Интервю с дон Мигел Руиз: Човечеството е част от Планетата Земя, всички сме Едно.

След дългото чакане, с радост ви предоставям интервюто с мъдрия толтек – дон Мигел Руиз. Същите 13 въпроса зададохме и на сина му  Хосе Руиз неотдавна. А съвсем скоро българската публика ще може да се срещне на живо с двамата – целодневният семинар ще се проведе на 3 ноември в НДК. Билети за събитието, все още на промоционална ниска цена можете да закупите от тук.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Всички сме чували и сме чели много за вас двамата. Но как вие сами бихте описали себе си?

Мога да използвам познанието и науката за да опиша това, което вярвам, че съм. Мога да кажа, че съм човешко същество, мъж, че съм доктор на медицинските науки, че съм автор. Мога да кажа всички неща, които съм направил в живота си, с които да се идентифицирам. Но ако се обърна към Духа ще кажа – Аз съм душа, аз съм Дух. Или да се обърна към гледната точка на науката и да кажа  Аз съм светлина, аз съм енергия. Но истината е, че аз наистина не знам какво съм. Нямам идея. Няма никакви правила, които да обяснят какво съм, но АЗ СЪМ. Аз съм тук, жив съм и споделям вярванията си, изпитаното върху мен самия. Но да си призная честно – наистина не знам какво съм.

2. Какво ви вдъхнови да направите този избор точно сега – да започнете Европейското си турне през 2012 и да посетите България?

Ами мисля, че това е правилното време, Преди почти две години ми направиха сърдечна трансплантация като резултат от сърдечния удар който получих в началото на века – на 28 февруари 2002, след като бях девет седмици в кома и живеех само със 16% от капацитета на сърцето. Сега като имам ново сърце се възвръщам към живота и след почти една година в която се възстановявах, сега започнах да пътувам по целия свят. Отидох в Япония, 6 пъти в Канада, 7 дни в Мексико, в Колумбия, Коста Рика, Еквадор, Перу. И сега съм готов да направя турне в Европа. Мисля, че сега е точното време.

 3. Знаете ли нещо за България и за българите? Някои източници твърдят, че толтек и българин са синоними. Че не са националност, а категория хора, достигнали определено духовно ниво, живеещи в отделна общност, също като есеите?

За съжаление не знам толкова много за България и за тези прекрасни хора – българите. Но това, което знам е, че ние, човечеството сме едно. Без значение къде сме родени, какъв език говорим, каква религия изповядваме, каква философия, или общество имаме. Но всички ние човешки същества сме абсолютно еднакви. Имаме същата цялостност, същата програма, ние сме едно цяло живо същество. Също както физическото тяло е съставено от милиони клетки, човечеството е съставено от 7 билиона човешки същества. А ние,човечеството сме част от Планетата Земя.

Мога да кажа, че това да си българин, мексиканец, китаец, аржентинец, или да си от която и да е друга държава – това наистина няма голямо значение, освен в това, което вярваме. И да – мисля, че българите и толтеките са много подобни. Какво означава думата толтек? Това е същото като думата артист.Тя може да бъде преведена на всички езици и пак ще означава точно същото. Артистът е човек, който създава. А ние създаваме през цялото време, още от ранна детска възраст. И сега в момента – пак създаваме. И така – мисля, че имаме много общи неща.

4. Много хора са чели Споразуменията, запознали са се с това древно знание. Но все още са нещастни, не успяват да ги приложат и да излязат от собствения си сън. Как могат хората да намерят пролука вън от мъглата?

Първата и със сигурност най-важна стъпка е да има осъзнатост.Осъзнаване за това, че начинът по който живеем живота си е създаден от нас самите. Ние създаваме историята на живота си и в тази история ние сме главния герой. И всички останали имат второстепенни роли. Ние сме главния герой, ние сме го създали и вярванията ни за нас самите изграждат идентичността ни. Когато сме тази осъзнатост, откриваме, че ние не сме тази идентичност, че претендираме да сме това, което изглежда, че сме. Но мога да ви уверя, че е много по-лесно да бъдеш това, което наистина си, отколкото да претендираш да си това, което не си.

