2012 – Великият Преход

Съкратена версия на статията е публикувана в бр. 11/12 на сп. “Жената Днес”

Безспорно, колкото повече се доближаваме до дългоочакваната дата 21.12.2012, толкова повече въпроси изникват. Какво  ни очаква, изправено ли е човечеството пред катаклизъм, какво ще се промени в живота ни. Има ли място за страх, или пък повод за радост? Ще го има ли този живот, такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме, да го преживяваме?
Безкрайно много информация, предположения и догадки се изказаха във връзка с тази дата. Останаха по-малко от две седмици до великия момент.
Веднага искам да отхвърля всички тиражирани страховити сценарии. Краят на света се отлага. Това се случи още през 1987 година, когато на колективно свръхсъзнателно ниво човечеството взе решение за промяна. Това събитие е известно в духовната литература като “хармонична конвергенция”. Според предсказанията на индианците хопи, когите, маорите и още един куп комуникиращи си по незнайни способи племена, краят на света трябваше да настъпи с последното слънцестоене през 1999 г. Каква изненада, че това не стана! И те го обясняват много просто: “Информацията, която имахме ние, идваше от миналото, а промените, които настъпват сега със Земята и хората, идват от бъдещето, то не може да бъде прогнозирано”. Хората са се променили до такава степен, че са сътворили нова реалност. И сега ни очаква точно тази нова реалност.

Но да погледнем и към календара на маите – нали точно той се цитира навсякъде и буди онези страховити догадки за свършека на дните. Така нареченото дълго броене, един от календарите на маите, завещан ни на каменни плочи, приключва на 21 декември 2012 г. Маите са известни като майстори на времето, едни от онези мъдри, посветени същества, които откакто свят светува познават и умело работят с информацията от Космоса. Те работят с едни времеви цикли, които на нас, съвременните хора свикнали с линейното отброяване, ни е малко сложно да си ги представим. На 21 декември всъщност приключва един цикъл от 104 хиляди години.

Според маите, времето не се движи по права линия, то няма начало и край. Времето се движи по спирала. И приключвайки този цикъл от 104 хиляди години, ние навлизаме в следващия цикъл от 104 хиляди години по спиралата. В момента приключва една ера на материалното. До този момент парите, притежанията на вещи, титли, власт, консуматорството бяха водещата, движещата сила в обществото ни. Не е случайно и, че в следствие на това се наблюдава една тотален срив в социума, в ценностите, в икономическата и финансова система. Това, че забравихме за природата, че не я приемаме за част от нас, това доведе и до такива крайни климатични промени. Изглежда, че Планетата е изправена пред същински колапс, края на времето!

В известен смисъл ние наистина живеем в края на времето, в епохата на смяна на световете. Старият свят се руши, умира, отива си, за да отстъпи място веднага на новия свят. Маите говорят за промени в съзнанието – за събличане на дрехата на материализма, комерсиализма, за възраждане на човешкия Дух. В момента навлизаме в следващия цикъл, в който планетата ни ще бъде управлявана от Духовната сила на човешкото същество, от така наречения наш вътрешен Аз. Очаква се от хората да се събудят и да осъзнаят кои са всъщност, да намерят в себе си Твореца, връзката между всички хора, връзката с Природата.

За маите последният ден от календара – 21 декември 2012г. означава край на реалността, която познаваме, и че след тази дата Вселената ще съществува под съвсем различна форма. Kакто и други древни цивилизации, маите са имали великолепни познания за Космоса, нещо което ние към момента сме забравили и изгубили. Също са разбирали важността на прецесията на равноденствията – бавното ретроградно движение на земния Северен полюс, който описва въображаем кръг в небето. Последните три знака от зодиака, през които е преминал Северният полюс, са във възходящ ред – Телец, Овен и Риби, а в момента сме в процес на преход към четвъртия – Водолей. Има съвсем обективни доказателства,  древните народи са познавали  движението на Земята през съответните епохи, отговарящи на определени съзвездия. Преди около 4000 години, по време на Ерата на Телеца, в Средиземноморския свят е съществувал култ към бика, повлиял изкуството на критската и микенската цивилизации. Ерата на Риби започва в началото на християнската епоха и Христос привлича на своя страна рибарите, които били първите разпространители на неговото учение на промените. Сега навлизаме в следващата ера на Водолея и сме изправени пред критична точка в еволюцията си. Всички онези земни резурси, с които така злоупотребявахме сякаш вървят към изчерпване. Онази илюзия на консуматорското общество сякаш се излива от пусто в празно, и освобождава място за нов свеж поток от духовна сила, разбирателство и единение.

Какво точно ще се случи в самия ден 21.12.2012? Едно уникално събитие в рамките на цикъла на прецесията на равноденствията: Земята ще се озове на  Галактическия Екватор. По време на зимното слънцестоене ще се случи нещо в Галактиката ни, космическо събитие, което е съвсем обективно и научно проследимо и доказуемо. Идва промяна – това е видимо. Маите казват – тези промени ще се случат, когато в Галактически план се подредят Централното Галактическо Слънце, Сириус, Плеядите с централната им звезда, нашето Слънце, Земята и още няколко космически тела.  Това събитие се нарича  Галактическо подравняване. Всъщност, според изчисленията на астролози, този процес започва да се разгръща още на 20.12.2012 в 20:12 ч., за да достигне върховата си точка на 21.12. Всичките тези звездни системи в един космически лъч. Естествено е, че дори само в рамките на нашата малка Слънчева система, подобно подреждане и синергизиране на космически тела ще породи някакъв електромагнитен импулс, някаква информационна вълна, която ще бъде фокусирано насочена към малката ни синя планета. Ако приемем, макар метафорично, че всичките парадигми, убеждения, поведение, ценностна система, изобщо начин на действие, по който се движи всичко на планетата е един вид операционна система, то с този електромагнитен импулс при подравняването на тези космически тела, просто ще се смени софтуера. Операционната система ще се измени изцяло.
Подобно подравняване ще възникне отново в края на следващия цикъл едва след 26 000 години – толкова уникален и неповторим е момента, който всички ние сме избрали да преживеем в настоящия си живот!

Нашата галактика е в крайната точка на едно завъртане около Великото централно слънце, което е на много милиарди години. През 2013 г., Галактиката диагонално преминава в следващия кръг на космическата спирала. При този преход всички слънчеви системи, планетите и техните жители едновременно правят първата крачка в новия еволюционен цикъл. Според маите след този ден на Земята ще изгрее ново Слънце-“Шестото Слънце” и ще има “нова човешка цивилизация”. Земята и цялото човечество се готвят за квантовия скок, неприличащ на никой от предходните. Във всеки един от предишните придвижвания на планетата в квантовите полета на съзнанието, материята не е била пригодна да премине наравно с космическото тяло. И животът е претърпявал унищожение. Уникалното е, че този път, истински прецедент в историята на тази Галактика, Земята ще премине в нов еволюционен цикъл, със все с обитателите си, без те да преминават през физическо унищожение.

