Защо саботираш сам успеха си? Ето откъде може да идва това и как да го преодолееш!

Улавяш ли се понякога, че отлагаш, разсейваш се, с действията и бездействията си не си позволяваш да се приближиш до цел, която иначе желаеш?

Толкова често ми се е случвало да работя с клиенти по този въпрос, както и да уловя същата склонност в себе си, че реших, че това е тема, ценна и актуална за много хора. Точно затова избрах да поставя тази тема в работната група в която изучаваме с учениците ми специфичните приложения на ТЕС – техниките за емоционална свобода, а и да споделя важни акценти със широката аудитория.

От статията ще научиш:

 • как да разбереш, че се саботираш;
 • кои са обичайните причини да се саботираме,
 • как да намерим своите индивидуални причини защо се самосаботираме
 • как да престанем да си пречим сами и да преодолеем саботажа
 • В края на писмото ще намериш линк към видео – мое скорошно ТВ гостуване, където дискутирахме същата тема – автосаботажите. Можеш да избереш дали първо да прочетеш текста в който синтезирам основните неща, или първо да слушаш видеото в което разказвам по-детайлно и с примери от практиката.

Как да разбереш, че се самосаботираш?

 • Отлагането е един от най-ярките знаци. Поставил си си цел, но вместо да се захванеш с работа по нея, правиш всичко друго, но не и нужното за да придвижиш нещата напред. И винаги намираш аргументи, че задачите, които те възпрепятстват да се заемеш с целта, са важни и неотложни. Това може да варира от имейли, пазаруване, домакински задачи, четене на книги и странична на целта ти литература, до откровено мотаене и губене на време в социалните мрежи защото “днес не е подходящият ден”.
 • Избягване: на срещи, разговори, хора. Все парченца от пъзела, които би трябвало да те отведат към успеха
 • Правиш неща точно противоположни на това, което знаеш, че трябва да правиш. Например – знаеш как трябва да се храниш за да отслабнеш, но се тъпчеш с тестени и сладки храни. Знаеш, че трябва да си легнеш рано за да си бодър и концентриран за събитието утре, но приемаш поканата за парти с приятели.
 • Забъркваш се в неподходящи обстоятелства точно когато предстои важно събитие свързано с целта ти. Мотаеш се и закъсняваш, появяваш се неадекватно облечен, озоваваш се в шумна и неадекватна обстановка когато провеждаш важна онлайн среща, презентираш се по начин който те дискредитира и т.н.

Кои са обичайните причини да саботираме успеха си?

Трябва да си наясно, че саботажът е своеобразна невидима психична преграда, която ни държи далече от целта. Причината е проста: подсъзнанието възприема тази цел като опасна и създава блокаж, който ни предпазва, отдалечавайки ни от опасността. Най-общо зоните на блокаж са следните (но не само):

 • Зона на безопасност: Някой може да пострада, ако успея. Аз може да пострадам ако успея. Може да загубя нещо ценно от статута ми, обкръжението ми, стила ми на живот, ако успея.
 • Зона на идентичност: Може да изгубя част от своята идентичност, изработен характер, компенсиращи житейски стратегии и маска в обществото, ако успея. Идентичност и безопасност: Може да не е безопасно да успея, защото хората с идентичност на успяващи, пострадват.
 • Зона на сигурност: Може да се окажа твърде видим, оголен и раним, ако започна да успявам. Извън зоната ми на сигурност съм защитен, невидим, не съм изложен на обществения интерес, критика и наранявания.
 • Зона на страх от провал: Толкова силно е заложен в мен, ведно с несигурността в собствените ми умения и стойност, че предпочитам да не опитвам. По-добре да стоя в пасивна и безопасна апатия, отколкото да се изложа на критиките, присмеха и срама, че съм се провалил.
 • Зона на принадлежност и лоялност: Ако успея с моя проект, това няма ли да бъде своеобразно предателство към род, близки и значими хора, към които изпитвам лоялност и принадлежност?
 • Зона на страх от успех: Мога ли да си позволя да посрещна последиците от успеха? Промяната в това как ме възприемат хората, как се отнасят към мен, повишената отговорност и очаквания на които трябва да отговоря? Настискът да защитя и задържа постигнатата висока летва.
 • Зона на заслужаване: Аз заслужавам ли добрите неща в живота? Да има за мен? Или толкова хубаво не е на хубаво, не е за мен?
 • Зона на самооценка и способности: Аз притежавам ли качествата и уменията да реализирам този успех? Ако чувствам, че не съм достстъчно добър за този успех, не бих искал да се излагам на опасност и да опитвам.
 • А може просто това да е социално натрапена цел, или да не съм готов положа усилията и да платя цената, за да я реализирам.

