Метод за пречистване на черен дроб и жлъчка

Снимка: Калоян Гичев, Здрав живот

В черния дроб непрекъснато се отлагат всякакви отпадъчни секрети, втвърдени и напластени слоеве шлаки, непреработени тежки вещества, токсини. Всичко това се съчетава със жлъчен сок и се напластява във вид на зеленикави жлъчни образувания в черния дроб и жлъчката.

Възможно е да се питате “Какво се е случило с черния ти дроб, че да имаш нужда да го чистиш?”. Нищо особено, просто се храня. А дори и да се храниш по най-добрия начин, замърсената храна все пак си дава своето оражение и в организма се натрупват всякакви нежелани вещества, които възпрепятстват доброто ни здраве. Вярвам ще се съгласите, че дори да ходите само по чистите планински върхове, пак се къпете, нали? Както и преди съм ви споделяла – тялото ни се нуждае както от регулярни външни душове, така и от вътрешни такива.

Всеки от нас си носи няколко килограма от тези токсини и неприятни напластявания, не е нужно да сте имали болки, кризи и прочее проблеми с черния дроб и жлъчката. за да пристъпите към това пречистване. Уверявам ви, всеки от нас си ги има тези напластявания, които задръстват организма ни.

Пролетните месеци са най-подходящото време от годината за процедури за пречистване на организма. Ккато всяка очистителна процедура – най-подходящите дни за същинската практика, са по време на намаляваща Луна.

Винаги се започва от основата на здравето – дебелото черво. Следват черен дроб, жлъчка, лимфна система. Има и йогийски практики за изчистване на носоглътката. Има и варианти за дълбоко клетъчно почистване – които изсмукват токсините от дълбоките клетъчни депа навсякъде в тялото и почистват и наслагванията в дебелото черво. В нея се използват и ключови минерали като магнезий, цинк и селен, които подпомагат изхвърлянето на токсините. За всеки организъм, за всяко състояние и специфично състояние има варианти. Ако тази практика ви се вижда сложна и неподходяща за вас, вземете си масло от бял трън, което ще свърши също добра пречистваща работа. Него можете да добавите и към тази практика.

Пречистването на черния дроб не е поредната модна диета, макар и чрез нея да е възможно да се смъкнат килограми. Но те ще бъдат от освободените и изхвърлени токсини и наслагвания. Това е сериозна оздравителна процедура. Изключително важно е да пристъпите към нея отговорно, съзнателно и да изпълните подготовката без компромиси и шикалкавене, ако искате да има успех процедурата и да не ви причини дискомфорт. Ако имате сериозно заболяване не жлъчка или черен дроб, ако имате инфекция, възпаление, или каквото и да било друго по-сериозно оплакване – непременно се консултирайте с лекуващия ви лекар дали този метод е подходящ за вас.

Необходими продукти:
зелени кисели ябълки – около 10-15 кг
цвекло – 2-3 кг
лимонов сок /или сок от грейпфрут/ – до 300 мл
зехтин или друго студено пресовано масло
зеле и моркови – за 1 салата
2 пакета английска сол – ако това изберете за очистително

Подготовка за пречистването – в продължение на 6 дена се пие по минимум един литър сок от зелени кисели ябълки, малко цвекло и моркови. В ябълките има киселина, която омекотява камъните в жлъчката и черния дроб и това позволява безпрепятственото им преминаване през каналчетата. Ферментиращият ефект на ябълковия сок допринася за разширяването на каналчетата. Пийте ябълковия сок бавно през целия ден, между храненията. Избягвайте да го пиете непосредствено преди хранене, в двата часа след основно хранене или вечер.Освен ябълковия сок пийте и вода – между литър и половина и два литра на ден. Можете да си изплаквате устата със сода за хляб или да си миете зъбите на няколко пъти през деня, за да не се повредят зъбите ви от ябълковата киселина.

В продължение на 6-те дена избягвайте студени храни и напитки – те изстудяват черния дроб и намаляват ефекта на прочистването. За да помогнете на черния дроб да се подготви за основната част на прочистването, трябва да се изключат храни от животински произход – месо, яйца, мляко, както и пържени храни.

Препоръчително е около 2 седмици преди пречистването да се премине на суровоядство (да не се приемат никакви храни с животински произход, да не се приема храна, в която има консерванти и изкуствени добавки, да се избягват тестени и нишестени храни, както и бързата храна тип макдоналдс, дори нищо в опаковка, да се изключат кафето и черния чай). Всяка сутрин на гладно и вечер преди лягане може да се пие леко топла вода с мед. Това допълнително омекотява камъните в черния дроб и ще се избегнат евентуални болезнени усещания. Още – сутрин на гладно може да се пие 2-3 супени лъжици зехтин с малко лимонов сок – това ще предизвика отделяне на жлъчен сок от черния дроб и така ще го подготви за самото пречистване, което доста ще го натовари. И още – за да се откъртят по-лесно камъните може да се бяга всеки ден около 30 мин или да се правят аеробни упражнения с разтърсващ ефект. Непосредствено 2 дена преди пречистването не трябва да се натоварва тялото, трябва да се избягват силните емоции, особено лошите и трябва много да се почива.

Старайте се да не приемате лекарства и витамини през 6-те дни на подготовка, освен такива, които са абсолютно необходими. Важно е да не се натоварва черният дроб с излишна работа.
Препоръчително е на шестия ден да се направи клизма. Това осигурява безпрепятственото преминаване на камъните през отделителната система.

На 6-тия ден от подготовката изпийте цялото количество ябълков сок (един литър) сутринта. Ако усетите глад, хапнете нещо леко. Под леко се разбира плод или зеленчук и то пресни. Не яжте нищо (можете да пиете вода когато сте жадни) след 2 часа следобед, за да нямате трудности с изхвърлянето на камъните.