Очаква ли ни апокалипсис? ДА.
Знаете ли какво означава всъщност думата “апокалипсис”? Апокалипсис в превод от гръцки Αποκάλυψις означава „разкриване“, „смъкване на завеса“, „откровение“. Откровението и последователното разкриване на потайностите на човешката душа започнаха много активно да се разгръщат в последните години. Та погледнете само живота си преди 5, преди 10 години. Нима тогава беше възможно да четете такава информация и да не ви сметнат за луди? Нима се практикуваше йога, медитация, нима някой говореше за силата на подсъзнанието, за това как всички сме творци на реалността си? Малко по малко древното знание за произхода ни, за истинските ни умения като човешки същества започва да се разкрива. Все повече и повече се повишава сензитивността на хората, интуицията, умения като телепатия, лечение с мисъл, емоция, намерение стават съвсем нормални неща от ежедневието ни. Така и трябва да бъде. Лека полека, а вече даже доста динамично повдигаме завесата.

Друг често срещан термин за случващото се с планетата ни е т. нар. “Възнесение”. На пръв поглед може да звучи доста абстрактно за рационалния ум, но и това си има съвсем точно обяснение. В чисто физически план Земята се променя. Тя е повишила по геофизически данни своите вибрации от около 7,6 херца на около 15 и върви към 30. От доста години учените наблюдават повишаване на вибрационните честоти на околния ни свят, достигащи пика си през 2012 г. Предполага се, че през декември честотата ще се повиши до 40. За да оцелее в новите условия и да е адекватен, човекът трябва да научи мозъка си да работи на тези по-високи честоти.

Днес повечето деца се раждат различна от нашата, висока честота на епифизата – това са така наречените нови деца, индигови, кристални – от шестата раса. Те са напълно осъзнати за реалността във фините светове, които за повечето хора са неразбираеми и недостъпни, и поради това, че са неразбрани повечето такива деца биват обявявани за шизофренични, аутисти, хиперактивни и са обект на медикаментозно лечение. Представяте ли си – приемаме едни по-усъвършенствани човешки същества за обект на лечение, защото границите на познатата ни наука не могат да ги разберат!?

Човекът и природата (Планетата) научно доказано са абсолютно единни и свързани същества. Според духовните учения също. Електромагнитната честота на Земята (честотата на Шуман – 7,8 херца) съвпада абсолютно точно с честотата на алфа-ритъма на човешкия мозък. Този ритъм се постига в състояние на релаксация и медитация. Честотата на Шуман обаче се увеличава, забързва се и днес вече е стигнала до 15 херца, в които работи бета-ритъмът на мозъка – в такава честота сме в ежедневната си, съзнателна активност. Мозъкът е принуден да работи на постоянно увеличаващи се честоти и това носи сериозен дикомфорт на много хора. Това увеличение на честотите обаче е тепърва разгръщащ се процес и тя ще стигне до 30 херца и повече, до гама-ритъма, който отговаря за интуитивното познание, вдъхновението и творчеството. За честотата на вибрациите на мозъка при 50 херца казват, че е абсолютно недостижима до момента. В тази честота се стига до т.нар. от будистите просветление.

Да се постигнат и да се задържат тези високи честоти е доста трудно начинание за повечето хора, които са тотално загърбили всякакви духовни и медитативни практики, учения, потънали в материализъм. Като повишава честотата си, Земята ни кара да бъдем по-будни и по-осъзнати. Когато осъзнаваш себе си, заобикалящия те свят, когато развиваш свързаността си с природата и колективното човешко съзнание, ти си осъзнат и повишаваш честотите си на трептене – ставаш адекватен за промените в света.

Това е процесът на Възнесение – Земята повдига вибрациите си, честотата на трептенията си, за да премине в по-високо измерение на Творението. И заедно с нея този път еволюираме и се повдигаме всички същества, населяващи планетата. Тези, които не са в синхрон с тези вибрации, ще им е много трудно да се справят с прехода от триизмерния свят към четири и пет измерния. Това колко са богати, какви материални блага са натрупали, какъв статут и обществено положение имат – всичко това няма да има никакво значение. Единственото, което има значение в новия свят е дали носиш в себе си любов и състрадание.

Земята, нашата Майка и Дом, също като нас се променя, за да се освободи от натрупаните замърсявания – не само във физическото й тяло, но и на енергийно ниво – всички негативни мисли и енергии, които човечеството излъчва. Механизмите са прости – земетресения, вулканични изригвания, всевъзможни бурни природни явления. Редом с това се случват и катаклизми в тялото и съзнанието на човешките същества. Появяват се дълго стаявани страхове, обиди, гняв, вина, завист, ревност, съмнения, депресии – но само за да излязат на повърхността и да бъдат изчистени. Засилват се и чисто физическите дискомфорти – безсъние, продължително и повтарящо се пробуждане в малките часове на нощта, много ярки сънища, промени в храненето, тотална смяна на вкусовите предпочитания, промени в метаболизма – неочаквани и стихийни изчиствания – стомашни и др., обилни кръвотечения (свързани с увеличаването на нивото на силиций в тялото), фантомни болки по цялото тяло и др. Освен на ниво съзнание, нашите тела също еволюират. Всичко в нашия свят е енергия, включително плътните ни тела.

Това обаче не бива да ни плаши. Всички велики духовни учения казват, че буквално сме се редили на опашка, за да имаме възможността да живеем на тази планета точно по времето на Великия Преход. Защото това е най-мощния инструмент за израстване.

Как да ни бъде по-леко докато тече този Преход обаче? Много лесно. Да спрем за миг, да престанем да се надбягваме с времето. Да отделяме повече време и любов на хората около нас. Да съзерцаваме природата. Да медитираме. Да спортуваме. Да престанем да живеем в илюзията, че другите хора са нещо по-велико, или пък по-малко от нас. Да бъдем милосърдни, да си прощаваме, като започнем с нас самите. Най-важното е да пробудим безусловната любов в себе си. Защото творческият център, който ще ръководи живота ни в епохата на Водолея е сърцето. Любовта не е писателска измислица, неуловима метафора, Любовта е творческата сила, способна да изгражда вселени. А ние я притежаваме. Трябва само да я пробудим.

