2013 – да изчистим авгиевите обори

Hercules-and-the-Augean-Stables

От няколко дни се опитвам да напиша нещичко за астрологичната картина на 2013 година, да поумувам как онова, което е горе, ще се прояви в селенията долу. И колкото и да се напъвах, не се получаваше – мисълта ми просто буксуваше. Докато в един момент не ми просветна, че така няма да стане – опитвах се да подхвана разплитането на кълбото от мунданния и политическия му ъгъл, защото нали хората за това искат да знаят – ще свърши ли кризата, ще имат ли заплати, ще върви ли бизнесът, земетресенията ще ни подминат ли, военните конфликти ще се уталожат ли…

Мунданна астрология е астрологията, която се занимава с глобални събития и живота на нациите. Любимата астрология на мен, интроверта, обаче е психологическата астрология, онази, която вдъхновено разкрива пласт по пласт до безкрай тайните на вътрешните вселени и живота на душите.

Затова и реших, че няма нужда да се кандилкам на кола с нелепи квадратни колела през пейзаж, който не ме привлича – нито ще бъде гладко, нито бързо, нито вълнуващо пътуване. Пренасям се в полето на психологическата парадигма и се чудя през 2013 година, докато Сатурн снове из знака на Скорпиона, колко ли много дълбинна работа ще имаме да вършим.

Сатурн е сила, която ни изправя пред вътрешния, а понякога и външен съд на непонесените отговорности. Той иска от нас да пораснем, да погледнем реалността в очите, да приемем ограниченията, да се разделим с илюзиите и да се поизпотим, за да сбъднем мечтите, останали жизнеспособни. Сатурн ни кара да сме максимално искрени към себе си и другите.

Докато беше във Везни през изминалите 2 години и половина, той разместваше и наместваше пластовете в сферата на връзките, партньорствата и взаимоотношенията. Затова и в този период най-интензивно преживявахме срещи, раздели, сключвахме бракове, развеждахме се, преоткривахме се и заздравявахме съюзите – не оставихме камък необърнат. Сатурн във Везни донесе кризи и в бизнес партньорствата.
saturn in scorpioПрез следващите 2 години и половина Сатурн ще пребивава в Скорпион. Този транзит е среща със Сянката. Всеки човек, всяка група от хора, всяко явление си има Сянка – това е онази част от (себе)възприятието, която е отритната, подтисната, отцепена. Когато заявим „Аз съм”, автоматично нещото което „Не съм” бива запратено в Сянката. Ако не познаваме собствената си Сянка, с лекота я проектираме върху другия – съседа който ни дразни, колегите които са по-мързеливи, партньора който ни тормози, врага заради който изпадаме в патриотичен делириум….

Скорпион е знакът на несъзнаваните психически съдържания. В неговите авгиеви обори емоциите са драматични, кризите са болезнени, защото имат дълбок корен. И докато Сатурн минава през Скорпион, ще бъде нужно херкулесово чистене. Това означава, че всички причини за миналите неудачи във взаимоотношенията с другите и външния свят трябва да се потърсят вътре. Нужно е да поемем отговорност не само за това, което сме, но и за това, което не знаем, че сме – да се срещнем със Сянката си и да я интегрираме.
Затова, докато Сатурн е в Скорпион, на мнозина ще им се наложи да изплатят стари дългове – емоционални, духовни, материални, финансови – само така ще се освободим от ненужна карма. Всеки, който се опита да „кръшне”, вкопчвайки се във власт, авторитет, манипулация, подземни ходове и мръсни игри, ще усети под една или друга форма острието на сатурновата коса. Политическата некоректност никак няма да се толерира и ще бъде наказвана, но не и политическата отговорност. Честните играчи и смелите бойци ще се срещнат със светлата истина, че могат да бъдат господари на съдбата си и да закрилят тази на другите по един осъзнат начин.

Предизвикателна ще бъде годината за Лъвове, Водолеи и Телци. Водните знаци с филигранната си емоционалност ще се почувстват в свои води, ще плуват в тях с лекота и ще се окажат водачи на по-неопитните в „гмуркането”. Сатурн ще ги подкрепя и ще им дава енергия и стабилност в личните и професионалните им дела.
За Скорпиони и Козирози годината е някак преобръщаща – хем се отказват от редица излишества в животите си, пренареждат радикално приоритетите си, хем същевременно постигат доволна финансова стабилност.

2013 година е подходяща за изчистване на заеми и дългове, а прибягването до нови трябва да бъде стабилно обезпечено. Никакво излишество и екстравагантни ходове не се препоръчват.
Напрегнатата квадратура между Уран и Плутон ще продължава да доминира небесата – чак до 2015 – подчертавайки необходимостта от реформа в мисленето, отношенията човек-човек, отношенията човек-Земя, в глобалните политически процеси и икономически структури. Затова и сътресения ще има, но по-важни са разместванията в пластовете, които ще преживеят хората с важни позиции в средните градуси на знаците Рак, Козирог, Везни и Овен в хороскопите си.
За нови начинания, бизнес и лично благоденствие втората половина на 2013 е много по-благоприятна. Тогава ще си отдъхнем, ще се порадваме, ще усетим, че креативността не ни е напуснала и можем да открием нови подходи към стари трудни ситуации. И така да се измъкнем.