След 14 часа започнете да загрявате областта на черния дроб с грейка (ел. възглавница). Около 16-17 часа си направете няколко клизми, с цел да освободите пътя на камъните, които ще се изхвърлят цяла нощ. Ако не можете да си правите клизми, изпийте предварително някаква билкова отвара или английска сол, с която да изчистите червата си /трябва със сигурност да знаете, че тези разхлабителни ще ви подействат преди 18 часа. След това започнете постоянно да нагрявате черния дроб, топлината ще омекоти дроба и ще разшири каналчетата. Около 18-19 часа пригответе прясно изстискан лимонов сок и зехтин /равни количества от по 150-300 мл/, като е добре леко да ги загреете на водна баня до температурата на тялото. В 19 часа започнете да пиете на глътки лимон и зехтин докато изпиете цялото количество и легнете. Продължете да загрявате дроба докато лежите неподвижно. Може или да заспите или след час и половина да извършите няколко неща, за да помогнете на черния дроб да се изчисти по-добре. Седнете върху пети, запушете лявата си ноздра с памук и започнете да дишате през дясната. Върху езика сложете малко лют пипер. Опитайте се да дишате бавно и плавно, като съзнателно се опитвате да движите диафрагмата. Всичко това ще възбуди черния дроб и той по ефективно ще изхвърли камъните. Мислено може да си представите как излизат всички мръсотии и затлачвания. Между 1 и 3 през нощта може да усетите прилошаване и да ви се приходи до тоалетна или да ви се доповръща. Не се притеснявайте – това е защото в тези часове дробът ви работи най-усилено и всичките сили на организма са съсредоточени в него. За около максимум 1/2 час всичко ще отмине. Може пак да си сложите на езика лют пипер и да подишате.

Понякога прилошаването е силно, но най-важното е да не се притеснявате. Всичко ще премине и просто трябва спокойно да изчакате, да полежите и да останете в покой.

Ако не ви понася да пиете зехтин с лимон, може да ги замените с друго студено пресовано масло /ленено, конопено, слънчогледово, тиквено, сусамово…/ и със сок от грейпфрут. Действат еднакво добре. Но каквото и масло да изберете, няма да ви е особено приятно да го изпиете. Ако ви е трудно да пиете на глътки маслото, може да го смесите със сока в едно шише с капачка, да го разклатите и така смесено да го изпиете почти на веднъж. Но в този случай трябва след това да легнете и да стоите неподвижни поне 30 мин, за да може двете течности да се разделят на слоеве в стомаха.

На другия ден станете в 6-7 часа. Направете си няколко клизми с урина или вода с малко сол и най-накрая с чиста вода. Ако не искате с клизма тогава изпийте 1 пакет английска сол разтворен в 1 чаша вода. Може и друго разхлабително, с което сте свикнали и знаете, че със сигурност ще ви подейства. Целта е нито един камък да не остане заседнал в дебелото черво, защото той бързо се засмуква обратно и става по-лошо. Към 9-10 часа изпийте по-голямо количество сок от цвекло и ябълки, който допълнително ще измие черния дроб. След час може да хапнете плод, а по късно и салата Метличка (зеле, цвекло и моркови). През целия този ден трябва да ядете единствено растителна храна. Месо и яйца може да хапнете чак след 3-4 дни. Тези храни изключително много затормозяват черния дроб. Също и кафето оказва много неблагоприятно влияние върху дроба. Не пийте кафе по време на подготовката и няколко дена след това.

Необходимо е да се изхвърлят всички камъни от черния дроб. Това изисква няколко прочиствания. Те могат да бъдат правени на интервал от един месец. Важно е да се знае, че щом започнете да прочиствате черния дроб и жлъчката, трябва да продължите с прочистванията докато при две последователни прочиствания не се изхвърлят никакви камъни. Ако оставите черния дроб наполовина изчистен за по-дълъг период (повече от три месеца), това може да доведе до по-голямо неразположение отколкото преди. Черният дроб ще започне да функционира по-ефективно скоро след първото прочистване. Болки ще намалеят, енергията ще се увеличи, мисловната дейност ще се подобри значително.

След известно време камъните от задната част на черния дроб ще се придвижат напред към двете главни чернодробни каналчета, което може да предизвика появата на всички предишни симптоми. Това показва, че още камъни са останали и са готови да бъдат изхвърлени със следващото прочистване.

Когато се направят няколко прочистващи процедури, ще усетите многобройни положителни промени: кожата ще ви се изчисти от акне, екземи, петна, почти няма да се разболявате, грипът и вирусите ще преминават през тялото ви незабелязано, мислите и настроението ще са по-положителни, ще имате повече енергия за работа и почивката ви ще е по-ефективна … Какво чакате!

Използвана е информация от Земя назаем.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

80 Comments

 • tn_sport
  Отговор

  Здравейте. Много интересна статия. ИКзвинявам се за въпросано, не ми стана ясно,под няколко пречистващи процедури се има впредвид само клизми или цялата процедура от начало?

 • Ven
  Отговор

  Чудесна тема!
  Мисля, че това пречистване е необходимо на всеки от нас.Аз съм вегетарианка от 20 години,(освен месо никога не консумирам алкохол, кафе и други вредни продукти) и реших да опитам на шега, защото си мислех, че няма да има какво да изхвърля.Разбира се,след първото прочистване излязоха 2 шепи камъчета- всякакви цветове и размери. Тогава започнах да осъзнавам, колко затлачен може да е всеки един наш вътрешен орган и колко голяма нужда изпитват телата ни да се отнасяме грижливо и отговорно към тях. Позитивните ефекти от това прочистване са описани по-горе. Благодаря за прекрасната статия.

 • Стефани
  Отговор

  Аз го правя по една друга процедура… 3 дни се пият само сокове и се загрява черния дроб, като на третия ден се изпива лимоновия сок и зехтина. Ще пробвам и тази :)А с каменна сол може ли да се замени английската? Благодая!

