Материя или Духовност? Ум или Сърце? Изборът на съвременният човек.

Balance Heart And MindТези дни бях много впечатлена от нещо. Получих на няколко пъти съвет (за който съм благодарна) от човек на Духа, когото безкрайно много уважавам и обичам, човек с опит и безгранични знания. Аз си взех ценното и лично послание от този съвет. Но покрай него възникнаха и тези размишления. Съветът беше – да не се задълбочавам в наука, нито в силови спортове, ами да бъда по-духовна. С цялата ми огромна любов и уважение, ще изразя едно мнение, което може и да бъде неумел израз на наперен младок. А може и да не е 🙂
Смятам, че няма нещо в нашата проявена Вселена, в светът в който живеем, което да няма духовна природа. Твърде дълго бяхме фокусирани върху логиката и достиженията на ума, също така бяхме фокусирани в материята във всичките й проявления. После в един момент започнахме тотално да отричаме материята, науката, парите даже и всички проявления на логичния и материален свят, и се фокусирахме в духовното, в сърцето, в енергийния свят. Но и в двата случая се люшкаме в махалото, в крайности, отричайки едното или другото.

А светът ни е една комплексна и прекрасна цялостност, обединяваща и приемаща всички крайности. Не случайно живеем в дуалност. И вече изхождаме от ясното познание, че всичко е енергия. Нали? Е, значи и материята, и парите, и щангите, и компютърът пред вас, и стола на който седите, и вие самите, и медитативните практики, и йога, и наука, и ум, и сърце – всичко е енергия. Разбира се, има енергия с по-висока честота и вибрация, има и енергия която е в по-ниските плътности, с по-ниска вибрация. Но всеки един спектър от енергията е уместен и необходим. Иначе нямаше да съществува, нали?

Така че, моята лична позиция е, че изборът на модерният, на съвременният човек, е да е осъзнат за духовната си същност, наясно, че е духовно същество с физически преживявания, в материален свят. Има си ум, сърце, тяло, дух, душа, и цялата тази комплексна цялостност го изгражда. И новият човек е осъзнат, интегрирал в себе си и научното знание, и духовната сила на любовта. Владее физическото си тяло, силата на ума, на духа, и силата на сърцето.

dna-strandДнес си говорим и разбираме толкова много за ДНК, за това как работи със светлина, как се трансформира и трансмутира под силата на Любовта, която е най-чистата и изграждаща Вселенска сила. Как бихме могли да стигнем по-далеч в осъзнаването си, ако пренебрегваме науката? Та тя е другият край на една и съща плоскост – редом с духовното. Нима науката няма духовна природа? Също както сърцето и ума са пак двете полярности на една и съща плоскост.

Когато умът разбере кое, как и защо се случва, той се пуска, блокажите се вдигат и дават възможност на сърцето да твори.

Когато овладеем енергията на материята, полетът на Духа стига още по-високо. Не случайно сме избрали преживяване в този материален свят. Защото една от най-важните задачи на съвременният човек понастоящем е да одухотвори материята. И тогава, опознали и преживели всички крайности от люлеещото се махало, целият спектър на енергията, на светлината – тогава вече можем да намерим нулата, където да творим без граници, без условности, категории и спирачки. И както написа днес моята приятелка, психоложката Борислава Крендева, вдъхновена от една реклама с Жан-Клод Ван Дам, която стана супер популяна и обиколи социалните мрежи:  ” …Категоричното послание на вандамския шпагат: колко е важно да сме синхронизирали прецизно двата “камиона” движещи ни по Пътя – този на материалността и онзи на духовността. Няма ли баланс между тях, тогава “колелата” на живота ще ни премажат.”

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

5 Comments

 • Svetla
  Отговор

  Благодаря за всичко Споделено Марти с много Любов и 🙂

  Поздравявам те и отново ти Благодаря за дисковете с медитации. Убедена съм, че ще отворят много сърца…..

  Прекрасен ден пожелавам на всички светли същества в цялата Вселена 🙂

 • Аз
  Отговор

  Науката е най-надеждният метод да разберем света около нас, защото за разлика от религията, не се изисква вяра, а доказателства. Само че Вие и представа си нямате от това как работи науката и какво означава тя. За въведение препоръчвам някой учебник по research methods. Това е повече за обществени науки, но методът е същият. Има причина дори в психологията да се използват такива методи и има защо психолозите да учат статистика и това да е много важен предмет за тях. Просто без доказателства всеки може да говори каквото си иска, всякакви ала бала простотии. Учените не са безгрешни, но точно другите учени търсят грешките и когато има солидни доказателства, се отхвърля погрешната идея. Научете основите на критичното мислене, преди да твърдите, че имате нещо общо с науката. Все пак ви разбирам – попадате в нормални капани на мисленето, типични за всички хора. Само дето подвеждате и много други с вас, затова пиша.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Анонимни Аз, много се забавлявам с коментарите които сеете из сайта 🙂 Благодаря за всички безценни съвети и загрижеността към заблудените и подведени читатели. Смятам – предупредени са. 🙂
   Радостни и светли прзници ви желая 🙂

 • Svetlina
  Отговор

  Хубав начин да насочиш към съединяването на уж парадоксите и много уместен предвид противоборството за правилно, грешно и кой с какво “трябва” да се занимава., което сякаш не ни изморява.
  Дейностите и полетата в живота са едновременно среда и инструменти, от които избираме набор от няколко и те изпълняват специална и лична задача, каквото е необходимо протича през нас и бива вложено в следващото проявление. Освен това привидно отхвърлящите се дейности са вид имунизация против идеализация.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.