Петък 13-ти и Пълнолуние в Стрелец

10304782_650154191728426_2527756632484139772_n

Двайсет и четвъртитият петък на 2014-та година ни посреща с юнски жеги, числото 13 и пълнолуние. В 7:11 часа сутринта Слънцето и Луната застават в опозиция в 23-ия градус на знаците Близнаци и Стрелец.

Нерядко в дните на пълнолунието реагираме свръхемоционално поради едно особено чувство, което ни обзема и не можем да назовем, но бихме асоциирали с безпомощност, защото смътно осъзнаваме пропастта, простираща се между бленуваната визия за живота ни и сегашното му състояние.
Контрастът между онова, което бихме искали да бъдем, и онова, което житейската ни ситуация представлява, особено остро блясва пред окото на съзнанието и това ни съсипва.

Но именно в подобен миг на озарение е мъдро да приемем реалността, за да можем да идентифицираме потенциалите в нея и да начертаем бъдещите си ходове. Стрелата на Стрелеца има нужда от ясна мишена, цел, към която да се стремим, намерение, което ангажира вътрешната ни сила.

Чувстваме порив да разчупим канона, да повярваме в собствените си възможности и да се хвърлим в неизвестността на притеглящия ни далечен хоризонт. Изключително настойчиво усещаме необходимостта да се освободим от стари решения и вътрешни заричания, които стесняват перспективата и в миналото са обслужвали защитните механизми на егото ни, но сега са усмирителна ризница за приключенския ни дух, който иска да каже „да” на нещо привидно неприемливо и страшно.

Сега е мощен период за преоценка на новите начала и подходи, които сме възприели през периода на новата луна. Можем с чиста съвест да ревизираме някои свои цели, желания и възнамерявания, които сме направили под силното влияние на рационалния ум, а сме пропуснали гласа на интуицията и сърцето.

1509079_10202294250310996_1978247858_n

Тъй като пълнолунието е в знака Стрелец, ние сме много по-чувствителни към темата за мечтите в живота ни и изпитваме нужда така да пренаредим личните си взаимоотношения, че да се отвори повече пространство за свободните ни въжделения, както и да се обградим с хора, които ги подкрепят и насърчават.
Опозицията между Стрелец и Близнаци благоприятства възпламеняването на словесни битки, концептуални сблъсъци и философски недоразумения. Най-добрият ход би бил да намалим темпото на обмен, да не затягаме допълнително възела на неразбирателството, но да слушаме другия, да вникнем в неговата гледна точка, колкото и да е трудно.

Пълнолунието през юни се нарича от индианците Алгонкин Ягодово пълнолуние, защото според техния земеделски алманах тогава настъпвало времето да берат плодовете.

10464368_10152084975206268_4874082324429171410_n

Юнското пълнолуние е обгърнато с неустоима романтична аура. Понеже това е новолунието най-близо до лятното слънцестоене, Луната изгрява ниско над хоризонта в северното полукълбо, което я прави да изглежда голяма и кехлибарена, подбуждайки медени страсти в сърцата.
Някои твърдят, че пълната луна през юни е дала името на сладкото време след сватбата – меден месец, тъй като в края на пролетта и началото на лятото традиционно са се организирали повечето сватби.

В дните около пълнолунието е добре да очертаем голямата картина и мащабните цели и проекти, които сме изгубили от поглед, втренчвайки се в детайла (в който обикновено се крие дяволът). Важно е да бъдем наблюдателни за знаци по пътя и да обръщаме внимание на сънищата си, които ще се окажат в голяма степен пророчески.

За да можем да продължим пътя си, трябва да се осмелим да оставим ненужния товар на закърнели мисловни и психологически модели, които са дирижирали съдбата ни досега. Това не става лесно и бързо разбира се, но първата крачка е осъзнаването им, което ни дава стрелешкото пълнолуние.
Стрелешката Луна е гладна за нови смислени преживявания, приключения на духa и тялото, вълнения и пътешествия. Имаме нужда да излезем от рутината, скуката и сивотата; да погледнем на света с различни очи, да открием ново вдъхновение, философия и духовен път.

Съвсем не е изключено някои от нас просто да си стегнат багажа и да заминат надалече, като малцина от близките ни ще знаят, че това далече е територия, маркирана от миналото ни присъствие, и наситена със спомени, където е било нужно да се върнем, водени от зова на ретроградния Меркурий в Рак, за да разчистим скелетите и да почетем „мъртъвците” си.

И все пак нека пътешествията ни сега не се превръщат в бягства, а да бъдат посока.

Милена Вълканова, AstroAtelier

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

1 Comment

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.