 • drhristova
  Отговор

  Здравейте, благодаря за статията. Днес започнах това прочистване стъпка по стъпка, както сте го описали( почти;). Днес съм след 5 дневно лечебно гладуване + 2 дни захранване.Гладуването беше с малко плодове, мед и сок от (кисела зелена ябълка: цвекло: целина 4:2:1). Захраних се 2 дни със зеленчукова супичка, пресни залати от цвекло, табуле, гуанкамоле и салата моркови .Реших, че точно сега е момента , след 7 дни голямо разтоварване да направя и изчистване на черния дроб. Да ви кажа винаги съм смятала ,че това е за другите, защото съм вегатарианка от 10 години и пия много малко и рядко само червено вино. Обаче през дните на гладуването усетих симптоми, че черния дроб май и той не е много добре и има затлачвания. Сега като го направя ще докладвам. А забравих да кажа, че през това време си праве всеки ден по няколко клизми, разбира се.А преди старта на гладуването пих очистително Те са много важни и ако се пропуснат, няма смисъл от гладуването. То става едно мъчително състояние.Като се направи предварително очистване и клизми симпомите на т. нар. лечебна криза за много по-леки.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Чудесно решение. И аз често правя такива последователни допълващи се процедури.
   Колкото и да се храним правилно и да водим здравословен начин на живот, тялото все се замърсява. Вда, храна, въздух, емоции, стрес.. всичко оказва влияние. И така както си взимаме регулярно душ, така е хубаво и да го правим и вътрешно.
   Ще се радвам да споделите и нататък как се развиват нещата. Поздрави и слънчеви (отвътре) дни!

   • veska
    Отговор

    Здравейте,моят камък в жлъчният мехур е 40 мм.,питам дали няма да се запуши някой канал.И да стане по лошо.

 • Десислава
  Отговор

  Здравей, Марти. Бих била много благодарна, ако можеш да ми помогнеш. Искам да си направя чернодробното пречистване поради ред причини – нямъм цикъл от около 2,3 години (спазване на безумни диети на крехка възраст + стрес), а също така и кожни проблеми – бели петна по лицето и екзема. Аз съм на 16 години, та въпроса ми е това проблем ли е? Също така какви съвети би ми дала отностно хранене и начин на живот за справяне с проблемите?Объркана съм…
  Благодаря ти още веднъж за това, което правиш :)Пожелавам ти единствената истина – БЕЗУСЛОВНАТА ЛЮБОВ!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравей, Деси.

   Няма причини възрастта ти да е проблем за прилагане на тази практика. Хората, които имат обострено заболяване, големи камъни в жлъчката, би трябвало да се консултират с лекар, преди да присъпят към това изчистване. Иначе за всички останали – тя е сравнително лека и безпроблемна, стига да се спазят дадените условия при подготовката.
   Много е трудно да ти отговоря така набързо за хранителния ти режим, след като нямам подробна информация за настоящия ти такъв, начина на живот.
   Със сигурност проблемите ти са причинени от неправилно хранене, нарушен минерален баланс, може би и патогенни организми.
   Ако искаш ми пиши лично съобщение, с повече подробности, за да ти дам по-ясни насоки.

 • Tonchev
  Отговор

  Здравейте госпожо/ца Иванова,

  диетата е уникална и съм чувал от много приятели как са се прочиствали. В самата статия всичко е описано доста подробно, което е чудесно. Проблемът тук беше, че в статията е доста неясно описана.

  Например необходимите продукти за 1 ден ли са, за подготовката за перчистването или за целия период общо. На ден каква част се приема от продуктите. И какво е точното време, на доста моменти изгубих нишката в кой ден точно какво се прави понеже всичко ми е доста мътно. Ще е чудесно ако може по някакъв начин да се структурира статията в нещо като програма. Бих могъл и да ви помогна ако желаете. За да се получи нещо от сорта на:

  1. Стъпка:
  Две седмици – суровоядство, никакви храни с животински произход, да не се приема храна, в която има консерванти и изкуствени добавки, да се избягват тестени и нишестени храни, както и бързата храна тип макдоналдс, дори нищо в опаковка, да се изключат кафето и черния чай и т.н.

  2. Стъпка – Подготовка за пречистването:
  Шест дена по дред толко и толко от ябълките се правят на сок с толко и толко цвекло и толко моркови. Пиете толко и толко пъти на ден и т.н.

  3. Стъпка – Пречистването
  6-7 часа: това и това
  9-10 часа: това и това
  …. и т.н.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Разбирам вашата пристрастеност към ясните, сдъвкани и структурирано подредени програми, но мисля да откажа учтиво помощта ви.
   Точно тази статия, която първоначално е публикувана в “Земя на заем” е помогнала на стотици хора, за мен поне е оисана съвсем ясно и разбираемо.

   Количеството продукти е за целия период (наистина бих искала да видя някой който може да изпие 15 кг. ябълки, 3 кг. цвекло и два пакета английска сол в един ден 🙂

   Ден 1. – Пиете вода, пиете сок, пиете билкове чайчета. Колкото искате сок, но поне половин литър, даже един. Храните се с растителна храна, ядки и семена, препоръчително сурови. Продуктите от животински произход са абсолютно нежелателни.

   Ден 2,3,4,5 – все същото.

   Ден 6 – пак същото, като последното хранене е към обяд, или ранния следобяд.Какво точно да правите След 14 часа е описано подробно горе.
   Дано това да изяснява мистерията 🙂

   И ако изпитвате съмнения, имате проблеми със жлъчката, камъни и хронични болести, по-добре се посъветвайте първо с лекар. Той 100% ще ви посъветва да не го правите, защото подобни методи са чужди за лекарите, но ако няма други ясни опасения, освен евентуално запушване на каналче със жлъчен камък, бих ви окуражила да опитате.

 • Krasimir
  Отговор

  Първо се научете да пишете и тогава питайте. Какви българи сте, та вие не знаете българския език.

  • Yordan
   Отговор

   Аз сега виждам тази статия и много се дразня на такова злобно коментарче, на този господин Красимир с много грамотния български език, който определя кой е българин. Освен това подкрепям Тончев, че не е добре структурирана тази диета, ако е преписана дословно тази рецепта и е само това като информация – ок, ако наистина Марти знае повече подробности и ги сподели, повече хора биха се навили да я пробват!

