Блог

Тахан за здраве, светлина и щастие! Theia’s – тахан от боговете.

Татяна и Теодор са двама изключителни млади ентусиаста, избрали един различен и вкусен път в живота. Вместо да се отдадат на работа в международна корпорация, и да гонят върховете на коорпоративна кариера в чужбина, те създават нещо свое в България, което не само възражда древни традиции, но и помага! Вълшебната дума е “ТАХАН”!
Във века на забързания стрес и яденето на крак, водени от страстта към кулинарията и добрата храна, те създават своя линия супер качествени и здравословни тахани – Theia’s Tahini. И докато техните съвременници похапват межу другото хамбургер в някое заведение за бързо хранене, Татяна и Теодор се влюбват и посвещават на здравословните супер-храни. Храни, които допринасят за здравословен, жизнен и пълноценен живот.

Огромните здравословни ползи от таханите, техният омаен вкус, широката им приложимост във всевъзможни храни: сладкиши, десерти, смутита, пълнежи за сладки и солени печива, сосове, пастети, бонбони, хляб (безкраен вкусен списък:)), превръщат интересът и увлечението на Таня и Тео в истинска страст.

Прекрасно е, че тази страст е споделена със стотици ценители на здравословната и вкусна храна, а техният брой непрекъснато нараства. Човек може да срещне усмихнатите любители на тахан на всяко стойностно изложение, фестивал или работилничка за здравословен начин на живот. И също така – да вкуси от вълшебството на таханите им. Веднъж вкусил от тях, човек остава влюбен завинаги. Лешниковият тахан е истинска шоколадова експлозия за сетивата, сусамовият тахан – определено обезмисля всички други марки, ореховият и бадемовият – предлагат палитра от вкусове, а кокосовият… това е нещо, което те кара да мечтаеш за всяка следваща лъжичка. Личи си, че и аз съм вече обладана от тахановата страст 🙂 И наистина – с ръка на сърце мога да кажа, че вече съм фен на Theia’s tahini – това са най-вкусните и качествени тахани, които някога съм вкусвала!
А сега нека се гмурнем дълбоко в кухнята на тахана, с Теодор!

1. Какво кара двама млади хора да се захванат с нещо така непопулярно – разпространение на качествен тахан в България?

Аз и приятелката ми сме предприемчиви по природа и винаги сме мислели как да създадем нещо ново и интересно. Аз идвах от собствена строителна компания, а тя от корпоративните човешки ресурси. Много харесвахме таханите като продукт, но не намирахме марка на пазара, която да предлага постоянно качество и така се зароди идеята за Theia’s Tahini. Без много да му мислим, се хвърлихме в това приключение.

2. Как личното увлечение се превърна в работа?

Първо на шега. След това постепенно  създадохме дружество, изградихме партньорства, справихме се със законовите разпоредби и започнахме да градим мрежа от клиенти.

3. Какво се крие за името “Тея“?

Тея е името на гръцката титанида Theia, което означава „която осветява“ и е синомим на топлина, щастие и здраве – това, което се стремим да постигнем за нашите клиенти от самото начало.

Вълшебният Лешников тахан!
Вълшебният Лешников тахан!

4. Таханът модерна храна ли е, или има история, от която да почерпим мъдрост и знания?

Таханът е странна комбинация. За пръв път се наблюдава нейното популяризиране чрез реклама и съдържание, което помага на хората да научат повече за него като храна. Но таханът присъства в кухнята на Изтока от векове. Била е основна храна при лечението на остеопороза, стомашно чревни проблеми, за захранване на деца, създаване на гурме ястия и други. Бих казал, че все още е донякъде непознат продукт за България, но има потенциал да бъде масов.

5. Има ли българинът знания и култура на здравословно хранене? Таханът какво място има в съвременното меню?

Все повече хора обръщат внимание на храната, която консумират, което много ме радва. В съвременното меню могат да присъстват навсякъде. Например, аз не консумирам ядки, тъй като те изискват малко по-дълга подготовка, накисване, сушене отново и т.н. В противен случай подуват стомаха, създават дискомфорт , а и не се усвояват напълно. Трудно се комбинират с останалите храни. Таханите са готови за консумация, лесни и вкусни. Отделно от това, удобно се смесват с шейкове или се използват за дресинги към салатите.

6. Лесно ли се намира качествена храна в България?

Бих казал, че да. Все повече магазини имат здравословни щандове или се опитват да намерят по-чисти продукти за клиентите си. Дори хипермаркетите обособяват такива щандове. Плодове и зеленчуци закупуваме по начин, който ни е по-удобен в определен момент. Веднъж от малки пазари, друг път от големите вериги. Не съм усещал голяма разлика. Внимавам с месото и сиренето от тези вериги, но се спрявам като купувам от местни производители и така сглобяваме добре покупките ни.

Десерт с тахан, боровинки и маскарпоне
Десерт с тахан, боровинки и маскарпоне

7. А достъпна ли е качествената храна за масовия потребител, или е екзотична и скъпа прищявка само за кулинарни ценители?