Номерологично 2013 година е под знака на цифрата 6, която е Венерина. Венера е богинята на красотата, творчеството, любовта и нейната алхимична трансформативна сила. Затова и тази година ще бъде година на свиване на гнездо, на домашен уют, на множене и плодене. Във всички смисли на думата.
Да припомним също, че китайците поставят 2013 година под властта на Водната змия – тя започва на 10 февруари. Водната змия дарява с добър бизнес, стабилни доходи,  успех в начинанията, богатство, пари – така казват. Но да не забравяме и вътрешните богатства на змията – мъдрост, интуиция, финес,  гъвкавост, способност да се претворяваш, интелигентност, елегантност , упоритост. Все качества, които ще са ни от полза при чистене на емоционални и финансови авгиеви обори. За да влезе чист въздух, за да посеем здраво семе.

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

13 Comments

 • Джина
  Отговор

  Ами дали да не почистим и Авгиевите обори на използваните тук думи, несъществуващи в българския език? Изразът “мунданния ъгъл” направо ме зашлеви. Защо трябва да се употребява мутантна версия на английската дума mundane, когато имаме прекрасната българска дума: ежедневно. Същото се отнася и за термина Всекидневна Астрология, която тук е назована Мунданна.
  Думата “парадигма” също не съществува в българския език, имаме си наши, доста звучни думи: образец, модел. “Психологически модел” звучи далеч по-непретенциозно от “психологическа парадигма”.
  Годината НЕ МОЖЕ да е “предизвикателна”, поне не на български! Тя може да “представи трудности или изпитания” за някои от зодиакалните знаци. Нумерология се пише с У, а не с О. Цифрата 6 не е “Венерина”, а е подвластна на Венера – има разлика.
  Бих възприела представената тук информация с повече уважение, ако тя е представена на чист български език, а не със замазващи смисъла чуждици.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Джина.. с цялото ми уважение – откровено ме разсмяха терзанията ви.
   Доста се поколебах дали изобщо да одобря този коментар, защото далеч надминава границите на уважителния тон към авторката на текста, която си е направила труда да даде от себе си знания, време, тълкувание и анализи, за да може да дойде някой случайно минаващ и скучаещ човек и да изсипе една кофа с недоволство.,
   Но нима може човек да се сърди на.. такова нещо 🙂 Ако успеете да преодолеете тези критики, недоволство и претенции за формата в себе си, ще бъдете много по-ведър, жизнерадостен и щастлив човек 🙂

   • Lora
    Отговор

    Напълно подкрепям написаното от Джина. Авторката на текста наистина “си е направила труда” да състави тази статия, но ние “случайно минаващите и скучаещи хора” също имаме право на мнение. На последното пък само бих отговорила, че такъв коментар ама никак не се връзва с цялата идея на този сайт. за пореден път сайтът ме разочарова. Мир и любов на всички!

   • teddy
    Отговор

    Правилно отбелязване.Благодаря за превода!Наистина е необходим.Ако искаме да дадем някакво познание е по-добре да го правим на достъпен език.Аз знам английски и разбирам текста,но повечето хора за които се пишат тези стати (за повишаване на съзнанието им),ще се объркат,недоумеят.

   • teddy
    Отговор

    Нямаше недоволство,Мартина.А тълкования и анализи всеки трябва да прави.Такова тълкование/разяснение,направи и Джина.Така че няма място за сръдни,но сме благодарни на всички ви! <3 🙂

 • ина
  Отговор

  Тонът на публикацията е ведър и информацията полезна.Сигурно,
  всеки от нас би разбрал и коментирал по различен начин написаното,но стилът и думите не определят поне за мен въздействието.Благодаря за статията,а на читателите по желавам да приемат с мекота и разбиране,тази част от себе си,която срещат и не приемат в написаното.МИР ОТ МЕН.

 • Stella
  Отговор

  Много добре написан материал – експресивен и наситен със съдържание. Колкото до критиките – не са много на място, като че ли умишлено са търсени. Не бих се препънала в споменатите чуждици, освен това те изобщо не “замазват” смисъла на казаното. Всички български астролози ползват общоприетото понятие “мунданна астрология” (различно е от “всекидневна астрология”). Думата астрология също не е българска. Името Джина не е българско …

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Всъщност самият факт, че се появиха такива странни критики говорят, че е настанало сериозно чистене 😉
  Граничните крайни емоции, независимо в кой полюс са, винаги са индикатор, че в нас има нещо, което има нужда да бъде изразено и трансформирано.
  Така че – нека да тече 🙂

  Аз лично съм безкрайно благодарна на Милена Вълканова за професионализма и желанието да сподели тази информация със широката публика.
  Благодаря и на вас за коментарите!