Има още микро-зони на блокаж и те са толкова специфични, заради индивидуалността на всеки от нас. Не можем, не заслужаваме, не сме достойни, не ни се полага, някой или нещо друго е по-важен от нас. В разговора с ТВ-водещата (виж видеото ТУК), спонтанно стигнахме до хипотезата, че почти винаги самосаботажите имат общо с чувството ни за малоценност. И сякаш има нещо вярно? Ако чувствам, че нещо ме заплашва, че не мога, не заслужавам или не съм важен – значи не съм изградил силен личен център. Ако се страхувам от критика, подигравка, унижение, атаки – значи се чувствам несигурен в себе си. Извън малоценноста обаче, има и други зони на блокаж и те са свързани с идентичността, и мястото ми в обществото.

Успехът и пътят към него може да се чувства застрашаващ по толкова много начини. И ние можем на рационално ниво на разума да твърдим, че имаме тази или онази цел, но когато подсъзнанието смята, че тя ни застрашава, познай кой ще спечели битката? – Подсъзнанието, разбира се. Затова циклим с месеци и години в собствените си саботажи.

Как да намерим своите лични и строго индивидуални причини да се саботираме?

Като влезем в състояние на мозъчните вълни, на които функционира подсъзнанието. Цялата тази информация – как чувстваме успеха, се съдържа в подсъзнанието. Трудно е, или почти невъзможно да се докопаш до информацията, складирана в подсъзнанието ти, докато мислиш рационално. Трябва да влезем в пространството на чувстването, докато мислим за нашата цел. ТЕС (техниките за емоционална свобдоа) са брилянтен и бърз начин да превключим към чувстването, докато потупваме по акупунктурните точки с които работи метода, и си задаваме насочващи въпроси. Веднъж уловили как се чувства на телесно/соматично/емоционало ниво, подсъзнанието ще започне да подава още и още информация във вид на усещания, мисли, асоциации, как се отнася към тази наша цел. Изумителни разкрития се случват в тези моменти – хората възкликват “Нямах представа, че тая това в себе си”.

Как да преодолеем саботажа?

Все така използвайки ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Щом вече сме извлякли информация от подсъзнанието, продължаваме да използваме потупванията, за да стигнем до причините да формираме такива нагласи. “Аз не заслужавам и не струвам” не е нещо, което се е появило от нищото. Това са деструктивни и ограничаващи вярвания, които подсъзнанието е кодирало в конкретни преживявания. Такива вярвания ние създаваме в ранните детски години от живота си, в течение на множество микро-травматични ситуации, в които сме се чувствали застрашени, безсилни, отблъснати, неодобрени, необичани, неспособни. Имаме да насочим специфично приложението на тези техники, за да освободим замръзналите травматични спомени в които сме създали вярвания, които ни тласкат да предприемаме несъзнавано саботиращи поведения. Когато освободим на телесно, неврологично, биохимично, енергийно, емоционално, психично ниво травмата, възприятията ни се променят. Вярванията се променят. Вече не пазим и пренасяме в зрелостта си чувството, че сме неспособни и недостойни.

Брилянтен, красив и фин процес, който превърнах в система за работа в ясни и последователни стъпки. Ако все още не си присъствал на някое от дълбинните обучения в ТЕС в които изучаваме и прилагаме това специфично приложение на техниките от енергийната психология, можеш да избереш кога да се включиш в някой от предстоящите класове в 2023година. Можеш да се абонираш за бюлетина ни с полезна информация ОТ ТУК – остани на линия и следи писмата от нас, за да разбереш кога предстоят нови програми за самопомощ, личностно или професионално развитие.

Дотогава ти желая много вътрешна сила, смелост и неспирно любопитство, и стремеж към развитие! Вярвам в силата на човешкия потенциал, който е способен да преодолее и най-тежките житейски обрати и изпитания. Не просто вярвам – знам го със сигурност заради хилядите истории на успех на хората с които работя, както и от моята лична история.

Помни, че независимо колко трудна и блокирала се чувства ситуацията, никой и нищо не може да ти отнеме правото да избереш как да реагираш. Ако не виждаш изход, това не означава, че го няма. Просто все още не го виждаш. А това може да се промени всеки момент, нали? 😉

🙏💓

С любов,

Марти Иванова

Психолог, Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата

 

 

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.