Защо не ям месо

Темата за вегетарианството и веганството до момента винаги е била повдигана в общественото пространство от онези, които си хапват месо. Странно, никога не съм видяла дискусия инициирана от веган. Може би защото те вече са наясно със себе си, със заобикалящия свят и не държат да питат останалите “Ама вие пък защо ядете месо?”. Те са направили вече своя съзнателен избор. За съжаление до сега не съм чула да се води интелигентен разговор с “опоненти” на тема веганство и вегетарианство. Дори опита за дискусия, в която наскоро участвах в телевизионно предаване бе доста профанизирана и сведена до повърхностния въпрос “вкусно ли е да се яде месо”.

Може би защото инициаторите на дискусиите винаги разглеждат темата от една много ограничаваща и в същината си деградивна гледна точка – задължително противопоставят вегетарианството на месоядството?
По темата е хубаво да се говори, защото е важна. Но не в сблъсък, не в противопоставяне, не в избор едното срещу другото. Понеже вечният въпрос не спира да се поставя, реших веднъж завинаги да дам ясни отговори – какви са моите причини да не ям месо.

Подчертавам – публикацията не осъжда, не критикува, не цели да промени вашите хранителни навици. Дори на клиентите ми, които търсят помощ от мен за отслабване, изготвяне на хранителни и тренировъчни програми, не налагам не-яденето на месо. Защото това е нещо, което трябва да дойде отвътре, трябва да бъде личен, свободен и осъзнат избор. Тази статия просто описва моите причини 🙂

Ще започна от единичката.. от собствените нужди, за да стигна до Цялото.

1. Защото ценя и обичам тялото си. Всички ние сме духовни същества, надарени с тяло. То е моето превозно средство докато съм в поредния си жизнен цикъл на тази планета и държа тялото ми да е здраво, устойчиво, младо и красиво, пълноценно функциониращо – възможно най-дълго време. Макар месото да се твърди, че снабдява тялото ми с незаменими аминокиселини и протеини, всъщност то отделя изключително количество токсини и шлаки, които се натрупват на клетъчно ниво и буквално задръстват като тиня клетките ми. Задръстени и замърсени по този начин, те не съумяват да работят с пълния си потенциал, а с времето натрупването на тези замърсявания резултира в множество заболявания, включително ракови. Вече има изследвания, които показват зависимост межу раковите заболявания и консумацията на месо. Растителната храна, в правилната комбинация и съотношение е пре-богата и дава на тялото ми всички необходими хранителни вещества, аминокиселини, витамини и минерали.

2. Защото съзнанието ми остава чисто, ясно и разширението му не познава граници. В онова предаване казах и сега пак ще повторя – “Ние сме биогенетични електромагнитни същества”. Тялото ни е е една мини-енергийна система, в която всяка клетка трепти с определена честота на вибрация и комуникира с останалите клетки и целия микро и макро Космос. Месото и замърсяването на клетките смъква вибрацията в много нисък честотен спектър, който има връзка и със съзнанието и ако щете – духовната и физическа еволюция на индивида.

3. Не/яденето на месо има отношение към психо-емоционалното състояние на човек. Убитото животно по същество си е труп. Извинете, ако думата е прекалено стряскаща, но това е факт. И то животното със сигурност е убито по изключително жесток и агресивен начин. А със сигурност знаем, че човек е това, което яде. Е, аз не мога да давам на тялото си мъртва плът, смърт, а да очаквам здраве, сила и живот. Цялата тази агресия, страх, ужас, омраза и болка се предава в клетките на животното. И остава там. А после – преминава в нашето тяло. Какво даваме на собствените си клетки? Тази ниска вибрация, допълваща мъртвата тъкан влияе изключитено върху емоционалното състояние. Има отношение към депресивни състояния, прояви на жестокост и агресия, страхове и неврози, нервност и раздразнителност, нетолерантност към себе си и другите хора.