Нека използваме времето си сега не да трупаме пари, слава и постижения в конкуренция, а да инвестираме в духовното си развитие, да помагаме, да обичаме, да правим осъзнати стъпки към личната си еволюция. Очаква ни истински Златен век. Само ако направим този избор.

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

56 Comments

 • Райчин Рачев
  Отговор

  Здравей , Мартина, поздравления за изразеното.
  Аз бих да поставя и един астрофизичен факт на тезгяха 🙂
  Става дума за Нибиру – не е тайна , че си имаме второ слънце със своя планетна система. И по силата на физичните закони на всеки 3600 години има период на сближаване, който поражда доста промени на малката ни прекрасна земя. И древните също – при това в прав текст (клинописните плочки) пишат за тези периоди на сближаване , както и за анунаките.
  Какво е Вашето отношение към този разрез на БитиетО?

  • сейде исмаилова
   Отговор

   Здравейте,поздравления към гнРачев за въпроса ,който е задал…за мен съществуването на Нибиру е факт,но каква е ролята му за нашето развитие…в миналото и сега…можете ли осветлите,помогнете с пояснение

 • ioana
  Отговор

  da se nadqva me izob6to da nqma ni6to ob6to tazi planeta s nas! i vsi4ko v celiq proces svarzan s 21 dekemvri da mine blagopolu4no i bz jertvi!

  • Krassimira
   Отговор

   Аз съм зодия Телец и винаги съм била свързана със Земята, майчинството, любовта. Сега съм изпаднала в пагубна абстиненция за моите представи. Но нищо страшно и срамно няма да споделяш убежденията си със други хора. Ако, разбира се, има чуваемост. Всички суеверия,натрупани предразсъдъци,маниакални стремежи към власт и пари, превърнаха хората в роботи,които се движат като хипнотизирани. Всички страдания би трябвало да ни направят по-чувствителни, по-състрадателни. Нима някой ни остави да вярваме, че има нещо друго освен Марксизъм- Ленинизъм. Сега постепенно ще се отърсим от дългогодишната заблуда и всеки уважаващ себе си човек няма да позволи да го наричат луд, защото не се примирява с грозната действителност. Опитите в повечето психиатрични заведения довеждат до много по-грозни състояния на човешкия дух – делириум.

 • jrhetf4xb
  Отговор

  Изключително много глупости са изписани тук. Защо пълните главите на хората с абсурдни идеи за духовност и енергийни нива, дори се споменава, че земетресенията са причинени от “негативните мисли и енергии” на хората?! :D:D Всички проблеми си имат социален аспект, не са причинени от невидими сили, които си предаваме по въздуха. Единственото вярно и стойностно е концепцията да си помагаме и отдаваме повече любов на другите, да се отречем от егоизма и негативизма. Прогресът на човечеството, или т.нар. велик, дългоочакван, неизбежен, покъртителен “преход” (? :D), ще се осъществи само когато започнем да живеем с обективна представа за света, когато науката прогресира дотолкова, че да даде обяснение за нашето поведение — а именно когато си дадем ясна сметка за човешкия мозък и функционалността му. Тогава ще се отървем от нуждата да вярваме в наистина красиви, но изключително необоснователни, ненужни и едва ли не фантазни концепции и енергии и ще можем да се насочим към главните процеси, нужни за нашия прогрес, както и да осъзнаем, че не сме зависими от външна, висша помощ. Човекът може да се справи и без да се осланя или уповава на свръхестествени сили.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Наистина ви съчувствам за невежеството – трудно бреме е. Благодаря ви за коментара, той си е за вас, аз наистина не се трогвам особено от него 🙂 Но следващия път, когато решите да се произнесете така категорично и компетентно, моля оставете си поне истинското име и e-mail, иначе повторен подобен коментар няма да бъде допуснат. Благодаря!

  • Симон
   Отговор

   🙂 Точно тези духовни учения дават най-точни и просто обяснения как работи мозъка и какво се случва в главите на хората! Някой ден ще се събудиш и ще откриеш, че света не е само това, което виждаш, а има неща ,които просто се изпитват и не могат да се обяснят! Колкото и да четеш статията, няма да е разбереш ,докато не намериш потребност да се разтърсиш и да поровиш вътре в себе си! Както е изпял Ленън, “Надявам се един ден да се присъединиш към нас и светът ще бъде едно цяло” :)Търси истината…

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Колкото до Нибиру и всички останали космически тела, които имат навика да заплашват с космически сблъсък – и тук важи това, което съм писала многократно – енергията следва вниманието. В нашите възможности е да допуснем, или отклоним подобен сблъсък или дори само негативно влияние. А какво ще се случи – не знам, не съм врачка. То и врачките не знаят. Знам само какво сътворявам в собствената си реалност. А вие? 🙂

 • Иван Станев
  Отговор

  Защо да е невежество да живееш в реалността на базата на научно доказани факти? Не е ли невежество да смяташ астрологията за адекватна наука? Че съществуват врачки и гадатели, способни да усещат магии и енергии, дори да предвиждат бъдещето? Хайде бе, даже някои от тях контактуват с мъртвите! Чисто шарлатанство. Всичките тези псевдонауки, излагащи несъответстващи с действителността псевдофакти, се осланят на нещастието и лековерието на толкова много хора…
  Смятам, че и е доста остаряло деленето на личността на съзнание и сърце, като от второто съответно, уж, произтича любовта. Всичко е до процесите в мозъка… Не знам защо го споменавам, вече е късно и трябва да си лягам. 😀
  Все пак поздравления за статията и положения труд. Никога не ми е било ясно защо хората си усложняват живота с толкова отвлечен материал. Искрено се надявам Вие, Мартина, да не вярвате в голямата част, която сте написали. :Р Също се и надявам псевдонауките и религията да изчезнат от света по-скоро…
  Поздрави,
  Станев

  П.П. Имейлът ми е истински, ползвам го от години..

  • некойситам
   Отговор

   Доста смело работите с категориите И бих казал доста посредствено. За вас май науката е някакво хомогенно, неподлежащо на развитие догматично понятие монополизирало истината и гледаща с превъзходство и презрение над всичко извън себе си и собственият си познавателен метод.
   Едва ли ще го направите, но бих препоръчал да „ъпгрейдвате”представата си за наука, защото концепциите за която се застъпвате вече са доста архаични и за ортодоксалните научни среди и се крепят основно на заобикалянето много от предизвикателствата на времето, стеснявайки зриделният си ъгъл до стари удобни догматични и кухи постановки които сякаш не подлежат на съмнене, защото някой „от горе“ е наредил така, което като цяло прилича на някаква форма на вяра отколкото на наука.
   Дори по научнопопулярните телевизионни канали специализирани в в представяне на научни теории от учени (да не говорим за всички научнопопулярни филми в интернет) обсъждат тематика подобна на разглежданата в тази тема и то за разлика от вас без самоцелно и произволно да злоупотребяват с кухи категории, а с факти и аргументи.
   Истинската наука не е посредственост нито щит зад който да се скрие посредствеността.Тя си поставя истински цели и предизвикателства за благото на цялото човечество. В крайна степен нейната цел е постигане познание и самопознание за света и самите нас.
   Науката не е предубедена нито лимитирана относно своите търсения. Тя има смелостта да приеме предизвикателствата на Безкрая безусловно без да определя целите си и резултатите си предварително и не се влияе от общоприети, конюнктурни или изгодни некому критерии.