5. В момента се случва огромна трансформация на съзнанието. Мислите ли, че хората са напълно готови да приложат Споразуменията на толтеките в живота си?

Мисля, че промяната се случва непрекъснато от милениума насам. Защото животът непрекъснато се променя, обществото непрекъснато се променя, начина по който възприемаме света непрекъснато се променя. И да – в настоящия момент изглежда, че промените се случват много бързо, всичко се ускорява. Последните два века и дори бих казал повече – през последния век и последните две декади еволюцията върви толкова бързо! Технологията се развива много. Сега, каквото и да се случи на произволно място на Планетата, то се разбира веднага. Технологията е прекрасна.

Психологията обаче остава все още малко назад. Все още вярваме във Фройд, все още вярваме в психологията от началото на миналия век, и даже малко още по-назад в 19 век. Време е да променим всичко това, по примера на развиващата се технология, която вече не е това, което беше преди. Вече не е толкова лесно да се скрие истината от хората. Виждате, че филмите например, телевизията, вестниците изостават в публикуването на информация. Сега фейсбук и всички останали социални медии, интернет – те променят всичко. Начинът на мислене от последния век, и дори от края на века е изцяло остаряла. Това което беше преди телевизията, новините и книгоиздаването, сега е съвсем изостанало.

Защото сега всеки може да качи нещо в интернет, в Youtube и т.н. И това е, няма друг начин – промяната си върви и човечеството е все по-отворено към тази промяна. Човечеството еволюира. Във времена на криза и нестабилност. Сега очевидно е кризисно време, но за мен времето на криза е време на възможности. Възможност да променим това, което не харесваме. И точно това се случва навсякъде по света. Всичко се променя, възползваме се от тази възможност и можем да видим, че се движим напред много бързо.

6. Кога беше моментът, в който станахте толкова осъзнати и пробудени? Как се отървахте от всичките капани на егото? Можете ли да препоръчате някаква практика?

Когато открих, че всичко възприемах  веднага щом си го помислех, разбрах, че сънувам,  че живея в мой собствен свят,  Осъзнах, че всичко, което възприемах и с което си взаимодействах е наистина само за мен, но не е задължително за всеки друг. И след като имах на няколко пъти преживяване близко до смъртта, открих, че всичко което правим тук е абсолютно неуместно. Всички тези неща с които се занимаваме – дали ще работим до късно вечер, или ще си създаваме някаква драма – са напълно ненужни. Защото можем да видим, че след като напуснем физическото си тяло, не можем да вземем нищо с нас. Всички тези емоции, които имаме сега, цялата драма която си създаваме са били ненужни и незначителни. Можем наистина да се наслаждаваме на живота по нaй-добрия начин.

 7. Как можем да разберем дали дадена информация, мисъл, предчувствие, импулс идват от интуицията, или от разума?

Мисля че това е изключително лесно. Можем да осъзнаем, че познанието, разумът е този, който контролира живота ни. Той казва “това е правилно, това е погрешно, това е добро, това е лошо „и т.н. Интуицията идва директно от програмата, която имаме в себе си, още от мига на зачатието. Още преди да научим езика на който говорим. Още преди раждането ни ние имаме в себе си тази програма, която е създаването на човешкото същество и реакцията на физическото тяло  Tова е програма, която не може да бъде променена. И чак след раждането ни, години след това, ние научаваме езика на който говорим – отразяваща част от обществото. Обществото, което има всичките тези правила, които научаваме, с които се съгласяваме. Съгласяваме се с всяко правило, съгласяваме се със значението на всяка дума, с всяка буква. И всичко което научаваме приемаме за истина, защото се съгласяваме с него, а не защото е истина. Можем лесно да видим, че това, което чувстваме без да мислим е наистина нещо голямо и идва от онази първа програма. Всички решения, които взимаме чрез познанието, чрез разума, са резултат от онази вторична програма която сме научили. Тя не е истинска, но се базира на персоналната ни истина..