4. Защото не мога да продължавам да съм съучастник в масовото изтребление на стотици хиляди, милиони животни, отглеждани само и единствено с цел да напълнят търбуха ми. Всъщност, в целия си кратък и нещастен живот, животните, отглеждани за месо са бити, нагрубявани, блъскани, ритани, отглеждани в клетчици, или наблъскани в помещения, в които едвам успяват да се обърнат. И накрая убити зверски, по най-жестокия и агресивен начин. Можете да изгледате филмчето в края на материала – ако ви стиска.

Животните са дадени на тази планета за да ни служат и помагат, да ни учат, да ни бъдат компания, за изцеление, за храна дори. Но в крайностите, в които сме отнели правото им на избор и сме се отдали на крайни зверства и геноцид, унищожавайки и живи същества, и планетата (която също е жива), просто не намирам за уместно да се яде месо.

Една моя близка приятелка казва “Аз близки познати не ям”. Но пък няма проблем с всички непознати жертви на този геноцид. В едни по-отминали времена хората са хапвали месо изключително рядко – просто като изключение. Дори в българските традиции ако се огледаме, ще видим, че в по-голямата част от годината има пости. Месо се яде само по празници. Коленето на животно е било изключителен ритуал, близък до жертвоприношение. В не толкова древното минало е било цял свещен ритуал коленето на животно. В който ритуал животното е било уважавано, почитано и в някакъв смисъл от него е искано разрешение да се жертва за да нахрани човека.

5. Защото искам чиста, мирна и жива планета. Обезлесяване, замърсяване и отровни газове. И това всичкото е следствие на огромния, безумен глад за месо. Благодарение на животновъдната индустрия се обезлесяват огромни територии гори – за да се осигурят пасища за животните, жертва на съответната индустрия. Също толкова огромни количества зърнени храни се произвеждат за нуждите тези животни да бъдат изхранени. А с тези количества растителни храни преспокойно може да се реши проблема със световния глад.

Oтпадъчните продукти от животновъдната, месопреработвателната и свързаните индустрии са един от основните замърсители на водните плoщи на планетата (редом с енергетиката и тежките метали, разбира се).

Последните научни данни показват, че метанът е много по-опасен газ, свързан с глобалното затопляне, отколкото въглеродния диоксид. А метанът е газ, който преживните животни отделят още при храносмилането, а торът, който се отделя в промишлени количества отделя огромни количества метан. Всяка секунда се унищожава гора с размер на футболно игрище за производството на 257 хамбургера. А това е един порочен кръг… горите са необходими за да абсорбират и преработват въглеродния диоксид. Сами се сещате какво се случва, когато горите намаляват с такъв темп.

Темата е дълга и може да се говори още много. Да, както казва един мой познат агроном, агробиоценозите също нанасят вреди върху екологията. Всяка индустрия в същността си експлоатира безмилостно и без мисъл за бъдещето ресурсите на Планетата. Затова съм привърженик на разумното градско, или селско земеделие, стремя се да купувам чиста продукция от производители. Но дори ако трябва да сравняваме вредите, причинени от месодобивната, преработвателна и проче свързани индустрии с растениевъдството.. мисля, че фактите натежават много убедително.

И за финал бих искала да цитирам някои мъдри люде, които странно защо са били вегетарианци…

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН:
“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

РАЛФ УОЛДО ЕМЕРСЪН:
“Току-що сте се нахранили, но колкото и старателно кланицата да е скрита на благовидно далечно разстояние от много мили, съучастничество има.”

Леонардо да Винчи:
“Още на млади години се отрекох от яденето на месо и ще дойде времето, когато хората като мен ще гледат на убийците на животни със същите очи, както се гледат на човекоубийците.”

Махатма Ганди:
“Големият и морален напредък на една нация може да се измери по това, как тя се отнася към животните.”

Алберт Айнщайн:
“Чрез естественото си въздействие върху човешкия темперамент вегетарианският начин на живот би могъл да повлияе извънредно благоприятно на съдбата на човечеството.”

Плутарх:
“Аз се учудвам що за чувство, ум и разум е бил обхванал първия човек, който първи е замърсил устата си с кървав труп и е позволил на устните си да се докоснат до месото на убитото същество.”