   Не става ли догма науката престанала да се развива и да приема нови еволюционни предизвикателства? Днес учените търсят Частицата на Бог с колайдери и теориите им за квантите и струните са по близо до езотеризма на миналите векове отколкото до представа за наука от това време.

  • Dobromir Penkov
   Отговор

   Господин Станев, тревожно е това, което става с Вас и с много други образовани хора. Тревожното е в поведението на счетоводителя, който иска да се засекат колонките и чак тогава да повярва. Тревожен е синдромът Тома Неверни. Говоря за това в книгата си „Великият Преход – 2012“. Хората – счетоводители не правят революции. Революциите са за лудите, за неспокойните, за вярващите. Ето, ние, чрез изпълнените си с любов сърца, създаваме една нова реалност. Създаваме я не само за себе си – създаваме я и за Вас,господин Станев. Но, тъй като ние сме духовни водачи, Работници на Светлината, в новото общество ще заемем съвсем различно място. Защото всеки ще получи това, в което вярва. Остава утехата, че и Вие ще повярвате. Аз знам, че това непременно ще се случи, но тъй като сега не сте готов, вероятно ще са Ви нужни още 100 000 години. Нищо! Това е само миг. Знам, че все някога ще се срещнем и тогава ще кажете: „Прогледнах!“. Това е неотменимо! Остава само един „миг“.

 • Toni Yanakiev
  Отговор

  Единственото, което има значение в новия свят е дали носиш в себе си любов и състрадание…..
  отговорите на тези и други подобни въпроси не могат да бъдат получени чрез ума и разума, защото моделите на ума и нашите мисли са отзвук от минали преживявания. Истинските отговори за настоящето извират от една по-дълбока част вътре в нас, от един извор на истина, който нарича Mъдростта на Cърцето.

 • Bgpravopis
  Отговор

  БеликияТТТТТТТТТ преход! С пълен член! Срамота!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ау! Това ли само ви грабна от цялата статия!? Веднага се засрамвам! Ама на мига! Благодаря! 🙂

   • Mariela
    Отговор

    Мартина, много хубав текс, изчетах го с интерес. Но искрено съжалявам че продължих да чета коментарите. Въпреки че не мисля като господин Станев, мисля че доста интелегентно е изказал мнението си и на вас като автор на статията не ви подхожда да отговаряте така заядливо по детски. Истината е някъде посредата както винаги и по добре да се изслушат коментарите на читателите и ако не са съгласни с тях, уважавайте мнението им.

    • Martina Ivanova
     Отговор

     Благодаря ви за оставеното мнение, Мариела. Ако не бях толерантна към различните мнения, изобщо нямаше да допускам да видят бял свят, не мислите ли?

     Между другото “jrhetf4xb” не ми звучи като реален човек, нито пък “Изключително много глупости са изписани тук. Защо пълните главите на хората с абсурдни идеи” звучи като интелигентно изказване, но всеки има право на гледна точка 🙂 Благодаря за вашата.

     • Александър Пенев

      Много благодаря за материала :))) Кратко, но много изчерпателно и вдъхновяващо.

    • некойситам
     Отговор

     Най вероятно и аз няма да покрия критерият Ви за търпение и толерантност, но честно казано не съм много обезпокоен от това.
     Не споделям представата Ви за интелигентността на въпросният господин, който открито напада авторът на материала без дори да има и бегла представа за какво става въпрос в него, от позицията на някаква негова си представа за “наука” , която по скоро си е някакъв параван за конфликт с вярата му (или по скоро с невярата му) в неща за които тук става въпрос. Нямам нищо против правото на господина да си вярва в каквото си иска, стига да не се държи грубо и арогантно. Бих се радвал да е на място на което и другите около него споделят идеите му, но този блог е видно че не е такъв, и поведението му за мене си е откровено грубо и провокационно. И вие с претенцията си за толерантност, мисля трябва да се замислите за какво всъщност се застъпвате, защото според мене не уцелвате страната.
     И госпожо, една забежка: истината не е по средата. Там е компромиса.А истината си е там където си е, независима от това кой как я обсъжда и доколко е готов за нея.
     Бих помолил автора да трие в бъдеще подобни мнения. Разбирането да си толерантен към някой който не смята за нужно да е толерантен, според и мене е в услуга на нетолерантността.

   • некойситам
    Отговор

    Чудесен материал. Благодаря
    И “ВеликияТ преход” си ми харесва с “Т” Дава повече акцент в първата част на заглавието :))

    • Martina Ivanova
     Отговор

     Случват се пропуски, какво да се прави 🙂 Нужен си е пълнияТ член, признавам! И благодаря!
     И за размишленията за границата на търпимост, толерантност и компромиси благодаря – много ценно наистина. Ще се вслушам!

  • бобчо
   Отговор

   Тъй като сте пропуснали някои от часовете по български език….ами да Ви обясня. Великият преход си се пише с пълен член. Как се определя кратък и пълен член – пълен член: Кой?- той (кой? – Великият)/ кратък член отговаря на него. Или иначе казано много правилно си е написано Великият преход

 • Пенчо Бойчев
  Отговор

  Какво точно ще се случи в самия ден 21.12.2012? Същото, което се случва всяка година – Слънцето ще влезе в Козирог и ще започне зимата. Защо се отдава значение на тази дата? Защото се намират хора, които не са християни и четат неподходяща литература – вярват на езичници маи и на лъжите от интернет на Антихриста, а не вярват в Христос и на Библията. Няма да има никакъв велик преход. По-точно ще има, но той е дълъг процес, който ще продължи няколко години. Който издържи изпитите си, след смъртта си ще влезе в Новата култура.

