Карл Доусън и Пренареждане на Матрицата: Сърцето пази спомени!

Карл Доусън и Пренареждане на Матрицата в София. Снимка: Добрин Кашавелов, Списание Осем
Карл Доусън и Пренареждане на Матрицата в София. Снимка: Добрин Кашавелов, Списание Осем

С техниките от енергийната психология ви запознахме подробно в предишни статии. Техниките за емоционална свобода (ТЕС) и тяхната усъвършенствана версия “ Пренареждане на матрицата ” са леснодостъпни терапевтични методи, при които чрез почукване по определени акупунктурни точки, можем лесно да се справим с дадено психическо състояние, житейски проблем или заболяване. Гари Крейг е създателят на акпунктурната психология, както още наричат ТЕС.

А Карл Доусън, един от единиците ТЕС майстори в целия свят, е смелият новатор, който създава “Пренареждане на Матрицата” и чрез нея достига дълбочини, които са били немислими до неотдавна. Лично обучени от него са и няколко десетки българи, сред които са някои от най-изявените терапевти, лекари и специалисти, както и авторът на това интервю. Очаквайте сертификационното обучение в Пренареждане на Матрицата в София 2020г., лично водено от мастър Карл Доусън. (за него е нужно да имате ТЕС 1 и 2 ниво)

Споделяме пълния текст на интервюто на Мартина Иванова с Карл Доусън, което бе публикувано в съкратен вариант в Списание Осем. Снимки: Списание Осем, личен архив.

  •  Г-н Доусън, нужно ли е да сме опознали и усвоили ТЕС, за да стигнем до по-голямата дълбочина, която дава „Пренареждане на Матрицат-а“?

За да пристъпиш към дълбините на “Пренареждане на Матрицата” трябва да си овладял основите на ТЕС. В първите три дена обучението е точно върху базовата техника ТЕС“. С ТЕС всичко се свежда до тялото.  Матрицата работи с различни наши “Ехо”. Там работиш директно с Ехото, то е пациентът.

  • Какво представлява ехото? Колко дълбоко можем да стигнем с “Пренареждане на Матрицата”? 

Когато получим някаква емоционална травма, ние я разбиваме на парченца. И това създава Ехо. Всичко което сме създали и почувствали през този ден, всяка емоция, чувство, мисъл, импулс на нервната система, усещане в тялото – всичко това се задържа и запечатва в ехото. Не го задържаме в ума си, нито в тялото, всичко се отпечатва върху ехото. Знаете, че спомените не се пазят в тялото, а в енергийното поле. Това се потвърждава и от изследванията на едни от най-бележитите съвременни учени като д-р Брус Липтън и науката епигенетика.

В ТЕС когато почукваш върху себе си, ти всъщност не го правиш със самия теб, ами без да съзнаваш, работиш със своето ехо. И така въпреки че почукваш върху физическото си тяло, всъщност оказваш влияние върху своето ехо. Изпитваш някакви чувства, страхове и физически болежки и на някакво ниво съзнаваш, че те са натрупани в ехото преживявания. Почуквайки върху физическото тяло чрез конвенционалния ТЕС, ти успяваш да изчистиш голяма част от тези наслагвания. Но не можеш да видиш цялата картина. Променил си чувствата, травмата е изчистена в някаква степен, но цялостната картина не се е променила, не си променил убежденията си. Това е и причината в много случаи проблемът да се връща. ТЕС е като филм – завежда ни до травмата и я изчиства, но споменът остава. Травмата е излекувана, но системата от убеждения, спомените са още там и с тях предстои още много работа. Те се пазят в енергийното поле, а ехото живее точно в това поле, или “матрицата” както аз я наричам. Работейки с по-дълбокия метод “Пренареждане на Матрицата”, наистина стигаме по-далече отколкото само с ТЕС, там пренареждаме цялата картина, променяме системата от убеждения, променяме спомена и постигаме пълно изцеление на травмата.