8. Възможно ли е тръгнала веднъж към светлината, човешката душа да попадне отново в мрак? Какво обуславя движението ни напред?

За да отговоря на този въпрос, трябва сме наясно дали говорим за познанието, което е разума, за нещата, които разбираме и сме научили, или просто за физическото тяло, такова, каквото е. Чрез познанието ние откриваме неща, научаваме неща, различаваме неща и вярваме, че отиваме в това, което наричаме “Светлината”, която е чистотата на осъзнаването..И да, можем да св върнем обратно в мрака, в онази точка на познанието, където има невежество,

Когато мозъка е засегнат по каквато и да било причина. Може да се е случило след някакъв инцидент, инфекция, съдов проблем, може да е поради толкова много различни причини.Просто мозъкът не работи вече така, както е работил преди. И от тази гледна точка – да, можем да се върнем обратно в Мрака, ако под мрак разбираме невежество..

 9. Как могат да се съчетаят духовното израстване и майсторството в материалния свят, изобилието, успеха?

Ето как работи разумът. Ако искате двете неща да вървят заедно – те със сигурност ще вървят заедно. Искаме най-дорото от нашето познание, от това, което вярваме, че е правилно, или грешно. Всеки човек създава някаква реалност. А на планетата Земя сме 6 билиона човеци. И всеки човек вярва, че в него е Истината, а всеки друг човек е погрешен.

Но тази истина, която твърдим, че имаме е само изкривяване на реалната истина, която  възприемаме през цялото време. Но щом започнем да анализираме истината, щом сложим думи в нея, започваме да я изкривяваме и създаваме лъжи. А лъжите са нищо повече от изкривяване на истината.

След като имаме това осъзнаване, можем да ги съчетаем и развием задно, или да ги разделим и да започнем да претегляме едното или другото в зависимост от гледната точка, която сме открили.

 10.  Как могат да ни помогнат 5-те споразумения в ежедневния ни личен и бизнес живот? Как можем да ги приложим в бизнеса и какви резултати да очакваме, ако ги практикуваме?

Всички тези споразумения идват директно от човешката цялостност. Това е нещо, което всички знаем. Наистина няма значение какъв език говорим, каква религия следваме, какви са вярванията ни. Ние знаем от преди, че всичко това е истина.  Това е и причината на какъвто и език да се преведат споразуменията, всички да чувстват сякаш вече са ги знаели и сякаш родителите са им говорили за тези споразумения.

Тези споразумения са нищо повече от здрав разум. Реалност базирана на истина.  И това може да бъде приложено лесно към всеки тип взаимоотношения. Разбира се винаги трябва да започнем най-напред от отношенията, които имаме със самите себе си. Защото ние сме едната половинка на връзката, каквато и да е тя. Например – ако аз съм половината на връзката, съпругата ми е другата половина. Аз съм половината от връзката, а синът ми е другата половина.  Аз съм половината от връзката, а религията ми е другата половина.  Аз съм половината от връзката, а останалата част от човечеството е другата половина. Но аз винаги ще бъда едната половина във взаимоотношенията. И съм отговорен само и единствено за моята половинка. Нямам отговорност за другата половина защото тя е отговорна сама за себе си.

Това може да е моята любима, може да синът ми, родителите ми, работата ми, бизнеса ми, може да бъде каквото и да било. Но веднъж щом поемете пълна отговорност за вашата половина, и имате пълен контрол (ако можем да го кажем по този начин) върху нея, ще видите колко е лесно да установите връзка с другата половина. Защото другата половина е също живо същество. Дори ако това е бизнеса ви – той е жив, той е живо същество. Дори ако това е работата ви – тя е жива. Каквато и да е посоката на вашия живот – вашата част ще бъде жива. Да, 5-те споразумения могат да бъдат приложени с лекота в бизнеса, в политиката, в религията – във всеки вид социално взаимодействие.

11. Какъв беше мотивът да напишете Петото Споразумение? Има ли и други неизказани Споразумения от Толтекското познание?