Петър Дънов:

“Грехопадението в света започва с месоядството. То не е само един физиологичен акт – зад него стои егоизмът на човека, проявен като пренебрежение към другите живи същества.”

“Знае се, че клетките на животните имат отделителна система, от което следва, че те изхвърлят отпадъчни вещества. Последните се поглъщат заедно с месото, от нищо неподозиращия човек. При убиването (клането) на животното то преживява страх и ужас. В резултат, между тъканите на клетките му се образуват други отрови, които неизбежно попадат в организма на човека.”

“Съществува още един странен факт, малко познат на човечеството: като правило хората не ядат животни, които се хранят с месо, тоест хората не използват за храна хищници (лисица, вълк, котка, куче), а предпочитат тревопасни, защото тяхното месо е по-чисто, по-вкусно и вероятно, по-здравословно. От това неминуемо следва, че човекът, бидейки хищник, е с по-нечисто тяло дори от това на тревопасните животни.”

“Съвсем естествено и бидейки на по-високо ниво на развитие, съвременните хора изпитват неудобство да колят животни, обаче те забравят, че все пак някой трябва да извърши това грозно деяние. В такъв случай месоядците стават неволни съучастници в престъплението.”

В един действителен случай петгодишно дете от София пита майка си: “Защо нашата учителка ни учи да обичаме животните, а после ни кара да ги ядем?”

А сега ви оставям да се насладите на филма Земляни

httpsv://www.youtube.com/watch?v=NhpDnUnmUaU

 

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

52 Comments

 • Vanilla
  Отговор

  браво! много ми харесва!
  И най-вече уводът- месоядните питат нас как може да не ядем месо, но не съзнават, че този въпрос трябва да е обърнат към тях.
  И Марти, чак сега разбирам за интервюто, нямам търпение да го изгледам :*
  Чудесна си!

 • Явор
  Отговор

  Браво, невероятно добри причини :)))

  От днес Вегетарианец съм и аз 🙂 🙂 🙂

 • tanja
  Отговор

  Благодаря за прекрасната статия!
  Ще я пращам на всички тези, които спорят с мен от момента, в който разбират че съм вегетарианка, защото понякога не ми остават думи и сили да контрирам глупавите аргументи от типа “растенията също ги боли” и други подобни глупости. Бих добавила още – Ако искаш да промениш света – започни от себе си. Ако всеки един от нас, хората се замисли над това как живее, какво яде, как да намали вреда от своето съществуване, нашата планета ще се превърне в много по-добро място за живеене.
  Още веднъж, благодаре за статията.

 • Martina Ivanova
  Отговор

  🙂 Благодаря за отзивите!

 • Ива
  Отговор

  …от 20 години съм вегетарианка…направих своя избор, но е добре все повече хора да се замислят за последиците…ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕКРАСНО НАПИСАНАТА СТАТИЯ!!!

 • Елена
  Отговор

  Можете ли да посочите конкретни изследвания, в които е установено наличието на т.нар. шлаки и токсини именно след консумацията на месо? Всеки организъм преработва храната и неминуемо в процеса на метаболизъм остават вещества, които се изхвърлят чрез отделителната система. Ако те останат в нас, това води до натравяне. Но това важи за абсолютно всички храни, включително и растителни.

  Не ме разбирайте погрешно. Уважавам правото на всеки човек сам да избира храната си, но да се твърдят неща, които се представят като “доказани факти” е безотговорно.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   скъпа Елена, ако трябваше да търся научни доклади за да задоволя логиката на всеки, то трябва да прекарвам по-голямата част от времето в научни изследвания и ровейки по документация. Вместо това предпочитам да споделя моя опит, защото това, за което говоря съм го видяла в практиката си. И да оставя онези, които имат желание да научат повече. сами да потърсят материали, ако трябва изследвания, научни доклади и прочее и да намерят за себе си онова, от което имат нужда. Като за начало, ако имате нужда от по-достоверен източник по отношение физиологията на клетъчно ниво може да зачетете книгите на Вадим Зеланд. Поздрави.

