Да посрещнем април със смях и закачки

house_spirit

Честит нов месец! Честита нова седмица! Честит нов ден!

Първо число, понеделник, ново начало. Всеки ден по нещо мъничко се обновява и променя – за да ни тласне към това да сме по-добри, по-здрави, по-успешни.

Изпратихме вече разлютената баба Марта, която така и не успя да се разбере със себе си цял месец – пролет ли ще посрещаме, или пореден първи сняг. Промяната навън сякаш е необратима – пролетта вече сигурно се настани в дворовете ни, птичките оповестяват промяната с песните си във всеки миг.

Какво ни носи днешният първи април, освен слънце, пролетен ветрец и птичи песни? За днешния шеговит ден може да срещнете какви ли не митове, легенди, приказки и предания. Ден на шегата, на лъжата, на пиперливите закачки. Мнозина се шегуват, че днес е официалният празник на политиците – бидейки най-умели и нагли лъжци. Но едва ли точно това се има пред вид в традицията – не точно такъв вид лъжи. За тях говорихме неотдавна и всеки е наясно, че една тлъста, опашата лъжа вреди не само на излъгания, но преди всичко на онзи който я изрича и си носи товара с години.

Казват, че първи април е обявен за Ден на на лъжата от бургундския херцог Филип през 1466 г. Идеята за това му е подсказана от неговия шут, който измисля, че е добре да има поне един ден през годината, в който придворните да казват истината на своя владетел, без това да им коства живота.

Според други, празникът е свързан с климатичните промени в края на зимата и началото на пролетта, когато природата се шегува с хората, едно шеговито продължение на мартенските капризи.

Аз обаче подочух едно друго обяснение, което много ми допадна и бързам да го споделя с вас. Бъбрейки си преди време с украинската ми вълшeбна приятелка Юлия Шматько, погледа ми бе привлечен от фигура на някакво смешно закачливо човече. Което се оказа домашно духче – такова, което закриля дома, грижи се за обитателите му, за тяхното благополучие и добруване. И така текна и приказката за това това домашно духче. Смята се, че Духът на къщата се пробужда от дългия си зимен сън точно днес, на първи април. И като всеки, който се пробужда след такъв дълъг, дълбок сън, този домашен дух може да се пробуди кисел, недоспал и недоволен. А когато е в лошо настроение, домашният дух е пакостлив – бута, разлива, чупи и прави всякакви бели. Затова се счита, че ако увенчаем пробуждането му със смях, шеги и закачки, той ще се събуди в добро настроение, ще е усмихнат, благоразположен и добричък.

Както и да го погледнем, всички пролетни традиции са свързани с едно – пробуждане на природата, пробуждане на Духа, изчистване и освобождаване на всичко старо, тежко и застояло във всички планове на съществуването ни. И празнуване на Живота.

Просто прекрасна пролет, с нови начинания, промени и израствания. От вас зависи как ще я посрещнете. Ако поспрете за миг в забързаното си ежедневие, отделите си няколко минути да се порадвате на природата, отправите поглед към небето, слънцето, заслушате се в птиците, отделите си време за приятелите, за роднините – просто за да си кажете нещо мило, да се пошегувате, да се посмеете, или пък да им кажете едно “Обичам те” – какъвто и да е вашият начин, той обогатява и усмихва и вас, и хората свързани с вас

Много закачлив, добър, весел и усмихнат ден ви желая,приятели!

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

1 Comment

  • Elena
    Отговор

    Хрумна ми, че ти се явяваш в ролята на неуморно духче в къщата на духовните търсачи, пръскащо информация, любов и светлина. Не пропускам твоя статия. Моля Духа да те дарява и занапред със здраве и енергия. Благодаря! И на теб да е честита крехката пролет!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.