  • Този метод изглежда много смел и новаторски. Работи с невидимото, със сърцето. А конвенционалната наука обикновено е консервативна. Как се възприема “Пренареждане на Матрицата” в модерния свят?

Мислене през сърцето и дишане през сърцето са понятия, вече изучавани и признати от някои научни кръгове. Има научен институт “Hearth Marth”  който прави новаторски научни опити. Работата през сърцето – нещо което преди време е звучало абстрактно, сега е съвсем доказуемо. Това са електрически импулси, това е електромагнитна енергия чието проявление е проследимо и подлежи на обективно изучаване. Сърцето е 60 пъти по-силно като електрически импулси и 5 хиляди пъти по-силно като магнитно излъчване в сравнение с мозъка. Сърцето пази спомени.

Пренареждане на Матрицата. Биофийдбек проследява сърдечния ритъм преди и след ТЕС сеанса. Снимка: Владимир Мачоков, Списание Осем
Биофийдбек проследява сърдечния ритъм преди и след ТЕС сеанса. Снимка: Владимир Мачоков, Списание Осем

Няма нищо мистично в енергийната психология. Това е чиста наука, която се среща в равнопоставено ръкостискане с общоприетото познание. Всичко това е толкова лесно доказуемо и видимо и за най-прагматичния учен, че медицинското съсловие просто трябва да го приеме. Има разработен софтуер, метод за мониториране на процеса, който е недвусмислен – просто виждаш с очите си какво се случва.

Един от колегите в този институт, ирландски учен разработва специални програми, които популяризира в над 20 училища за деца с проблеми, особено такива със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Програмата е на високо научно равнище, може лесно да бъдат проследявани резултатите и е голямо удовлетворение да наблюдаваш подобренията които имат децата.

Проблемът е, че не разполагаме с огромни бюджети за сериозни научни изследвания с каквито разполагат други клонове на науката и особено фармацевтиката. Тази нова наука не е изгодна за корпорациите, където изследванията и научните заключения се правят така, че да отговарят на нуждите на бизнеса. Там доказателствата, че някой медикамент работи са добре финансирани. Официалната статистика казва, че през 2002 г. 800 хил. човека са починали от медикаменти. И никой не носи отговорност за това!

Тази нова наука е достъпна, ефективна и наистина помага на хората. И за щастие имаме и поддръжници като д-р Лиз Боут в UK и професор Тони Стюарт, които излязоха с много сериозни публикации в научните среди, с изявления в медии като BBC News. Toй успешно работи със здравната система в Англия, откъдето му дадоха възможност да работи по клинични пътеки с пациенти със сериозни заболявания използвайки Пренареждане на Матрицата. От 36 проследявани случаи при които са приложени по 6 сесии, при 35 се наблюдават огромни, забележителни подобрения. Обикновено когато такива неща се случват, винаги излизат скептично настроени доктори, твърдящи, че това са измислици, че всичко се дължи на плацебо ефект. Но когато резултатите сами говорят, скептицизмът е излишен. Така че общото отношение към Пренареждане на Матрицата е много ентусиазирано и подкрепящо. Но дори и за Англия, всичко това е много ново.

 

 

 

В продължение на 10 години аз преподавам по целия свят ТЕС, а от 7 – Пренареждане на Матрицата. Сред моите ученици са както духовно търсещи хора, така и научни работници, лекари, психиатри, психолози, терапевти, учители. Сред тях изявени специалисти от цял свят с различна специализация, лични лекари, дори онколози, които сменят изцяло светогледа си и опознавайки този метод казват “Не искам да работя вече конвенционална медицина, искам да работя по този нов начин”. Много от тях имат над 15 години практика в своето поле на познание и след курса по ТЕС и Пренареждане на Матрицата са напълно променени. Донадграждат дългогодишните си знания и се връщат при пациентите си напълно променени, внасят огромни промени отвътре в научните среди, в практиката си. Промяната се случва и вече виждаме приложението на “Матрицата” в много сфери на модерния живот в Англия. Прилага се успешно и в другаде – Америка, Германия, Австралия, Дания и скандинавските страни. Прилага се в затворите, в училищата, в здравната система. Изминала е дълъг път от 1998 г. до сега. Но расте бързо и намира своето заслужено място в света ни.