   • Ken
    Отговор

    Изключително бедна на факти статия, изпълнена единствено с личните ви емоции.
    Уж говорите за “съзнателен избор”, а излиза, че не сте го направили след като сте прочели научи изследвания. Казвате, че споделяте своя опит и това, което сте видяли, а говорите за шлаки на клетъчно ниво и вибрации (електро- магнитни??). Как точно сте ги видели тези неща? И не – човек не е това, което яде. Затова превръщаме погълнатата храна в енергия. Все едно автомобилите да са бензин, защото горят бензин! И веднъж за винаги разберете, че живите растения, когато се откъсват и нарязват – умират! Нелепо.
    Вместо да умувате откъде си набавяте въглехидрати, мазнини и протеини, напишете статия за тяхното въздействие над организма.
    И понеже се интересувам от здравословно хранене без значение от името на режима ще Ви попитам: какво е отношението на вегетарианците/веганите към разделното хранене? Кои биха били източниците на протеин без въхлехидрати, ако някой държи да яде разделно?

    • vremenno tuk
     Отговор

     Za suzhalenie v Bulgaria ima mnogo malko nauchni i medicinski rabotnitsi koito tursiat alternativni i novi otkritia v tazi nasoka. Za tova i informatsiata na temite idva samo ot “duhovno orientirani” iztochnitsi koito vie ochevidno smiatate za nedostoverni.

     Ako se interesuvate ot SVETOVNATA medicina (no ne i ot proizvoditelite na medikamenti) i govorite angliiski, mozhe sami da namerite otgovorite i faktite koito ochevidno ne sa publikuvani okolo vas i sa raidko dostupni na bulgarski! Chovek vizhda tova koeto iska i koeto mu iznasia i obozhava da si hvurlia sam prah v ochite ot STRAH I MURZEL! (izvinete me ako zvucha emotsionalna, no v sveta ima dve neshta koito spirat choveka i da se povtoria tova sa STRAH I MURZEL!)
     http://www.pcrm.org/health/cancer-resources/diet-cancer
     http://www.livestrong.com/article/367822-is-it-necessary-for-humans-to-eat-animal-protein-to-be-healthy/
     http://veganhealth.org/articles/protein

     Mozhe da potursite FOOD INK. i FORKS over KNIVES dvata sa chudesni dokumentalni filmi pulni S FAKTI i IZSLEDVANIA, sushto i direktni kadri ot fermi i interviewta s meditsinski i nauchni litsa.

     Za elektro-magnetichnite sili: ami otnovo sushtoto! Nima ne e cialata ZEMIA edno ogromno electro magnitno pole koeto e povliano ot mnogo drugi takiva “vurtiashti se” v nashata sluncheva sistema? Zapoznati li ste s vlianieto na SLUNTSETO? Ili Lunata? Ili Mercurii? A tova che ima electroshokova terapia? Zashto bi tia rabotila ako impulsite i ne vliaiat vurhu kletkite? A kak se izmervat funktsiite na mozaka ili surtseto? Nima nervnata sistema da ne funktsionira izkliuchitelno na obmianata na impulsi? (vashite zhlezi koito kontrolirat hormonalnata deinost ne sa li stimulirani ot impulsi?)

     Computrite sa goliamo neshto…. mrezhata sushto… vuzpolzvaite se i se obrazovaite. Ne e nuzhno samo ruka da vidi oko da pipne… A ako e naistina samo taka…. PROBVAITE se sami v sobstvenata laboratoria na vasheto tialo da ne iadete meso, iaitsa i da ne piete alkohol tri sedmitsi a da piete voda i da iadete raznoobrazno variva, zelenchutsi, plodove i semena. Sami vizhte dali ima razlika!

     • ivan112

      Компютрите са голямо нещо… клавиатурата също… има кирилица на нея… възползвайте се!

 • trayan
  Отговор

  Попадам случайно тук и няма се въздържа от мнение.