 • znamkoyasam
  Отговор

  Истинността на съдържанието тежи на съзнанието, не на страницата – електронна или хартиена, най-малко върху авторското име. От истината се интересувам, по-малко от писмените грешки (простими и допустими, стига да не смущават разбираемостта на текста). За събития, за които и науката няма опитност, т.е. никаква статистика, се допуска коефициент на отклонение от научно, но хипотетично предвижданото. А когато става въпрос за Галактиката, този коефициент е с твърде завишена стойност. Та нали самият Айнщайн нарича теорията си “Теория на относителността”, именно защото се е съмнявал или е бил убеден, че няма да е валидна извън нашата Слънчева система, т.е. в галактическа среда, както други учени след него доказват. Следователно, истинността за Прехода ще тежи със сила, в зависимост от възприемащото съзнание. Какво в моето съзнание говори, че неща от написаното би трябвало да възприема като истинни? Отговорът е вътре в мене: случващото се с мене, моите състояния и преживявания, опитността ми в космическите комуникативни връзки, вътрешната ми убеденост, че откакто се помня, физическият свят на нашата цивилизация “не ми е по вкуса”! Поради това само пребивавам в него, но упорито живея с представите за друг, именно който реализирам около себе си. На моите студенти той повече им харесва… И до днес науката не ми е отговорила защо моите убеждения за света толкова много се различават от “случващия се свят”. Достойна съм за себеуважение, че материалната ни реалност не ме е поразила духовно! Нито “на йота”!… Ето защо поемам по този път, който ме уверява, че духовността трябва да има надмощие над жалката ни материалност. Така постигам хармония с вътрешното си Аз, което ме представлява истинно. И, разбира се, продължавам да трупам доказателства за истинността на моето убеждение за духовността. Такива ще събирам и за този материал. Дай, Боже, още повече да са от досегашните! Трябва само търпение…

 • Съни
  Отговор

  Браво, Мартина! Браво! 🙂 Прекрасна статия! Благодаря! Споделям я с всички мои приятели!

 • Ivaylo
  Отговор

  И защо точно на маите трябва да гледаме календара? Защо не на аборигените, сиуксите, бушмените или което и да е друго племе?
  И когато на 21.Дек.2012 не стане абсолютно нищо, тогава какво? Ще има друга статия, коята да обясни защо не е станало нищо, така ли?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Специално за всички онези, които един през друг ми задават по всички възможни канали въпроса “Добре де, ама ако нищо не се случи на 21.12, какво – ще пишеш един куп нови статии за да оправдаеш защо не се е сличило ли?” – ОТГОВАРЯМ! Ако си стоите на дивана вкъщи с чаша уиски в ръка и чакате “нещо” да се случи, то уверявам ви – НИЩО няма да се случи 🙂 Квантовият преход е вселенско явление, не е мо
   й литературен герой и няма нужда да оправдавам, или доказвам каквото и да било 🙂 Това не е нещо, което идва отвън за да ви халоса зад врата (макар че при някои индивиди си има яко халосване), не очаквайте да валят жаби от небето, както казва Ваня Стойчева. Промяната се случва вътре в нас. Промяната си тече и в момента. Трябва да си наистина на много силни опиати, за да не я усещаш 🙂
   В зависимост от това на какъв етап от личното си еволюционно развитие се намираш, в зависимост от нивото си на осъзнатост, или пропадане в илюзията – ще изживееш нещо. Или ще чакаш нахалост да видиш фойерверки. Всеки ще преживее нещо. А какво ще бъде вашето НЕЩО, зависи само от вас.

 • Роман
  Отговор

  Здравей, Мартина!

  Поздрави за чудесните заключителни изречения в статията! Също така ми харесва и нейното общо послание за духовно осъзнаване.

  От друга страна, обосновката на това послание носи белезите на бездуховното и объркано време, в което живеем. Не се сърди! Ще ти кажа защо мисля така.

  В статията има множество доводи, целящи да подкрепят тезата за необходимостта от духовно осъзнаване, като всички те гравитират около датата 21 декември, но няма нито един опит за аргументация, свързана с датата 25 декември.

  Да разбирам ли, Мартина, че в твоето съзнание Рождеството няма такова отношение към въпроса за духовното осъзнаване, каквото имат ученията на йогите, маите или други племена?

  Сърдечен поздрав!
  Роман

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравей, драги Роман!

   Не мога да смея да давам предположения какво да разбираш и какви изводи да си правиш, все пак това си ти и твоите разбирания, очаквания и филтри. Те са си твои и аз нямам нищо общо с тях 🙂
   Иначе ако държиш да научиш моето лично отношение към духовното пробуждане и различните му аспекти, би могъл да ме усетиш много добре при желание – цял сайт с 90% писани от мен статии е пред теб. Включително свързани с Рождество Христово и какво ли още не.
   Сърдечен поздрав и от мен!

 • znamkoyasam
  Отговор

  Ивайло, остави маите, те са един от аргументите на материала. Същественият въпрос е друг: твоето съзнание готово ли е да се отвори за промяна, развитие, усъвършенстване? Или искаш да бъдеш рекетиран, бит, ограбван (във всички смисли!) от изпълзели от ъндърграунда сили?… Не ти го пожелавам, защото досега си ги търпял и сигурно вече не ти се иска да търпиш…

 • galyah litova
  Отговор

  Nai-krasivia ,nai-silno energiinoto vreme,ot kakto izbrax da se poiavia v tova si prerajdane ot den purvi chakam s netarpenie da doide tozi moment I da se izstreliame vsichki v 5to izmerenie.Kato edin istinski predstavitel na Aquarius vinagi sum se otnasiala otgovorno I s respect kum misiata,s koiato doidox v 20,21vek,a imenno da pomogna na xorata ot zemiata da vuzpriemat vruzkata s cosmosa I vsichko vselensko niakak po-leko…obicham viiii budete gotovi za another demention number 5..I bez strax samo LIUBOV MOLIA