Четирите споразуменя са въведение към начина на живот на един артист. Както казахме преди, думата толтек означава артист. Всеки човек е артист. Но по начина по който изживяваме живота си, без съзнателност, създаваме един сън и понеже нямаме осъзнатост, си причиняваме много драми.  И заради тези драми страдаме.

Тези четири споразумения са наистина едно въведение към определен начин на живот. Когато имате осъзнатост и и промените гледната си точка и придобиете гледната точка на артист, вече можете да виждате красотата. И вие сте свързани с тази красота, която виждате. Свързвайки се с тази красота, откривате, че всичко е съвършено, включително вие самите. Без тази идея за съвършенство, всичко което правим е една лъжа. Може би най-голямата лъжа, която ние, хората имаме в момента. Така че, четирите споразумения са само едно въведение към този живот. И след години практика, и след като вече не приемате нещата лично, след като вече години сте безгрешни в словото си, след като не правите вече предположения, след като години наред правите най-доброто на което сте способни, когато вече изглежда, че сънят ви е приключил, тогава идва петото споразумение, което е завършека на съня. И тогава разбирате, че това, което сте търсили е било себе си. И чрез тези четири споразумения сте променяли собствения си свят, проявявали сте самоличността си. И идва този момент, в който вече не вярвате в предишните си убеждения за това кой сте.

И тогава идва петото споразумение – заключителната част на цялото обучение. Бъдете скептични, но се научете да слушате. Скептични сте, но не защото сте много важни, или защото някой ви е казал да не вярвате на хората. Не вярвате, защото знаете, че точно като вас самите, и другите хора създават собствената си реалност Точно като вас, те вярват, че знаят истината и всички останали, включително вие, грешат. Имайте съзнанието, че вие сами създавате вашия филм , вашата история и самоличността ви е главният герой, а всички останали имат второсрепенни роли.А в историите на другите – те държат главните роли, а вие сте второстепенен герой. Разбирате, че те не ви познават наистина.

И така петото споразумение казва да сте скептични – защото знаете, че тяхната истина не е точно истината. Но се научете да слушате, защото от това, което те споделят, в тяхната реалност, в тяхната история вероятно има много неща, които да са ви полезни, които да можете да включите във вашата история и така да я подобрите. И резултатът от това е, че ще достигнете своя вътрешен мир на първо място, всичките гласове в главата ще спрат. А на второ място – ще постигнете мир със всички останали, защото ще уважавате цялото сътворение, точно така, както е.

12. Какво ще научат посетителите на семинара ви на 3 ноември в София? Каква ще бъде ползата за тях?

Ще бъде наистина интересно, защото ще могат да видят себе си, ще постигнат това осъзнаване, което търсят. Ще разберат, че творят собствения си живот.Ще разберат, че тъмнината, която имат в себе си е тази сила, която взима всички решения в живота им. Ще видят, че заради тази тъмнина таят в себе си всички страхове, които контролират живота им. Ще осъзнаят, че могат да контролират тези страхове и да имат по-добър живот. Ще разберат, че създават всичките драми в живота си и единственият начин да променят това е променят това, което вярват, че са. Да променят идентичността си. И когато променят себе си, всичко около тях ще се промени по магически начин.  Наистина ще имат голяма полза от всеки миг. Присъединете се към нас.

13. Какво е посланието ви за българите, които очакват да се срещнат с вас?

Посланието ми е че: всички сме Любов. Ние наистина сме любовта на светлината. Физическото ни тяло е с нас от момента на зачатието и ще бъде с нас до момента, в който напуснем Планетата. Всички останали идват и си отиват от живота ни поради някаква причина. Някои от тях остават за много години в живота ни, а други – за много кратко време. Но както се привързваме, е необходимо да се научим да се освобождаваме – да пускаме когато се наложи.

Мигел Руиз.

Пълния запис на интервюто можете да изслушате от тук:

httpv://www.youtube.com/watch?v=vcLegxrNpBs&feature=plcp

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.