  Един иска да похапва само треви.
  Друг иска да похапва риба, яйца, кебап.
  Трети иска да похапва шопска салата с кебап и да пие бира, после десерт.
  Аз мисля, че те грешат.
  Моето мнение:
  В момента човекът е най-висшия продукт на еволюцията.
  Той е над растенията, животните, гъбите… според Дарвин
  Всичко под нас, което не е отровно е храна. Въпрос на вкус.
  Това, че някак сме се сдобили с интелект, е за да се ограничаваме УМНО.
  Тялото ни макар и всеядно не е така издържливо, но за сметка на това е умно.
  Някакъв природен баланс… тюх
  Просто е – може да се яде от всичко, но УМЕРЕНО. Не бива да се прекалява. Може да се окаже някой ден, че сме поумнели заради разнородната храна, която сме прояли поради нелепа случайност.

 • Rosina
  Отговор

  След като изгледах видеото от предаването с Мира Добрева,останах потресена! Аз съм на път да стана веган,месо вече не ям а и никога не съм обичала. Като малка наще ме научиха и то на сила! Ти скъпа Мартина си прекрасен човек,изглеждаш одухотворена и много нежна! Изключително да му направи кеф на човек да те гледа и слуша! За голяма разлика от твоя опонент,който когато слушаше думите ти имаше някаква мазна усмивка. Е той ми беше адски противен,до толкова че може да сънувам кошмари! На теб пожелавам всичко най-хубаво и то много искрено,защото наистина ме вдъхнови и ти се възхищавам!

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Благодаря, Роси. Чудесен избор си направила. И съм сигурна, че е продиктуван от вътрешен импулс, а не от външни убеждения. Всеки в някакъв момент на съзряване става готов за следващата крачка и едва тогава я прави. Моят опонент…ех, тогава на място ме беше яд, че почти нищо не успях да кажа, но после гледайки записа осъзнах колко много е (по)казал той. В полза на неяденето на месо 🙂 Благодаря ти за добрия отзив!

 • Maya
  Отговор

  Здравей Марти, как мога да премина към вегетарианско хранене, къде мога нещо да прочета, храня се хаотично, обичам месни продукт, но обичам мисля повече растителните,но ми е необходима ориентация как да започна и има ли нужда да приемам някакви допълнителни добавки/аминокиселини ? Чувствам обаче, че не мога да продължавам да се храня по този начин, имам усещането, че месото ме затлачва-може би сегашната индустрия вече дори не предлага и месо, не знам, не мога да ям и млечни продукти-имам проблеми с храносмилането и алергии. Благодаря предварително

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравей, Мая. Хаотичното хранене не е най-доборото нещо, ти знаеш. Много хора се пробуждат вече и се чувстват като теб и се чудят накъде да поемат. Не е необходимо да правиш резки и генерални промени. Просто слушай тялото си, не се претоварвай с логически съждения. За да си по-добре информирана, може да погледнеш тук например – чудесен онлайн наръчник: http://ecovege.org/practica/36-practice/303-vegetarianski-kit

   Месото и млечните продукти са натъпкани с хормони, антибиотици, химия от всякакъв порядък… затова тялото ти ги отхвърля. Ако непременно изпитваш желание да консумираш такива продукти, намери си някоя фермичка от село, в близост до града – там поне се гледат сравнително чисто животните.

   Иначе вегетарианците и веганите се оплакват (така се говори) от липса на витамин B12. Което се набавя много лесно с добавки – като спирулина например. Поздрави и ако имаш нужда от помощ – обаждай се!

 • Simo
  Отговор

  Занимавам се с фитнес така , че и да не искам трябва да ям месо , но едначе съгласен съм с вас 🙂

 • zu
  Отговор

  интересно защо няма достъп до филмчето

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Често се случва това нещо 🙂 ПО една или друга причина, потребителят качил филма го е изтрил, или си е изтрил профила, или е станала някаква друга магария с youtube и google direct. Понякога се свалят филми заради разправии с авторски права. Можете да потърсите в google под името “Земляни”, ili “earthlings” а аз при първа възможност ще потърся нов, активен линк. Поздрави.

 • Mladen
  Отговор

  Чета и не вярвам на очите си! … и доста се смея, де. Ще кажа само едно – витамин B12!

  • Поаро
   Отговор

   Пчелен прашец?