  • некойсидруг
   Отговор

   И за мене това време е най близо до действителността от всичкото време което съм бил тук. В началото бях в ада . Да влезеш от духа (със запазено в голяма степен съзнание)в ограничението на материята е ада .
   Добре че съществата от дома ме поддържаха в началото , та се позакрепих тук с течение на времето.И че от време на време успявах да избягам за малко в “домашна отпуска” После отпуските свършиха.Портала се затвори окончателно за ежедневното ми съзнание.Така беше заложено. Така трябваше. И остана само спомена за дома.И връзката през съня.
   В началото като”разглеждах” тукашната ситуация само две неща ми харесваха: сладкото и чувството за хумор Другото малко или много беше лош или много лош заместител “изваден от контекста”
   Не спирах да се оплаквам от първият ден тук Все разправях на моите близки от дома: тези тук са тотално сбъркани. Не мога да изкарам до Срока.Тези не знаят какво е добро, истина, красота, радост… нищо не знаят. Живеят с някакви грозни заместители. Няма за какво да се хвана.
   А те се скъсваха от смях. Направо пламтяха.
   Те ме крепяха но и побутваха лекичко като прохождащо дете, което си е обещало че някой ден ще може и да бяга, а след това отново да лети.
   Когато останах напълно сам (макар да осъзнавам сега че винаги са ми помагали по начин по който да мога да извървя пътя си както е предначертан ) без съзнателна, видима подкрепа, ме крепяха две неща за да мога да продължа:
   Желязното усещане че аз възнамерих този път там, извън миража, сам го конструирах и знаех защо го правя И знаех също че нищо не е по важно от този път и смирението ми е да следвам всички негови предизивикателства
   Другото което ме крепеше беше Срокът, който беше моментът (там, в непостижимото далечно бъдеще) когато ще свържа двете съзнания отново в едно и ще стана отново цялостно същество Когато питах моите дружки, кога е това време, те не ми даваха дата, а ми показваха точка в пространството. В тази точка аз бях около четиридесет и нещо години след преминали определено количество събития

   Това което зная е че това време започна и който може и иска, ще се възползува от него. Аз чакам това време от първият си ден тук. Вече думите крити дълго в съзнанието ми, се чуват от всякъде. Чакам това време повече от 45 години И знам че както много други и аз съм част от този процес.И че със своят път и аз съм изтъкал неусетно още една свързваща нишка от тук до Дома.

 • Роман
  Отговор

  Здравей, Мартина 🙂

  “Да разбирам ли, че… еди какво си?” е учтива форма за задаване на въпрос, която предполага съдържателен отговор отсреща.

  В по-конкретен план, “Да разбирам ли, че…?” е диалогична форма, целяща изясняване на определени пунктове от позицията на събеседника.

  Но вместо да споделиш своето разбиране по въпроса, ти казваш, че не смееш да правиш предположения за моите разбирания, изводи, очаквания, филтри и т. н.

  Смяташ ли, че това е адекватна реакция на човек, който се представя за “психолог по призвание”?

  Извинявай за откровения тон!

  Бъди здрава,
  Роман 🙂

  • Martina Ivanova
   Отговор

   От толкова “да разбирам ли, че”, вече съвсем не разбирам какво точно искаш да разбереш. Най-съдържателно и учтиво отговарям, че съм си направила труда да напиша изключително много материали, които дават много ясен отговор на много от потенциалните въпроси, които може би имаш. И те приканвам най-учтиво първо да си направиш труда да прочетеш – така най-добре ще разбереш. Стига да искаш.
   Иначе навлизаш в етикиране и осъждане, което.. пак не касае мен. А теб.
   С най-добри пожелания от мен.

   • Роман
    Отговор

    Мартина, очаквах, че тук можем да водим смислен диалог, подкрепен с аргументи, които евентуално биха били интересни и за останалите читатели.

    Но ти очевидно не желаеш това. Може би се страхуваш от моите въпроси. Или може би се чувстваш несигурна в един равнопоставен диалог, защото искаш да имаш доминираща позиция, от която само наставляваш и поучаваш другите. Зная, че тази позиция действа като опиат за човешкото самолюбие и затова не ти се сърдя.

    И последно. Когато мен ме питат, аз отговарям от уважение към събеседника си, а не го приканвам да изчете огромен обем информация, тъй като ценя неговото време.

    Помисли върху това : )

    • Martina Ivanova
     Отговор

     Освободи се от очакванията, предположенията и изискванията си, приятелю 😉
     Имай уважение към моето време, което ми е било нужно, за да предоставя за свободно ползване такъв огромен обем информация. Дали имам време да водя такива разговори с всеки, който има такива очаквания? 🙂

     Помисли върху това.

     • Роман

      Радвам се, че станахме приятели, Мартина 🙂 Значи очаквай ме на някой от твоите семинари. Идвам с трудни въпроси 😉 Ще ти се наложи да преосмислиш основанията на изложените в този сайт възгледи, както и да преразгледаш надеждността на източниците, от които черпиш информация.

      Накратко, отдели време да се подготвиш подобаващо, защото в центъра ще има свидетели 🙂

      До скоро виждане 😉

      ————————–

      П.П. Нека ти дам жокер. Нарочно избрах една от многото пукнатини в горната статия с цел да те провокирам. Исках да видя дали насреща си имам човек, който наистина въплъщава качествата, за които призовава (любов, прошка, милосърдие…) или това е поредната рецитация на красиви клишета с цел привличане на аплодисменти.

      За съжаление, на първия тест се провали. По нищо не личи да излъчваш любов, прошка и милосърдие. Но нека не бъдем максималисти 🙂

      Да видим как ще се представиш на живо 😉

     • некойситам

      Колкото и да го мисли няма как да го измисли, щото в неговите разбиране е достигнал най високите етажи на умствената еквилибристика, и не знае още че е объркал входа.А може и никога да не научи
      Човека си мисли че “Семинар” значи някаква версия на ММА свободни словесни битки в които с железните си аргументи се бие за одобрението на публиката
      Дано процедурата на семинарите Ви да имат някакъв защитен механизъм защото иначе има риск да станат трибуна на подобни егоцентрични изцепки.
      Чудя се подобни хора, ако толкова си мислят че имат какво да кажат,защо не си организират собствени семинари, или по точно някакви си техни надприказвания ами все като кукувици се пробват да снасят в чужди гнезда?

 • Toni Yanakiev
  Отговор

  Основното ,което се случва с хората и изместването на оста на земята и преминаването им от ума в сърцето.Естесвтвено тези ,които се противят преживяват мозъчна буря. Това ,което е поддържало материалния свят се срива ,защото е изкуствено. И те приживяват спад в всички сфери – някъде наричан криза. ОСНОВНОТО Е ЧОВЕК ДА УЛОВИ МИГА ДИХАНИЕТО СИ И СЪРЦЕТО В ЕДНО.

 • Вичето
  Отговор

  Здравей Мартина,
  попаднах на статията ти случайно, някой от приятелите ми я сподели във Facebook.
  Поздравления!
  А коментарите, прочетох ги основно, и мога само да да кажа на тези, които са с тесен мироглед…
  …всичко е добре така както е! Истината е една, тя няма две лица. Всеки разбира нещата за себе си, и ако за тази статия за някой са бръщолевици, това е неговата истина!
  Нека живее с нея, и ако мисли, че е щастлив, със своята си истина, добре!
  Както казах, истината е една, друг е въпроса, дали ще я приемем и осъзнаем навреме, или ще търсим другите и лица (които тя всъщност няма), и докато търсим, в крайна сметка разбираме, че живота ни е отминал в постоянно търсене на нещо, което е било точно пред (в) нас!