  • Вашият метод е нов, но сякаш възвръща отдавна забравено знание, така ли е?

Разбира се това не е нещо, което тепърва откриваме. Всеки може да намери паралел с нещо за което вече чувал или се е докосвал, макар и то да носи друго название. Дали ще е вътрешното дете, дали ще са паралелни времеви линии, Ехо-та, или нещо друго – това не са нови понятия. Но сега сме стигнали много далече в дълбочина в това познание. Преди години един компютър е заемал цяла стая и е имал базови възможности и функции. Сега технологиите стават все по-бързи, усъвършенствани, с все повече функции.

Акупунктурата която е базата върху която се развива ТЕС, работи бавно и изисква наличието на игли които да освободят енергията от съответните енергийни точки по тялото. В момента в който добавиш и психология, разбираш, че нямаш нужда от игли. С иглите въздействаш върху тялото и усещанията му в настоящия момент, но с психологията отиваш до събитията провокирали тези усещания, променяш модела, освобождаваш спомените.

В Матрицата са комбинирани много техники и области от науката. Ехо-тата с които работим в Матрицата са в онова енергийно поле за което говори д-р Липтън.Това което се случва с нашите Ехо-та оказва влияние върху нас самите, биохимията ни, върху всяка една наша клетка, върху ДНК.

  • Това ли е науката на бъдещето? 

– Да, абсолютно. Това, което правим, е чиста наука, метод, чрез който се лекуват травми. Д-р Робърт Скеър говори за природата на травмите, за онази реакция при травми, която наричаме „замръзване“.

Карл Досън в София. Насред сесия с "Пренареждане на Матрицата"
Карл Доусън в София. Насред сесия с “Пренареждане на Матрицата” Снимка: Добрин Кашавелов, Списание Осем

Сблъсквайки се с травмиращо преживяване, подсъзнанието ни блокира, отказва да приеме случващото се, замръзва в момента на случването, с цел да ни предпази. Благодарение на тази наша реакция, травмата се капсулира и съхранява дълбоко в нашата същност. Когато замрънем, травмата запечатва и засяда в ехото ни, дълбоко в подсъзнателната ни памет. На съзнателно ниво случката е отминала, всичко е свършило. Но на ниво подсъзнание, случката все още е жива, и се случва отново и отново. Ехото ни е в капана на тази травмираща случка и без да съзнаваме, тя оказва огромно влияние върху настоящото ни поведение, енергията ни, биохимията ни, начина по който се чувстваме, по който мислим, комуникираме, минаваме през ежедневните си предизвикателства.

Чрез “Пренареждане на матрицата”, ние откриваме тези капсулирани травмиращи моменти, освобождаваме ги и изцеляваме. Чрез почукването по енергийните точки, ние освобождаваме тази вкопчена в собствения си капан енергия, освобождаваме замръзналата реакция на ехото. По този начин позволяваме на ехото да премине през травмата, да я осъзнае. Това което променяме е не самата случка, променяме убежденията възникнали там.

Тези “замразени” травматични моменти в ехото ни са причината често да се поддаваме на повтарящи се негативни поведенчески модели, които сякаш сме безсилни да контролираме и променим. Защото подсъзнателната програма контролира поведението ни. Според научните изследвания, 99% от това което правим през деня е функция на автоматични програми идващи от подсъзнанието ни. Едва 1% е следствие на съзнателно поведение. И това което можем да направим чрез Пренареждане на Матрицата е, да кажем на компютъра, че тази програма не ни харесва, да отидем до командния пункт, да създадем и заредим нова програма. Да бъдеш наясно на съзнателно ниво какво се случва, не е достатъчно. Нужно е да се гмурнеш в подсъзнанието и там да промениш нещата. И ние го правим. По съвсем нов, революционен, научен начин.