Основните храни като зеленчуци, плодове, месо, яйца са достъпни и доста голяма част от населението може да си ги позволи. Един мой познат направи примерно месечно меню за възрастен мъж, което струваше 99лв. Или по 3,30лв на ден. Не беше оптимално, но пък далеч по-оптимално от масовата диета на хората. Така че дори и човек на минимална работна заплата може да се храни целогодишно с истинска храна.

8. С какво се различават таханите на Theia tahini от вече познатите на пазара подобни продукти?

Залагаме на личното отношение, директния контакт с хората, красив дизайн и фанатизъм към качеството. Всеки един наш клиент общува директно с мен или Таня, не се крием зад търговци или дистрибутори. Ако нещо не е наред с пратка – решаваме проблема на момента с клиента. Затова и мненията на клиентите ни са толкова положителни. Не използваме посредници, а директно предоставяме продуктите си на магазин или на краен клиент, което не го оскъпява допълнително. Самият дизайн на нашия бранд и маркетинговата стратегия, която сме изградили ни различава много от другите производители и затова сме лесно разпознаваеми. Често се случва на изложения, хора да знаят за нашата марка още преди да посетят нашия щанд.

9. Кой е твоят любим тахан?

Отговорът тук не е толкова прост. За закуска предпочитам лешников или кокосов, защото ми се вписват добре в режима. Имат доста фибри и голямо количество мазнини и малко въглехидрати, което е супер за мен, защото не консумирам въглехидрати сутринта. Средно-верижните триглецириди в кокоса много ми забързват метаболизма, а и са супер комбинация с едно хубаво кафе или чай. Вечерта предпочитам тахан от бадеми или кашу, защото имат много полезно действие върху нервната система и след тежък ден ме успокояват и засищат. Затова създадохме специализирани рецепти с тахан, за да можем да изобретим креативни начини, в които да включваме таханите в менюто си, и да са полезни за хората.

10. Как може най-лесно човек да се сдобие с вкусните тахани на Theia’s Tahini?

Може да поръча на www.theiatahini.com Да ни пише на www.facebook.com/theiatahini или sales@theiatahini.com

Сладолед с лешников тахан и плодове
Сладолед с лешников тахан и плодове

 

11. Защо са толкова полезни таханите и всеки ли може да ги консумира?

Дали всеки може да ги консумира – не. Хората, които имат алергии към ядки, не трябва да ги консумират. Ако нямат алергии – всеки може. Дори препоръчвам тахани вместо директно ядки поради няколко причини. Първо, ядките отнемат доста време и усилия, за да се подготвят за консумация. Трябва да се киснат, измиват, след това да изсъхнат, трудно се дъвчат и могат да ни подуят. Таханите са готови за консумация, по-леки са за стомаха, хранителните вещества са запазени в тях, и много хора, които се подуват от ядки, не се подуват от тахани. Да не говорим, че вкусът е много по-приятен, и консумацията е по-лесна, защото не хрупаме с минути, докато ги сдъвчем.

12. Изцяло български ли са продуктите ви?

За някои продукти използваме чужди суровини, защото просто не можем да ги намерим в България. Макар че всички суровини могат да бъдат внесени отвън на по-ниска цена, ние предпочитаме да пазаруваме от български производители. Имат традиции и много от тях отглеждат продуктите си екологично чисто. Подкрепяме местния пазар, осигуряваме работни места при този производител, можем лесно да контролираме какво получаваме и да знаем, че суровините ни са изрядни. Избрали сме пътя на по-скъпия продукт, в който знаем, че сме вложили супер качествени ядки, няма никакви примеси или гранясване, лично инспектираме всяко звено на производствения процес и така гарантираме, че няма никакви отклонения или проблеми с крайния продукт.

cover3

13. Каква е голямата ти мечта?

Да имам достатъчно средства и влияние да помагам на много хора по значим начин за тях.

14.  Смяташ ли, че си щастлив и успял човек?

 Успял все още не се чувствам, има много още какво да свърша. Щастлив – обичам и съм обичан, така че да. 

15. Какво би посъветвал младите хора, които сега се втурват в живота – по какъв път да поемат, за да намерят щастието?

Да не се страхуват да правят това, което искат. Рискът за тях е никакъв. Нямат репутация, която може да се разрушава, нямат семейство или деца, които да изхранват, имат много повече енергия и хъс, отколкото биха имали след 10 години, а пари, за да живееш добре се изкарват лесно, но удовлетворение и щастие се намират по-трудно, ако работиш всеки ден по 10 часа за някой, когото не харесваш. Да не се колебаят да правят различни неща – ако винаги си искал да пееш, запиши се на пеене. Ако си искал да танцуваш – почни да ходиш на уроци по танци. Влез във форма, тренирай. Всичко, което си искал, но си се колебал да направиш. Just do it.

16. Какво послание би искал да отправиш към читателите на Свой Избор?

Наистина да направят своя избор за начина, по който ще изживеят живота си, защото пътят ни е кратък на тази земя. Това ще ги отведе по пътеки, по които дори и не са мечтали, че ще се движат.

Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.