Има ли Бог – отговор от един учен

Does-God-Exist

Има ли Бог – отговор от един учен

Университетски професор задал следния въпрос на своите студенти:

– Всичко ли което съществува е създадено от Бога?

Един студент се изправил и смело отвърнал:
– Да, създадено е от Бога.
– Значи Бог е създал всичко?
– Да, сър – потвърдил отново студентът.

Професорът продължил:
– Ако Бог е създал всичко, значи Той е създал и злото, тъй като то така или иначе съществува. Значи – съгласно принципа, че нашите дела определят нашата същност, то Бог е зло.

Студентът притихнал след този отговор. Професорът бил много доволен от себе си и се похвалил пред студентите, как още веднъж доказал, че вярата в Бога е абсолютен мит. Още един студент вдигнал ръка с молба да зададе въпрос.

– Разбира се – самодоволно отвърнал професора.

Студентът се изправил и попитал:
– Професоре, а студ съществува ли?
– Що за въпрос, разбира се че съществува! На тебе никога ли не ти е било студено?

Студентите се засмели на въпроса на младежа, а той продължил:

– Всъщност в съответствие със законите на физиката, студ не съществува. Това което ние възприемаме за студ е всъщност отсъствие на топлина. Човек или предмет могат да бъдат изучени в съответствие на това дали притежават или предават енергия. Абсолютната нула (-460 градуса по Фаренхайт) е абсолютно отсъствие на топлина. Цялата материя става инертна и не може да реагира при тази температура. Студ не съществува, ние сме създали тази дума за да обозначим това, което чувстваме при отсъствието на топлина.

Студентът продължил:
– Професоре, а тъмнина съществува ли?
– Да, съществува.

Студентът отвърнал:
– Отново не сте прав, сър. Тъмнината също не съществува. В действителност това е отсъствието на светлина. Можем да изучим светлината, но не и тъмнината. Можем чрез призмата на Нютон да разложим бялата светлина на отделните й цветове и да изучим дължината на вълната на всеки цвят. Вие не можете да измерите тъмнината. Обикновен лъч светлина може да се промъкне в тъмнината и да я просветли. Как може да се измери колко е тъмно дадено пространство? Измерва се количеството светлина, нали така? Тъмнината е понятие измислено от хората, за да се опише отсъствието на светлина.

Накрая студентът попитал отново професора:
– Сър, злото съществува ли?

Този път професорът отговорил доста по-неуверено:
– Разбира се, както вече казах, виждаме го всеки ден, жестокостта между хората, множеството престъпления и насилие по света. Това са примери за съществуването на злото.

На което студентът отвърнал:
– Злото не съществува, сър. Само по себе си, това е отсъствието на Бога. Прилича на студа и тъмнината – дума създадена от човека, да обозначи отсъствието на Бог. Той не е създал злото. Злото – това не е вяра или любов, които съществуват както топлината и светлината. Злото – това е резултата от отсъствието на божествената любов у човека. Прилича на студа, който се появява тогава когато няма топлина, или тъмнината, настъпваща при отсъствието на светлина.

Професорът мълчаливо седнал на мястото си.

Името на младия студент било Алберт Айнщайн.

А вие как мислите? Има ли Бог? Забелязвате ли играта и проявленията на топлината, светлината и божествената любов във вас? Замислете се…почувствайте…споделете.

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

4 Comments

 • Steli SDA
  Отговор

  Всеки задълбочен и непредубеден мисловен анализ на заобикалящото ни води единствено до положителен отговор на въпроса „има ли Бог?“. На скептично настроените препоръчвам филма „Знаците за съществуването на Бог“ и „Възможността за Създател“. И двата са достъпни с бг. субтитри в YouTube.

 • emil cholakov
  Отговор

  i da nyma bog, to nie trybva da jiveem taka, ce vse edno ima……..amin
  emichol

 • Arjan van Eersel
  Отговор

  Злото съществува, защото хора не използват един от най-големите божествени подараци: разум. Бог ни създаде по такъв начин, че можем да мислим, да разсъждаваме и последователно да развиваме морал.

  Вместо това хора масово приемат човешки измислици като някакви свещени книги, пълни с догми и без същото съвършенство с която Бог създаде човечество и природата. Ето заради нашата натурална въжможност да разсъждаваме защо хора не могат да тълкуват тези книги със съединение; Догми не са рационални. Въпреки това, хората налагат точно тяхното тълкуване на тези догми върху други.

  Резултате от това са ясни: Историята постояно показва войни между различни групи, които подкрепят друго тълкуване. Западна Европа имаше кръстоносните походи между католици и протестанти между 1522 и 1648 защото единия тълкува библия по различен начин от другия. В 80-те години имаше атаки пак заради проблемите в Ирландия между католици и протестанти. Въпреки, че вярват в същия бог и същата библия всяка една религия се смята за толкова много по-добре от другата. Сега има подобни проблеми с Исляма, между шиитите и сунитите и други религии.

  Религия не е постигнала добро. Религия постигна разделение между хора, чрез разпределението на зло, страх, омраза и налагане. И Християнство не е изключение, както доказва историята. Докато има толкова много вида Християнство (Евангелисти, Православни, Католици, Протестанти, и т.н.). Всичките вярват в същия Бог и същата Библия, но самите Християни не могат да тълкуват смисълта на бог и библията в съединение не мога да приемам. Всичките казват, че само те казват истината, а не другите. И вече там започва разделението между хората. Тогава как разумен човек да приема Християнството за сериозно?

  Убеден съм, че съединение никога няма да има, защото Бог не ни създаде да живеем по догми. Бог ни даде разум, а не религия. Надявам се, че един ден хората ще разберат това и ще живеят по начина, че Бог ни създаде: с разум. Тогава светът ще бъде едно много по-добро място.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.