  • Има ли граница между тази съвременна наука и древното вселенско знание? Или пък сега успяваме да съградим свързващ мост между двете?
С Карл Досън в София Пренареждане на Матрицата
С Карл Доусън в София

Да, определено сега изграждаме свързващ мост. Ако погледнем историята – към времената когато религията е контролирала всичко, и науката лека-полека е започнала да навлиза в живота на хората, между двете крайности е имало опит за крехко партньорство. Имало е негласно споразумение “религията ще отговаря за всичко свързано с вярванията, а науката ще си върши научната работа”. Но сега, в съвремието, смятам, че тези двете някогашни полярности са събрани в едно от най-новаторската наука – квантовата механика.

Еволюцията е очевидна – съвременни науки като клетъчна биология, епигенетика, квантова физика ни връщат в древното знание, но с нов поглед. Всъщност, можем да кажем, че конвенционалната наука се е изпречила на пътя на това познание и по много начини е възпрепятствала развитието му в последните няколкостотин години.

Съвременната медицина разглежда и лекува тялото “на парче“. Никой не поглежда цялостно нещата, не му хрумва, че тялото е единна и взаимосвързана система! Начините за лечение са: да дадем малко химикали, да отрежем нещо, или пък да изменим функцията му. Истинска лудост! Но с навлизането на квантовата физика дойде едно ново схващане: всичко е енергия! Много лекари започнаха да казват в диагнозите си: “Това заболяване е свързано със стрес”. А нима стресът не е енергия? Начинът по който реагираме на заобикалящата ни среда. А какво води до стреса? -Предишните ти преживявания, системата ти от убеждения. Ако вярваш, че трябва да се трудиш до изнемога, да се доказваш непрекъснато, да заслужиш признанието, че си достатъчно добър – създаваш си един изпълнен със стрес живот. И ако живееш достатъчно дълго по този начин, тялото просто трябва да направи някаква промяна, да ти даде знак, че нещо не е наред. И така възниква заболяването. Толкова е просто. И там, където лекарите не успяват да намерят причините за заболяването, идва епигенетиката, която казва: “Погледни как реагираш на заобикалящата те среда на базата на системата ти от вярвания”. Силата на мисълта е хиляди пъти по-могъща от силата на химикалите. Можем в терапевтичните сесии да минем през няколко различни ехота, различни случки, спомени, дори различни убеждения и вярвания. Но те винаги са разклонения на едно основно, коренно убеждение, от което тръгва всичко. Намерим ли го, проблемът е решен завинаги.

Клиентът е този, който изцелява себе си. Нужно е само да преодолее онова първично желание да получи бързо и магическо хапче, да осъзнае, че той носи отговорността за това което му се случва, и силата да го промени. Терапевтът само фасилитира, помага му да намери пътя си, ако се загуби или зацикли. Важното е да се намери повратната точка на травмата, да се открият нуждите и убежденията на Ехо-то, и да се изцелят. Всичко това се извършва от клиента.

  • Човек трябва да извърви дълъг път за да стигне до такива разбирания. Как се случи това при вас, как стигнахте до разработването на този метод?

В продължение на години сам се учех от хората и прктиката, наблюдавах, преподавах. Обучил съм над 3,500 души в цял свят.

През едно обучение в Австралия по време на демонстративна ТЕС терапия, моя ученичка все зацикляше до емоционален момент с баща си, и не успяваше да се придвижи нататък, страхувайки се какво може да види. Решихме да пробваме насаме малко по-различен подход. Разходихме се до спомена ѝ и тя каза “Да, виждам случката съвсем ясно и себе си в нея. Толкова съм близо, че мога дори да почуквам по това момиче там”. И аз като на шега ѝ казах “Ами добре, направи го”. Стоях там в тишина до нея, инстинктивно я оставих сама на процеса и просто почуквах по нея. Тя излезе от спомена след малко и каза “Всичко мина чудесно, даже беше лесно”. И така започна всичко…Наблюдавах и се учех в движение от опита си с хората, ден след ден, случай след случай.