   • Martina Ivanova
    Отговор

    Аз наистина не разбирам кое не става ясно. Доколкото си спомням текста е взаимстван от Земя на Заем, и още преди много години аз самата направих за първи път процедурата. И продължавам всяка година. Лично аз намирам всяка стъпка за подробно и ясно обяснена.
    Ако нещо не е ясно, моля – задавайте конретни въпроси, за да мога да помогна с конкретен отговор. Иначе да преразкажа на нов глас цялата информация, надявайки се, че ще уцеля точно това което не е ясно… няма как да стане.

 • Мария
  Отговор

  Здравей, Марти! Много ми хареса статията и искам да пробвам това пречистване, но имам някои неясноти, като например:
  1. Може ли сокът от ябълки да бъде заместен с ябълки в твърдо състояние?
  2. Целината задължителна ли е?
  3. Какво друго очистително може да се приема вместо английската сол, може ли чай сена и ако е възможно, то какво количество трябва да се приема (количеството ми е важно, понеже 2 пъти съм колабирала от слабителни продукти- 1 път от 2 чая и 1 път от 1 слабителен шоколад “Комфорт”, ако не се лъжа се казваше, беше доста отдавна и от тогава не съм пила очистителни.)

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Привет, Мария.
   1. Не, не може да се замести сока с ядене на ябълки.
   2. Не е задължителна целината. Най-важното нещо е сокът от ябълки
   3. Всяко друго, стига да е достатъчно добро и изчисти цялото съдържание на червата. В противен случай може да се препречи пътя на жлъчните камъчета, а ако се върнат обратно към дроба – това не е добре. Ако не е достатъчно добро слабителното – можете да правите клизми.

 • mikita
  Отговор

  Здравейте Мартина,

  Какво препоръчвате в случай, че камъните не се изхвърлят?
  Вчера приключих с прочистването, а резултат все още няма, т.е. нямам изхвърляне на “камъчета”. Преди повече от година направих прочистване за 1-ви път и резултзтът беше налице.

  Ше се радвам да споделите опит!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте.

   Ами първият вариант, който звучи твърде невероятно е – да няма какво да се изчиства за момента.
   Друг вариант е, да не е била направена добре подготовката, да не са се размекнали жлъчните натрупвания и да не се тръгнали по каналчетата
   Трети вариант е, да се “мотаят” някъде по пътя, в който случай е добре да изпиете още една доза ябълков сок, а и да направите няколко клизми, за да се убедите, че нищо не е останало по пътя.

 • Katya Ilieva
  Отговор

  Zdraveite,
  Blagodaria Vi za truda, koito ste polojili i taka dobre i podrobno ste opisali ochistvaneto na taka vajnite za zdraveto organi.
  Bih iskala da vi popitam: Moje li da se izbegne nagriavaneto na cherniat drob s greika.Tova ochistvane bih iskala da priloja na dashteria mi, koiato ima Multiplenna skleroza. Vsiako zagriavane i deistva pagobno, dori zagriavane na krakata v topla voda. Ot dalgogodishnite mi prouchvania i simptomite na bolestta i , stignah do izvoda, che pri tazi bolest ima uvrejdane na cherniat drob zaedno sas jlachkata i babrecite. Bihte li preporachali tova izchistvane pri hora s MS? Blagodaria Vi. Jelaia Vi zdrave.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте. Щом е толкова противопоказно нагряването – не го правете.
   Целта му е да се отпуснат и разширят каналчетата, по които да преминат безпрепятствено жлъчните камъчета.
   Не мога да коментирам дали в конкретния случай да приложите изчистването. Консултирайте се с компетентно медицинско лице, което е запознато със заболяването на дъщеря ви. Ако няма строго специфични особености, които трябва да се съблюдават, не би трябвало да има проблем.

 • Виолета
  Отговор

  Здравейте. Направих процедурата описана в статията. Като използвах само клизми със сол. Подготовката беше шест дни. На седмия по пълнолуние пих лимоновия сок и зехтина. Резултата беше на лице на сутринта. Две шепи малки зелени камъчета и разни други гадости. Следващия месец ще продължа.
  Чуствам се чудесно.:) Много благодаря за подробното описание!

 • Pavlina Koleva
  Отговор

  Sapruga mi ima Hepatit B ot 25 godini. Moje li da si napravi tova prochistvane. Ne pie nilalvi lekarstva, no rezultatite ot poslednite izsledvaniia sa zavisheni 3 pati. Blagotaria vi predvapitelno!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Предполагам, че няма да има проблеми. За да сте по-сигурна, все пак се консултирайте с адекватен лекар. Казвам адекватен, защото масово те не са запознати с тези методики и за всеки случай дежурно биха ви препоръчали да не го правите, защото е опасно.
   Ако опасенията им не отиват по-далеч от “О, това е опасно, някой жлъчен камък може да заседне” – направете го спокойно.

 • Емил
  Отговор

  А, бихте ли предложили схема за диабетици, защото толкова ябълков сок за това време не всеки може да понесе, ако има проблем с кръвната захар? Дали има алтернатива, но такава, че да не се извърши половинчато почистване, което според статията е дори по-вредно в последствие?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Единствения вариант за който се сещам е да наблегнете на по-голямо количество моркови и цвекло в соковете, а ябълките да са по-малко съотношение, за да не се прекали със сладостта.
   Но пък мой близък човек, който е на възраст и също е с диабет, спокойно пие фрешове в които има ябълки – без никакви проблеми.
   Експериментирайте, за да видите къде е поносимата граница със сладостта от ябълките.
   Освен това – на пазара има сортове кисели ябълки, които далеч не са с толкова високо сладко съдържание. Търсете киселите сортове.

   • Emil Tashkov
    Отговор

    Не прибързвайте с генералните изводи за диабета! – “Вярно ли е, че киселите ябълки са основната храна, която диабетика трябва да приема?