  Пак казвам, поздравления!

 • Вичето
  Отговор

  И като допълнение към истината бих цитирала Robert Lynd
  “По-лесно е да се вярва в една лъжа, която многократно сме я чували, отколкото да се вярва на истината, която никога не сме чували”
  Или Laotse:
  “Ако искаш да намериш истината, просто престани да осъждаш всичко”

  (Robert Lynd)

 • stoyan
  Отговор

  Изчетох статията и коментарите с интерес. Много вълнуващи метеми са засегнати – какво ще стане на 21.12, истина ли е че ще стане нещо, границите и връзката между духовната и емпиричната наука, любовта. От изброените смятам че за всички без последната каквото и да кажем е един вид догадка, защото нещата могат да се кажат и така и иначе. Така че искам да попитам за любовта. Как я усещате, как я преживявате, какво обичате, обичате ли наистина в момента някого или нещо, какво ще препоръчате на тези, на които не им достига любов? Въпросът ми е към всички, които ги вълнува темата, но молбата ми е да не намесваме трансцендентни понятия в отговора, като например Бог, да го кажем разбираемо и простичко.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Няма как да се изчерпа темата с две думи. Но ако трябва да се огранича в няколко думи, то бих казала, че на тези, които не им достига любов, то е защото сами не обичат достатъчно себе си, и поради това я търсят някъде навън. И с търсене навън винаги ще остава чувство за неудовлетвореност и недостиг.
   Когато имаш пълна, цялостна, безусловна любов към себе си, ти СИ любов. И тази любов е толкова изпълваща и преливаща, че се разпростира навсякъде около теб. СЪответно привлича още повече любов.

 • MIMS
  Отговор

  MNOGO STOINOSTNA STATIQ,ADMIRACII ,SAMO AKO MI POZVOLISH MARTINA ,DA SE SAMNQVAM V DUHOVNOTO IZRASTAVNE NA HORATA,NE VIJDAM KAK GLADEN 4OVEK ,MOJE DA SE ZADOVOLI DUHOVNO.I KAK VIJDASH HORA KATO POLITICI OT SVETOVEN MASHTAB ,ALCHNI I BEZSKRUPULNI ,SAZDAVASHTI SAMO VOINI I HAARP KATAKLIZMI DA EVOLUIRAT I DA TVORQT DOBRO.DALBOKO SE SAMNQVAM ,4E 6TE IZCHEZNE GLADA V AFRIKA ,NARKOKARTELITE SHTE BADAT UNISHTOJENI ,ATOMNOTO ORAJIE STHE BADE ZABRAVENO ,UBIISTVATA PO ULICITE SHTE SPRAT I VSI4KI 6TE BADEM DZEN.OT STATIQTA TI ME OBZEMA OPTIMIZAM ..NO TOVA E SAMO ZA MIG …UVI.ZASHTO PUSKAM TV ,OTIVAM NA RABOTA ,KASAT MI NERVITE ,PRIBIRAM SE .IDVA SMETKATA ZA TOKA …STE MI DA ZNAM KOLKO LI DALGO 6TE TRAE TOZI PROCES ..NO KATO OTVORISH BIBLIQTA ,TAM MAI SI PISHE 4E NIKOI OSVEN BOG OTEC NE ZNAE ZA APOKALIPSISA ,DORI AZ ,BOJIQ SIN,KAZVA HRISTOS NA SVOITE APOSTOLI.MIR VAM.

 • Nevernia Toma
  Отговор

  Всичко това са , както казват англичаните “absolute bolshit”!

  Т.е. една безкрайна хранилница на звани и най-вече самозвани врачки,”гадатели”, псевдо-учени и псевдо “просветени работници” на светлината и т.н. – все в тоя дух.
  Един почти безкраен извор на “стойностни” писания и драскулки в също толкова “стойностни” сайтове и сайтчета!

  А това, че края на света отново /за кой ли път/ се отлага бе ясно още в “проникновеното” обръщение от началото на 2012г. на т.нар. японска принцеса Каору Накамару и описаното от нея “сакрално” място, наречено Noodle /в превод “бунак, глупав, лековерен” и т.н. – фина ирония с неграмотно-вярващите, изпълнили сайтове като този/.
  Втори ОЧЕВАДЕН факт за “вярващите” в сайтчета като този са и думите на тяхното ново / и поредно/ гуру – Инелия Бенц – ами тя твърди в интервютата си тук и на др. места, че ще я бъде между живите поне до …2017г. Както се казва: no comment!

  Разбира се е неуместно и излишно точно тук да се привеждат научни аргументи или факти от такова естество …

  Е днес скоро ще приключи поредната “свята дата” – 12.12.2012г. “изпълнена” със светли енергии, предсказание и тем подобни щуротии; всъщност дата като всички останали досега – като че ли не хората ами някой друг е измислил числа, дати, ери преди и след Христа и т.н.

  ИСТИНАТА ОБЕКТИВНО: В своето развитие човечеството от няколко години действително е навлязло в крайно критичен период от своето съществувание – доказателства за това колкото искате и то откъдето си поискате по света , та и у нас вкл.
  Засега няма някаква сериозна алтернатива на този водещ до задънен проход път – за съжаление тази всемирна и всечовешка трагедия отново се експлоатира с печалбарски цели, макар, че именно те водят човечеството към гибелен край, който неминуемо ще настъпи скоро с или без извънземна намеса!

  Просто изчерпване на даден биологичен вид на Земята, вид съществувал миг от нейното милиардно годишно време, по човешките мерки …

 • Nevernia Toma
  Отговор

  Your comment is awaiting moderation. – разбира се, че ще така и 99% ще е цензуирано недопуснат – точно тук! ;)))

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Благодаря на всички за коментарите 🙂
  За добрите думи, за положителната енергия, за обратната връзка. Радвам се, че стават все повече осъзнатите хора, търсещи, намиращи, споделящи, свързващи се. Радвам се, че това, което споделям намира резонанс в душите и сърцата, и е полезно.