Силно се отличава и случай с дама от Шотландия. Нейно 7-годишно ехо  седеше на брега на морето, много тъжно, току-що загубила родителите си. Тя почукваше по малкото момиченце, успокои я, после излезе от сесията, но все още беше силно впечатлена от тази тъга. Решихме да се върнем пак към онзи момент и да попитаме ехото ѝ защо е толкова тъжно. И ехото отговори “Защото мама и татко не ме обичат. Попитахме “Защо мислиш така”. И мигновено тя ни препрати към друг спомен, където е 2-годишна и е разстроена от някаква караница между двамата родители. Там тя трябваше да почуква и върху 2-годишното ехо, и върху родителите. След това се върна отново към 7-годишното ехо и то вече беше спокойно, знаеше какво точно се е случило в онзи предишен момент и там вече всичко беше наред. Това беше изумително откритие за мен, защото показа, че “ехо-тата” са свързани помежду си, знаят от какво имат нужда, къде да ни отведат. Промяната при едно ехо мигновено се отразява и повлиява по цялата верига.

И така с течение на времето, наблюденията и опита изучавах в дълбочина възможностите на този метод. Опростих го, направих го лесен за разбиране и употреба. Човек може да го прилага и сам върху себе си, въпреки че винаги е добре да има някой професионалист който да те води, някой който е извън емоцията, извън твоята енергия.

Терминът “ехо” дойде много спонтанно. Първоначално работех с понятието “вътрешно дете”. Но той не изчерпва докрай смисъла на ехото. Седях си една вечер и размишлявах: “Добре, какво е това? Има енергиен произход, съзнателно е, холограма е, съдържа цялата информация за случилите се събития. Aбревиатурата му би изглеждала така – E (energetically), C (concsiosness), H (hologram). И така изведнъж проблясна – “Ами да! Това е Ехо! (Echo). А какво е ехото – вибрация от миналото. Това пак си ти, но не в сегашния момент, а сянка от миналото. Твое ехо.”

Карл и Пренареждане на Матрицата
Карл Доусън и Пренареждане на Матрицата в София. Снимка: Добрин Кашавелов, Списание Осем

Част от зараждането на метода е следствие на научна изследователска, практична работа, но има и една друга част, която е просто дар, дошла кой знае от коя част на морфичните полета. Една сутрин се събудих и пъзелът на “Пренареждане на Матрицата” вече беше изцяло подреден, беше си там, в съзнанието ми. Проследяването на чувството, намирането на травмата, промяната в системата от убеждения. После дойде знанието, че тялото, клетките му трябва да бъдат уведомени за тази промяна, да се включи нервната система, да почувстват клетките разликата между страх, омраза, драма и от другата страна – радост, щастие, мир, спокойствие. Това ново чувство минава през сърцето, излъчва се като наситена картина изпълнена с радост и любов към Вселената, и така активираме и включваме в изцелителния процес даже Законът за привличането. Подсъзнателно честотите на сърдечното поле директно кореспондират с общото енергийно поле, с Матрицата. Съзнателният ум не е способен на такава връзка.

Сега всичко звучи просто и обяснимо. Но тогава в началото не знаех всички тези логически връзки. Просто пъзелът сам се събра, а с течение на времето, се появиха и всички онези научни доказателства които дадоха научната обосновка.

– Кои бяха ключовите моменти по вашия път на духовно израстване? Какво бихте посъветвали хората които сега тръгват по него?