    Д-р Вутова: Това е поредната заблуда и мит, който трябва категорично да бъде развенчан. Киселите ябълки и сладките ябълки имат еднакво количество въглехидрати, т.е. захари, но имат различно количество плодова киселина, което ни заблуждава, че в киселите ябълки няма захари. По-скоро трябва да се внимава с количеството и времето на прием, а изборът кисела или сладка ябълка за диабетика, трябва да се сведе само до личното предпочитание.” http://www.btv.bg/shows/duhat-na-zdraveto/polezno/story/1357048208-Mitove_i_realnosti_svarzani_s_hranitelniya_rejim_na_horata_s_diabet.html

 • грета
  Отговор

  Здравейте,впечатлена съм от този метод за пречистване.От няколко години имам усещания в областта на черния дроб,за което съм посещавала лекар и съм правила изследвания при които няма отклонения.Смятам да опитам ,но ме притеснява този момент с прилошаването,т.к. имам 2 малки деца и трябва да бъда на разположение.
  Също тъка според вас дали е подходящо в този случай да се пречиствам?
  Поздрави

 • Роси
  Отговор

  Здравей Марти!Наскоро ми откриха камъни в жлъчката,около 5-6 се видяха на ехографа, най-големия от които е 8мм.Докторката каза да планувам операция в най-скоро време,понеже щял да тръгне камък по канала и да се озова в спешен кабинет.Смяташ ли че имам шанс да изчистя камъчетата,да ти призная доста се притеснявам,да не стане лошо,тя докторката успя да ме наплаши,признавам си.Ще се радвам,да получа отговор.Поздрави!

 • Ирина
  Отговор

  Здравейте! От година имам тежест под ребрата в дясно. Преди месец направих прочистването и изхвърлих две шепи пластелинени зелени камъчета. Два дни бях ужасно зле. След това – супер сила и енергия. От три дни пак се увеличиха болките и вчера бях ужасно отпаднала и с температура и повръщане на жлъчен сок. Въпросът ми е мога ли да направя втори опит с прочистване?

 • JU.AN.DI.
  Отговор

  Здравейте, моят въпрос е следният.
  Може ли веднага след като е направено прочистването, да се започне от другия ден следващият подготвителен период и на 6 ден пак да се направи прочистване. Нужно ли е да се чака цял месец, за да бъде повторена процедурата??? Благодаря 🙂

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Много въпроси, много нещо 🙂 Отговарям по ред:

  @грета: Аз лично откакто правя чернодробни пречиствания, нито веднъж не съм се почувствала зле. Единствено може да ви се догади от зехтина и лимоновия сок, но установих, че ако се пият със сламка, става по-лесно и безпроблемно. На другия ден просто трябва да си отделите няколко часа, за да можете да направите сокове, клизми и прочее процедури. Колкото и да отнемат време децата, все ще намерите (надявам се) няколко часа за себе си.

  @Роси: Не съм сигурна какво да те посъветвам, честно. Ако жлъчен камък заседне в каналчетата, това директно те праща на операционната маса (мисля). А този е доста голям. От друга страна пък, редовното и продължително пиене на ябълков сок би трябвало да размекне жлъчните образования и евентуално да ги раздроби. Можеш да пробваш известно време да пиеш освен ябълков сок, вечер по малко количество лимонов сок и зехтин (примерно по 2-3 с.л. от всяко), за да тръгне по-плавен и мек изчистващ процес. Консултирай се с някой, който все пак има медицинско образование и опит, и в същото време е отворен за алтернативни методи. Например медицински център Дар: http://www.dar-center.com/page/?page=4

  @Ирина: Изчистването на застоялата жлъчна маса, която представляват камъчетата е добре при всички положения. Нормално е непосредствено след процедурата човек да изпитва слабост и дискомфорт, но скоро след това да почувства прилива на енергия. Щом изпитвате от години болки в тази област е абсолютно вероятно да имаме чернодробно заболяване в някаква степен. Метаболитен проблем, затлъстял черен дроб – прегледайте се, за да сте наясно със ситуацията. Бих ви препоръчала да обърнете сериозно внимание на черния дроб – да промените хранителния си режим, да ядете изобилно зеленолистни растения. Тученица, глухарче например са с много силен лечебен и пречистващ ефект върху черния дроб. Сок от арония и артишок са също много добро средство срещу такива състояния (Скоро ще качим информация за тях на сайта, ще мога и да се закупуват). И последно – масло от бял трън – едно от най-древните и мощни средства за лечение и пречистване на черен дроб. Можете да го видите туК: https://www.svoizbor.com/super-foods/

  @JU.AN.DI.: Не е препоръчително да правите такава сгъстена програма. Процесите през които минава организма са доста наситени и в една или друга степен – стресови за него. Изрично е указано да се прави най-често през месец и то в продължение на 2-3 последователни месеца, освен ако количеството камъчета, които изхвърляте и след 3-тия месец продължава да е високо. Тогав ще правите изчистването, докато престанете да изхвърляте камъчета. И на следващата година – пак.

 • Милена
  Отговор

  Здравейте, по време на подготвителния период само сурови зеленчуци ли препоръчвате да се консумират? По време на периода на прочистване с какво е добре да се храним? Имам идея да направя това почистване на черния дроб, защото ми откриха псориазис, а той е следствие на проблеми с черния дроб.Благодаря предварително.

 • Ralitsa
  Отговор

  здравеите , въпросът ми : как се приготвя сока от ябълки ?

 • rali
  Отговор

  Zdraveite ,…napravih procedurata i cial den ….kamani niama!!!!??? Kakvo znachi tova????A v sashtoto vreme useshtam leki bolki ot vreme na vreme v chernia si drob!
  Minalata godina kogato napravih prochistvaneto imashe kamacheta ne biaha mnogo i biaha manichki.
  Kakvo ne e nared s men?
  Blagodaria

 • Виолета
  Отговор

  Март направих за първи път пречистването. Сега(април)отново ще повторя, защото резултата беше удивителен(подобрен сън,прилив на енергия,сияещ поглед).Добре е да се прави по възможност при по пълнолуние. И тъй като вече имам положителен опит, ще одговоря на въпросите на:
  Милена, добре е да са зеленчуци, но при невъзможност, поне постни храни.Аз напринер си хапвах салатки(големи)от панджар и моркови или марулки,репички и зелен лук със зехтин и лимон.Шест дни пиех сок от ябълки с кисела жилка и панджар по 800мл.на ден. Хапвах и постни ястия.Като в деня на прочистването пих само сок и по обяд хапнах салата.Дано съм ти била полезна:)
  Ralitsa,ябълките се изцеждат в електрическа сокоизтисквачка.
  rali,Изпълни ли по предписание подготовката от няколко дни и процедурата в самия ден? Направи ли клизми, поне 3,4 дни преди това, както и на другия ден след процедурата? Ако си извършила всичко както трябва, резултат трябва да има. Понякога камъчетата са малки, при мен бяха като грах дори и на цвят.

