 • Добринка Георгиева
  Отговор

  Колко дълго време мога да приемам магнезий ? Постоянния прием на магнезий води ли до предозиране и необходим ли е интервал за почивка ?

  • Иванка Костова
   Отговор

   Колко дълго време мога да приемам магнезий ? Постоянния прием на магнезий води ли до предозиране и необходим ли е интервал за почивка ?

  • Antonia
   Отговор

   Колко дълго време мога да приемам магнезий ? Постоянния прием на магнезий води ли до предозиране и необходим ли е интервал за почивка ?

  • Иван Енчев
   Отговор

   Имам хронична аритмия , пия магнерич500 от 3 по 8 ч. от доста време . Трябва ли да правя почивки за да избегна предозирване?

 • Георги
  Отговор

  Колко дълго време мога да приемам магнезий ? Постоянния прием на магнезий води ли до предозиране и необходим ли е интервал за почивка ? Колко време трябва да е интервала за почивка? Пия го четвърта година без почивка в препоръчителните дневни дози

 • Галина
  Отговор

  Колко време мога да пия магнезий?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.