 • Кирил Груев
  Отговор

  Да взема да се включа и аз във всеобщата веселба! Казано е че, “всяко куче си има опашка”… и всяко едно или радостно я размахва – и получава “кокалче”, или ако е въшлясало, то кучето си гони опашката – в порочния кръг обвързан с критики, отправени по повърхността! Но всеки си има “опашка – мироглед” и “всяко куче скача според тоягата”!?
  Статията е добре написана и засягаща дълбоки аспекти от колорита на душевността. Стойностна и есенциална! Само бих погледнал под друг ъгъл митологията – според мен почистването на “Авгиевите обори” и като цяло всеки един херкулесовски подвиг е изцяло приоритет на Юпитер, а в случая с “оборите” за почистване – те са в знака “Дева” – отговорен за червата човешки! Виж присъствието на Сатурн в Скорпион е по скоро сблъсъка на Херкулес с “триглавото куче Цербер”- или победата над трите вида СТРАХ – от смъртта, болката /болестите/, и липсата на крайна житейска цел…
  Както виждате това е известна корекция в същината, а формалностите по повърхността оставям за “критиците”! И все пак съм доволен от всичко, което видях и прочетох тук.

 • Милена Вълканова
  Отговор

  Кирил, благодаря ти за конструктивния коментар. Твоята гледна точка върху митологията ме обогатява и още веднъж ми показва колко многопластова е митологията в нейното отразяване на дълбинните психологически процеси на колективно ниво – толкова многопластова, че ничий индивидуален поглед не може да обхване цялата истина. А ето я моята:
  Херкулес и неговите 12 подвига са символ на преминаването на Слънцето през 12-те зодиакални знака. Херкулес сам по себе си представлява слънчевия принцип, той е „героят с хиляди лица” (както го е нарекъл Дж. Кемпбъл); той е силата на волята и светлината на съзнанието, които трябва да се калят, изковат, изпепелят, пречистят и преродят по пътя на героя, преминаващ през различни изпитания. Всички митове за героя илюстрират процеса на раждане и израстване на съзнанието (Слънцето) от първичната супа на колективното несъзнавано.
  Юпитер е съвсем различен образ.
  А що се отнася до почистването на авгиевите обори – асоциирам този подвиг със знака Скорпион, защото именно в него ни се налага да разчистваме емоционален “боклук”, психологически отлагания, да лекуваме болки, травми, да интегрираме отцепени съдържания…. Оборите били затлачени с оборска тор, носела се ужасна смрад, плъзнала зараза (чума) – все скорпионски символи. Херкулес отклонява двете реки на царството към оборите и мощната струя вода ги “промива” – акт, който е символ на катарзиса, на емоционалното отприщване по време на криза, когато болката първо трябва да се изплаче, за да се помирим. Страховете, злобата, гневът, депресията, самоизяждането са резултат от нараняване. Водата е лековита.
  Алис Бейли асоциира този подвиг на Херкулес със знака Водолей, а срещата с Цербер – със знака Козирог, макар че и тук откривам скорпионски алюзии. За нея „девешкият подвиг” е взимането на пояса на Хиполита.

  Джина, понятието “мунданна астрология” е общоприето и в никакъв случай не означава “всекидневна астрология” – такава просто няма. Да не говорим, че думата mundane съвсем не значи ежедневен. За хората, които не са запознати с различните клонове на астрологичното познание съм написала ясно, че “Мунданна астрология е астрологията, която се занимава с глобални събития и живота на нациите”.
  Съвсем равнопоставена и позволена е употребата и на двете форми – “нУмерология” и “нОмерология”. Можете да погледнете и мнението на Муси Дачева (уважван номеролог и астролог) тук: http://www.temura.net/%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/.
  Просто няма да коментирам забележките ви относно “парадигма”, “предизвикателна” и “венерина” – те са дребнави заяждания и не ги разбирам. Благодаря ви, че отделихте време.

 • Димитър
  Отговор

  Аз в момента съм в страна, в която “Мони” се взима за “good morning”… и все някак се разбираме, без да ги превъзпитавам, много са и все мюсюлмани, което е тежко. Понеже и аз със слово прехраната си изкарвам, реших да отбележа: Думите сами по себе си нищо не означават, а само онова, което разбираме чрез тях. Емил Чоран беше писал, че когато се вторачим в езика, талантите са ни напуснали. Статията носи разбираема, на ежедневен език, чисто по женски, информация и е без всякаква претенция за академизъм. А и думата информация може би е редно да нарека “вест”, за да е ясно какво казвам? И последно Буда Шакямуни: Вие всички сте простреляни още от раждането си със смъртоносна стрела. Нима сега ще седнете да питате, кой я е направил, в колко часа, от какво дърво и как се казва майката на стрелеца?
  Аз изобщо нямам вкус към астрология и нумерология, но статията ми хареса;), още повече коментарите след нея.

 • Anna
  Отговор

  Brawo. Gratulacje dla autora

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.