 • Jana
  Отговор

  Здравейте.Имам херпес в лявото око от 4 години и не минава дори за ден,постоянно съм на кортикостероиди.Искам да направя няколко пречиствания на черния дроб.Боледувала съм от хепатит А преди 20 години,мисля,че това не е проблем.Вие как мислите?Дали ще ми помогне за херпеса пречистването?

 • Jana
  Отговор

  И още нещо искам да попитам – сока от ябълки мога ли да го изцеждам сутринта и да си нося в бутилка на работа за през деня или трябва да е прясно изцеден?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Бихте могла… Ако няма друг вариант – и това е по-добро от нищо. Но по принцип трайността на изцедения сок е до 10-тина минути след изцеждането. Не че ще вкисне след това, но витамините и полезните вещества вече не са в такава концентрация, сокът се окислява, потъмнява и т.н.
   И да – със сигурност ще помогне за подобряване на състоянието ви. Бихте могла да подсилите този ефект, ако приемате сок, екстракт, или масло от бял трън и артишок. Ето тук има бял трън: https://www.svoizbor.com/super-foods/

 • мария
  Отговор

  Разбрах, че магнезий можем да си набавяме и чрез английската сол,като я пием по 3мг на ден. Започнах да я пия преди един месец.Преди два дни имах адска режеща болка в дясната страна на кръста която продължаваше нагоре до рамото.Когато отидох по нужда от напъните също много болеше,но със изхождането болката изчезна.Възможно ли е да съм изхвърлила жлъчни камъни,макар,че такива не видях.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте. Изобщо не ви препоръчвам да приемате английска сол като метод за набаване на магнезий! Не знам кой ви е дал такъв съвет, но това е доста рисково начинание. При минералите е МНОГО важно какъв вид е хмическата формула – Сулфат, сулфид, карбонат, хлорид и т.н. Наглед дребна подробност, но от нея зависи какво точно приемате в тялото си и каква работа (или беля) може да свърши.
   Английската сол представлява магнезиев сулфат – синтетична формула, която е приемлива само в редки случаи, когато трябва да предизвикате изчистване на червата. Продължителният прием не е препоръчителен, може само да навреди, да доведе до изтъняване на лигавицата на червата и т.н. Агресивен метод е, който е хубаво да се прилага само в случай на нужда.
   Не знам дали изобщо доставя някакъв магнезий на организма, но ви съветвам да не експериментирате със здравето си.
   Най-успешната формула на магнезия, която е 100% усвоим магнезий е натуралният магнезиев хлорид, който е натурална сол, която се добива от пресъхнали водни басейни като Мъртво море, или Зехстейн. Ето тук можете да видите възможности: https://www.svoizbor.com/magnesium/
   В страницата са описани всички предимства на този вид прием на магнезий. Но дори да не изберете приемането на магнезий през кожата (макар да е най-добрият), поне си купете някаква друга синтетика от аптеката, но за Бога – не си навреждайте с английска сол…

 • Marion
  Отговор

  Zdraveite Martina, mnogo vi blagodarja za spodeljaneto na tazi interesna rezepta, koiato i as smjatam da napravia! Iskam samo da vi popitam za slednite hrani po vreme na podgotovkata i prechistvaneto: sladko (shokolad), ljuto i gazirana mineralna voda? Najasno sum, che v nikakuv sluchai ne sa ot nai-poleznite, no iskam da znam dali i tezi tri nesta zatormozjavat mnogo chernia drob i sa tabu za tozi period? Pri men nai-tejko ste e otkazvaneto ot sitreshnoto espresso, no ste go napravja v imeto na zdraveto! Blagodarja vi predvaritelno!

 • diyana
  Отговор

  Zdraveite Martina,ot niakoilko dni chustvam bolki v cherniat si drob mogali da napravia tova prechistvane.Boledubala sam ot hepatit A predi okolu 20 godini.Pih Liv 52 no ne pomogna I bilki vse oshte imam.Izsledvania shte si napravia,no jiveia v chujbina I ne mi e mnogo udobno poradi lipsa na svobodno vreme.
  Blagodaria vi predvaritelno!

 • Diana
  Отговор

  Здравейте, искам да попитам какъв метод използвате за пречистване на дебелото черво преди да започнете това пречистване и има ли някой начин, който да е достатъчно добър без да включва клизми?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте.
   Без клизми.. малко трудно. Шанка-пракшалана е добър метод. Потърсете в гугъл, ще намерите подробно описание. Но пак не е достатъчно добър в сравнение с клизмите.
   Друго, което мога да ви препоръчам, и което буквално изстъргва всичко от стените на дебелото черво, което не трябва да е там, е тази детоксикация: https://www.svoizbor.com/deep-cells-detoxify/

 • Tanq
  Отговор

  А може ли ябълките да са червени или червени и зелени или трябва да са само зелени?

 • Тина
  Отговор

  Здравейте!Преди 2 години бях на ирисова диагностика и там лекарката ми каза,че жлъчката ми е прегъната.Това дали е проблем за прочистването?
  Благодаря предварително.

 • stefanova
  Отговор

  Zdraveite!bih iskala da popitam,imam zatlustial cheren drob i desniat mi bubrek e omalen,raboti glavno leviat..spored vas moga li da napravia prechistvaneto?Blagodaria!