  Благодаря и за помията на неколцината хейтъри, които имат нужда от това 🙂 По някакъв извратен начин, има хора, които хем се раздират от вътрешни болезнени травми и се опитват да ги проектират където им падне, нещо явно им бъркам в мозъчетата, хем обаче като мухи на мед налитат и се връщат към сайта. Интересно явление. За Неверния Тома искам само да кажа, че е малко наивно да смята, че 24/7 седя на компютъра и чакам някой да коментира, за да одобря на мига коментара му. Разбира се, че минава време понякога, докато коментарите минат модерация. И въпреки, че правя компромис с допускането на тези ваши коментари, то го правя само за да се види .. и другата страна. Тя сама говори за себе си, не е нужно аз да коментирам.
  И освен това, уважаеми неверни Тома, както и неколцината други, които се упражняват в хвърляне на кал по този сайт и написаното тук – това си е моето местенце,моят дом и имам пълното право да не допускам злонамерени хора с кални ботуши. Така че – ако не ви допада тук, просто не си правете труда да идвате и да държите сметка защо хулите и обидите ви не се публикуват. Това място е чисто. И смятам да продължава да бъде такова.

  Бъдете здрави и успех на всеки по пътя!

 • Nelly Aleksandrova
  Отговор

  Мартина, поздравявам те от сърце за прекрасната изпълнена с чиста енергия и светлина статия. Благодаря ти за неуморността и нестихващото желание да търсиш пътища за да споделиш с човечеството знанията, които вселената ни поднася. На прага на новото време, желая на всички да обърнат взор към себе си и към вселената, да отворят сетивата си и да усетят благодатта.

 • Иван Станев
  Отговор

  В своя защита искам да се обърна към коментара на “некойситам”. Напротив, аз смятам, че науката подлежи на развитие. Не знам защо гледните ми точки са “архаични” — осланям се на информация от 2012 година…
  Предлагам бъдещите статии да съдържат препратки към източника на информация, както е и редно, иначе целият текст придобива стойност на мнение.

 • А истината е ...
  Отговор

  Експлозивно нарастване на неравенството, както между отделните страни, така и на национално ниво, ще доведе до социално напрежение и хаос. В същото време САЩ ще престанат да изпълняват ролята на глобален полицай. Това е най-негативният сценарий за следващите 15-20 години на американското разузнаване, публикуван в доклада “Global Trends 2030: Alternative Worlds” на National Intelligence Council.

  Новите технологии, изчерпването на природните ресурси и рязкото нарастване на световното население ще променят глобалния баланс на силите и ще доведат до радикални политически и икономически промени с безпрецедентна за съвременната история скорост, се посочва в 160-страничния документ.

  Анализаторите предупреждават за четири „мега тенденции“, които ще трансформират света в средносрочен план.

  Това са залезът на САЩ като доминиращ глобален лидер, нарастващото влияние на средната класа, забавянето на икономическия растеж в страните със застаряващо население и недостигът на питейна вода, храна и енергийни суровини.

  „Намираме се на критичен кръстопът в човешката история, който може да ни отведе до рязко контрастиращи сценарии за бъдещето“, коментира Кристофър Коуджъм, председател на National Intelligence Council (NIC).

  Най-вероятният песимистичен сценарий до 2030 г. се характеризира с нарастване на риска от вътрешни конфликти в редица страни, отдръпването на САЩ от глобалната сцена и забавянето на процеса на глобализация.

  Най-вероятният оптимистичен сценарий пък е за свят, в който Китай и САЩ си сътрудничат в редица сфери, което води до по-широка глобална интеграция.

  Според друг позитивен сценарий новите технологии помагат на неправителствени организации и групи да поемат водеща роля при решаването на глобалните предизвикателства.

  Докато развитието на технологиите, миграциите и войните са определяли промените в по-ранните епохи от историята, това което ще характеризира следващите 25 години е безпрецедентното ускоряване на глобалните процеси, катализирани от 7 „тектонични размествания“, казва Матю Бъроус от NIC.

  Тези фактори са увеличаващата се тежест на средната класа, все по-широкият достъп до нови технологии (включително оръжия за масово унищожение), изместването на икономическата мощ към Азия, застаряването на населението, урбанизацията, нарастващото търсене на питейна вода и храна, както и постигането на енергийна независимост в САЩ.

 • некойситам
  Отговор

  Не е нужно да четеш доклади на който и да е за да се видят очевидни неща. Достатъчно е да пуснеш телевизора или просто да се огледаш за да видиш какво се случва. Щял ли да дойде края на света на 21.12 или не. Дрън дрън медии.
  Резонният въпрос е с този хищнически саморазрушителен модел, колко можем да изкараме още . В тази посока дето се движим не ни трябва никакъв Календар на Маите (които всъщност не говорят за край на света а за край на един цикъл и началото на нов)

  Тези които говорят за край на света не говорят ли всъщност за това че един модел умира под тежестта на собственото саморазрушение а те изцяло се отъждествяват с него? Сраснали са се с него и неговият край смятат и за свой?

  В знанието на Толтеките има едно понятие “необходима вяра” Според тях всяка вяра е субективна и е продукт на ред стечение на обстоятелства. И знаейки това те съзнателно избирали в какво да вярват и в каква посока да насочат вниманието и възнамеряването си. Един вярва в Края. Друг началото и Новата Възможност.
  Аз съм избрал да вярвам че светът има добро бъдеще и трябва да се работи за това.

 • Dobromir Penkov
  Отговор

  Сега се налага да изнасяме и уроци по български език. ПРАВИЛНО Е ДА СЕ КАЗВА „ВЕЛИКИЯТ ПРЕХОД“, независимо каква функция изпълнява в изречението! Нямам толкова време да влизам в подробности.

  • некойситам
   Отговор

   Филма на Чарли Чаплин “ВеликияТ диктатор” си е класика със или без пълен член. Както и “ВелоколепнияТ век” си пропагандна ориенталска боза с какъвто и член да е.
   Жалко за хора които виждат букви и граматика а не виждат и не усещат смисъл, ритъм и настроение

 • Стела
  Отговор

  Благодаря за статията, която се доближава напълно до това, което чуствам и мисля. Много добре е обобщено всичко. Колкото до “тези” коментари не им е мястото тук, защото това си е целенасочено бълване и излишно пълнят пространството. “Тези” коментари единствено будят жал.

 • gergana petrova
  Отговор

  Едно голямо БРАВО за теб Мартина.Пожелавам ти да сътвориш още много и все така добри статий.Весело посрещане на коледните и новогодишни празници.

 • Bojanka
  Отговор

  Благодаря за статията!Харесва ми и пожелавам на всички с положителна нагласа успехи и помагайте на останалите да разберат какво се случва, да потърсят и други потвърждения, но мнението им остава за тях.Благодарности за коментарите!

 • Roman
  Отговор

  Привет на всички : )

  Ето едно смислено обяснение по въпроса – защо еуфорията около датата 21.12.12 беше напълно безсмислена и безпочвена (дължаща се, по мое мнение, на драматично съчетание от лековерие и ниска духовна култура)

  http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13898

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.