О, аз бях съвсем обикновено дете, обикновен тийнейджър със своите проблеми. На 21 вместо обичайните купони, шум, момичета, реших да прекарам известно време със себе си в Испания. Тогава ми се случи нещо много специално, едно разтърсващо духовно преживяване и промени съществено посоката ми.

Имал съм мрачни и трудни моменти, моменти на болка и затруднения, раздяла със съпругата ми, чувство, че животът се разпада. С течение на времето, работейки с ТЕС и Матрицата, успях да отработя всички тези модели, да изцеля емоционалните травми. Благодарение на работата ми с Матрицата, опознавайки вътрешния свят на толкова хора, успях да разбера децата си, да се грижа за тях, успях да разбера и променя толкова много неща в себе си. Без да звучи помпозно, но имам усещането, че моя мисия и голяма отговорност е да дам на света, на колкото се може повече хора това познание, което има силата да трансформира живота.

Ако трябва да дам някакъв съвет, той би бил: Работете с подсъзнанието си, за да промените системата си от убеждения. Ако не с ТЕС и Матрицата, то намерете друга терапия, друг метод. Но това е ключово – системата ни от убеждения. И с нея трябва да се работи на ниво подсъзнание. Иначе нищо няма да се промени.

  • Възможно ли е Матрицата да промени не само личните убеждения, но е колективни такива? За страната ни например, мнозина смятат, че е с нещастни, бедни, депресирани хора и това убеждение се е отпечтало в колективното съзнание. 

С намерение да изцелим личните си емоционални травми, ние влизаме в полето на Матрицата. Но също така можем да повикаме в това поле и други хора, същности – независимо дали са сред живите, или не. Може да се създадат групи, които да работят върху един и същ проблем. Има голям потенциал в тази идея.

Например във Вашингтон след колективна медитация в продължение на седмица, нивото на престъпността пада драстично. Силата на колективното съзнание е огромна. Не съм сигурен в точните цифри и формула на изчисление, но изследвания говорят, че ако 6,500 души независимо къде се намират по света, обединят силата на съзнанието си около нещо общо, те ще имат силата да променят цялата планета. Така че – да, ако се съберат достатъчно хора работещи в едно енергийно културно поле, това може да окаже огромно влияние и да доведе до промяна. Но при всички положения ще има нужда от специален човек, който да води един такъв процес. Аз лично не бих могъл. Но има хора, големи медитатори, духовни водачи, хора с мисия.

Карл Доусън и Марти Иванова
  •  А какви са вашите лични впечатления от България и хората ѝ?

Прекрасни. Много топли, отворени хора. В сравнение с някои други страни които съм посещавал, където хората са студени, затворени, резервирани, тук хората са истинско богатство. Много е смущаващо да работиш с хора, които са толкова затворени, че дори в работа която предполага много емоции, те остават сдържани, студени, с абсолютно замръзнали лица. Хората в България са сърдечни, топли, неподправени и имат огромен потенциал за развитие. Виждам как се заражда тази нова общност на енергийната психология в България, виждам как хората си помагат един на друг.

Наблюдава се огромна промяна, трансформация в съзнанието не само тук в България, но и в световен мащаб. Хората осъзнават, че мощта ни е огромна когато работим заедно. Това е бъдещето на света ни, на оцеляването и развитието ни като вид. Също както функционира едно тяло – трилиони клетки работят заедно, синхронизирано, подкрепяйки се и допълвайки се, по подобен начин ще се развива и еволюцията на човешкия вид. Ние сме тъканта на планетата, единен организъм. Част от еволюцията ни е да съумеем да простим и пуснем онези колективни травми, които ни дърпат назад, карат ни да търсим виновни в историята. И терапията спрямо индивида е базирана на това ключово умение – да пускаме нещата от които вече нямаме нужда.

Изцелявайки стари спомени и убеждения, ние съзнателно създаваме един нов свят. И колкото повече хора минат през този процес, толкова повече се доближаваме до онази критична маса, която може да промени целия ни свят.

——————————

Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.