 • Нели
  Отговор

  Здравейте
  съпругът ми имаше болки при жлъчката, гледаха го на видеозон и откриха множество камъчета малки и 1 полип(8мм) Препоръчаха му да му я премахнат жлъчката, защото полипа да не са злокачествено образование и ако тръгне да се развива няма да има лечение. Гастроентеролозите казват, че може и с тях да си се е родил, да са доброкачествени и да не растат, но може и да не е така и няма как да се знае, затова е добре да се премахне жлъчката.
  Мъжът ми опита с диета 1година(не ядеше тлъсти меса, пържени храни, алкохоли, кафета, бобови растения и шоколадови продукти), сутрин пиеше лимон със зехтин, ядеше ябълков пектин и направи 12тина процедури по акупунктура и вендузи, пластири за токсини(в център Марая при Зоя Горанова), отделно ходеше и на класически хомеопат, която също му даде някакво хомеопатично за подпомагане за изхвърлянето на камъните. 6месеца след това камъчетата се бяха абсорбирали, но полипа си остана на мястото и със същата големина.
  Какво е вашето мнение може ли да се абсорбира и изхвърли полип с такова пречистване или препоръчвате да се отстрани жлъчката?

 • Iva
  Отговор

  Здравейте, Мартина,

  Много ме заинтригува статията за пречистването на черния дроб. Изчетох и още материали по тази тема. На повечето места пише, че това прочистване е добре да се прави през пролетта. Моят въпрос е: може ли да се направи през есента или зимата? Бих искала да опитам, а не ми се чака чак до пролетта :). Липсва ми енергия като цяло, чувствам се уморена, депресирана и се надявам, че тази процедура ще ми помогне. Благодаря!

 • Ели
  Отговор

  Здравейте и поздрави за прекрасния сайт!

  Бих искала да попитам и аз нещо за пречистването на черния дроб. Става ли вместо с клизма или английска сол, да пречистим първоначално дебелото черво чрез Шанка Пракшалана? Лично при мен от тази процедура се изчиства перфектно и я предпочитам пред другите.
  Благодаря предварително!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте и благодаря!
   Мисля, че е съвсем ОК да ползвате шанка пракшалана вместо клизма, щом се чувствате по-добре. Макар че аз лично не бих го избрала. Клизмата изчиства червата по-добре от шанката, а и не е така агресивна към организма. Не случайно се препоръчва да не се прави твърде често – и полезните бактерии в стомаха и червата измират, и после трябва да се възстановяват. Но пък не пречи да опитате и да споделите как е минало 🙂 Ще обогатим практиката с още един опит и разновидност.

 • Rumyana
  Отговор

  Zdraveite,

  Az napravih prechistvaneto prez Septemvry i rezultata beshe neveroiaten. Izchistih mnogo kamani malki i golemi. Reshih da povtoria procedurata prez Octomvry, no togava neshto obarkah. Usetih kak ostanaha neizhvarleni kamani v droba mi i sega pluvat napred nazad. Zapochnah da pia bilkovi chaiove i edin kitaiski hlabitelen. Vednaga sled vtorata procedura se poiavi obriv po kojata ha racete mi. Ot tri dni prastite na racete mi okolo noktite mi sa cherveni i s mehury kato herpesi. Predpolagam tova sa toksini koito tialoto se opitva da izhvarly. V dopalnenie chuvstvam bolki v chernia si drob. Kakvo da napravia za da predotvratia tova zadarjane na otrovata v organisma si? Ochakvam s neturpenie vashiat savet.
  S blagodarnosty,
  Rumyana

 • D-r LIvAIN
  Отговор

  Здравейте.Искам да ви кажа,че статията е написана непрофесионално и подвеждащо.Това което се вижда на снимката и които предприелите тази очистваща процедура отделят не са камъни.И ако някой има дроб с толкова много камъни би трябвало да не е между живите.Ако някой има камък в жлъчката и този камък тръгне към дванадесетопръстника,където се изливат жлъчните,чернодробните и панкреатичните ензими и сокове,то ще предизвика остра криза.Ако камъка е достатъчно голям може да причини т.нар механична жълтеница,като блокира жлъчните и чернодробните пътища.И в крайна сметка камъните и песъчинките в бъбреците и жлъчният мехур са неорганични,а това което се вижда на снимката е 100% ораничен продукт-жлъчни соли и пигменти,намиращи се в това състояние поради действието на лимонената киселина.Консултирайте се с лекари.

 • A
  Отговор

  Г-жо Иванова, БЛАГОДАРЯ .

 • angel
  Отговор

  Здравейте,
  Да попитам, подходяща ле е тази или подобна процедура при прегъната жлъчка? Веднъж съм я прав

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Посъветвайте се с медицинско лице, ако имате особености в здравния статус.

 • Shany
  Отговор

  Здравейте, впечатлена съм от този метод за прочистване!Аз имам гастрит на стомаха и 12 пръстника с искам да попитам дали е удачно за мен и има ли ,,по – лека,, форма в смисъл със зехтин илимон на гладно или в определени часове съчетано с вегетарианска диета, затопляне на черния дроб и слабителни чайове?

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте,

   По-благ и не толкова драстичен метод е в продължение на няколко седмици да се приемат вечер и сутрин по глътка лимонов сок и глътка зехтин, и пак съчетано с вегетарианска храна. Суровата храна в началото сигурно ще дразни така или иначе обостреното състояние на стомаха, но пък едни от най-добрите алтернативни лекари препоръчват именно сурова диета за такива заболявания на стомаха, и то с голям успех.

 • Димитър
  Отговор

  Здравейте! Прочистването е страхотно и резултатите при мен са повече от задоволителни. Желая да попитам обаче дали това прочистване е удачно за хора с отстранена жлъчка.

 • Ивайло
  Отговор

  Здравейте,
  имам следния въпрос относно този метод на прочистване.
  Има ли възможност при направата на тази процедура, заедно с тези зеленикави камъчета, от жлъчката да се изкарат твърди камъни (ако има такива), които да запушат жлъчния канал към черния дроб, и да се предизвика жлъчна криза…Доколкото съм чел, жлъчния канал е тесен, и може да бъде запушен…ако това се случи, вероятно няма друго лечение освен оперативно…

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Теоритично е възможно. Тези зеленикави камъчета са уплътнен жлъчен сок, токсини, шлаки всякакви. Подготовката с ябълков сок е изключително важна, защото така се омекотяват тези напластявания, и се откъртват лесно. Затоплянето също е важно, защото така се отпускат и разширяват каналчетата по които минават камъните. Досега не съм чула за нито един инцидентен случай на заседнал камък, но ако питате лекар – непременно ще ви наплаши, че процедурата е много опасна и сложна и не е за всеки.
   За едно съм напълно съгласна – не е за всеки. Консултирайте се с авторитетно за вас лице(медицинско), за да получите удовлетворителен отговор. Споделеното тук има информативен характер и не замества консултация с медицинско лице, ако имате нужда от такава.

 • Lena
  Отговор

  Здравейте,
  вече 2 пъти правя прочистване. Първият път изчистих всички камъни от жлъчката. След 3 месеца отново имах множество малки камъни и 3 големи по 6, 8 и 10 мм. Отново направих прочистване и изкарах тлаката и ситните камъчета (големите останаха).Въпросът ми е има ли пълно прочистване (изчитване)? През колко процедури на прочистване трябва да премина, за да не се образуват вече камъни? И въобще има ли някой, който завинаги да се е отървал от жлъчно каменната болест?

 • Ralitsa
  Отговор

  Здравейте,
  благодаря сърдечно за статията. Смятам да започна с прилагането й в най-скоро време, но имам колебания поради реакциите на лекарите, с които съм говорила за прочистването. Имам доста камъни в жлъчката- никой не може да ми каже точно колко на брой и с каква големина- в ехографиите пише множество конкременти с големина около 10-15 мм. Във всички книги и статии, които четох по темата не би трябвало да има проблем (ако се спазят предписанията по подготовката). Ще съм благодарна и за вашето мнение!

 • iliqna
  Отговор

  Здравейте и от мен,искам да попитам за профилактика може ако да се направи пречистването,тъй като незнам дали имам камъни.Благодаря Ви предварително.

 • Kristina O Ivanova
  Отговор

  Здравейте, бих искала да ви попитам дали знаете какъв ефект би имало процхистването при сраствания на дебелето черво? Дали би се затруднило изхвърлянето им?

 • Kristina O Ivanova
  Отговор

  здравейте бих искала да попитам дали пречистването би се затруднило, ако има сраствания на дебелото черво/ Благодаря

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Ако по принцип нямате затуднения с дефекацията, не би трябвало и сега да имате проблеми. Не са толкова големи камъните, лесно минават. Още повече, че подпомагате процеса с разхлабително средство.

 • имализначениекойговори
  Отговор

  и се молете да нямате камъни, които не се разтварят и са по големи от големината на жлъчните пътища, че тогава дупе да ви е яко!!!
  Важни са храните, водите, подправките, начинът на живот, емоциите как ги изживявате и какви решения вземате…. и много други неща…
  диетата не е лоша но трябва да се внимава и се прави малко по различно и ако имате арганово олио е най-добре, но да е с ясен произход ,чисто и оригинално ….

 • Камен пунчев
  Отговор

  Здравейте , попаднах на една информация която наистина ме стресна . пращам ви линк от статията и моля да погледнете коментара на Рали Ангелова дали е вярно че подобно прочистване може да запуши панкреаса е там да започне храносмилателен процес с последващо разрушаване на панкреаса .

  http://mall359.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1-%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B5%D0%BC-1755-obiavi.html

 • Николай
  Отговор

  Здравейте, прочетох статията, брат ми също я мина същата процедурата преди около година с много добър резултат(изхвърли много и едри камъни). Въпроса ми е мога ли да се подложа и аз, при положение че след една криза като дете ми казаха че имам “S” образна жлъчка, дали това крие риск от запушване на канали или нещо друго? От тогава не съм имам проблем със жлъчката или дроба си.
  Благодаря

 • КОСТАНЦА
  Отговор

  може ли да се прилага при прегъната жлъчка

 • Благовеста
  Отговор

  Много ме ее страх от запушване на каналчета,само това ме спира.Казват че имам камъни с големина над 2мм

 • Мария Нанева
  Отговор

  Може ли да се ползва рецептата при отстранена жлъчка и камъни в жлъчните пътища

 • Емо
  Отговор

  Здравейте, помолиха ме да публикувам един лек за камъни в жлъчката. Рецепта е много просто пие се чай от невен (хубаво е да не е в пакетчета е да е в кутии препоръчвам този на “БИЛЕК” – http://www.bilec.net/product/87/chay-neven-30-g.html но може и друга марка). Чая не съм го пробвал понеже няма проблеми засега но ми казаха, че е много ефективен. Една жена е имала прегъната жлъчка с камъни с в нея и след като го пила известно време се е излекувала. Който иска да пробва ако не помогне то поне няма да навреди.

 • Katq
  Отговор

  Виждам,по коментарите,че написаното от вас, продължава да се чете.Споделям,след около 20 пъти чистене на черен дроб,нямах съществено изхвърляне на жлъчни камъни,само жлъчката ми се кламбуцаше и ми създаваше неудобства.След преглед на ехограф се установи пълен жлъчен мехур и лекарката ми препоръча Цинарикс-хранителна добавка-екстракт от артишок по 2 хапчета на хранене за първите две седмици и после по едно на хранене.След това,мамо мила,какво изхвърлих,около една кана от литър и половина сухо вещество,а течната каша не я броя,първата каша беше бяла и смърдеше на гной,при следващи чистения постепенно покафеняваше.Пиша това за хора с подобни проблеми,възможно е малък жлъчен канал или опаразитен.Цинарикса отделно от раздробяването на жлъчни и чернодробни камъни,раздробява и бъбречните камъни.

 • igi
  Отговор

  След профилактичен преглед на ехограф ми откриха 3 камъка в жлъчката. Проведох горе описаната процуда и изхвърлих около 20 от зеленикави камъка. При последвал преглед на ехограф 3-те камъка в жлъчката си бяха там т.е. процедурата не даде резултат.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.