  • az
   Отговор

   чудя се как съм оцелял без тоя прословут витамин 24 години вече 🙂

  • Емилян Георгиев
   Отговор

   В момента съм на 58 години и от 20-годишен съм вегетарианец. Кръвното ми е 120/80, захарта е в нормата, спортувам активно и се чувствам по-добре от някои сегашни младежи. Интересно как съм оживял без прочутия и издигнат в култ витамин В12.

 • Дафи
  Отговор

  Прекрасна статия!!! Наистина, чувствам се по същия начин и дори ме разплака. Може би защото все още е в мен ужасното чувство да съм съучастник в убийството на животни. Вегетарианка съм от 7 месеца едва.

 • Александър Борисов
  Отговор

  АЗ ПИША, ВИНАГИ С ГОЛЕМИ БУКВИ (НЕ ЗАЩОТО КРЕЩЯ, А ЗАЩОТО ТАКА МИ Е ПО – УДОБНО) И КАТО КРАЕН ВЕГАН (ЕДНООБРАЗНО И ОСКЪДНО ХРАНЕЩ СЕ ОТ 10 ГОДИНИ), МОГА СМЕЛО ДА ЗАЯВЯ, ЧЕ ОТ КАКТО ГЛАДУВАМ (САМО НА ДЕСТИЛИРАНА ВОДА, ИЛИ НА ДИНЯ, ЧЕРЕШИ, ЯБЪЛКИ + ДЕСТИЛИРАНА ВОДА) И ТО НАД 20, 30 ДНИ…КАКТО И НА ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ В КОЙТО УСЕТЯ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗТОВАРЯ И ДА СЪМ САМО НА ВОДА, ТА ИСКАМ ДА КАЖА СЛЕДНОТО:
  1. ПРЕМАХНАХ САМ ВСИЧКИТЕ СИ БОЛЕСТИ, БЕЗ НИКАКВИ ДОБАВКИ, МЕДИКАМЕНТИ, ВОДОРАСЛИ И ДРУГИ ГЛУПОСТИ. НЕ СЕ ХРАНЯ РАЗНООБРАЗНО, А СЕЗОННО ОРИЕНТИРАНО И ЕДНООБРАЗНО. СТАНАХ ОТ ИНВАЛИДНАТА КОЛИЧКА В КОЯТО СЕ ОЗОВАХ 2003 ГОДИНА.
  2. ИМАМ СТЕГНАТО, ДОБРЕ ОФОРМЕНО МУСКУЛЕСТО ТЯЛО ОТВЪН И ЧИСТО И СВЕЖО ТЯЛО ВЪТРЕШНО, ДОКАЗАНО С КРЪВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТО РЕДОВНО ПРАВЕНИ. НЕ СТРАДАМ ОТ НИКАКВИ ИЗЛИШЪЦИ ИЛИ ДЕФИЦИТИ.
  3. НЕ САМО, ЧЕ НЕ ЯМ МЕСО, НО НЕ ЯМ СЪЩО ТАКА И ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЖИВОТИНСКИ ХРАНИ И ПРОДУКТИ…ПОЛУЧЕНИ (ВЗЕТИ НА СИЛА) ОТ ЧОВЕКА. КРАВИТЕ НЕ ДАВАТ МЛЯКО, НИЕ ИМ ГО ВЗИМАМЕ – ПРИ ТОВА НАЙ – НАГЛО С КОМПРЕСОР И МРЪСНИ ТРЪБИ, КОИТО НИКОГА НЕ СЕ МИЯТ (ДОИЛНИ АГРЕГАТИ)
  4. НЯМА НА СВЕТА СИЛА, КОЯТО ДА МЕ УБЕДИ, ЧЕ МЕСОТО Е ПОЛЕЗНО ЗА ЧОВЕКА (ЯЛ СЪМ ПРЕДИМНО САМО ДОМАШНО МЕСО ОТ СЕЛО, КАКТО И КИСЕЛО МЛЯКО, ПРАСНО МЛЯКО И Т.Н. ОТ ДОМАШНИТЕ НИ ЖИВОТНИ НА СЕЛО – В РЕЗУЛТАТ СИ ИМАХ ХРОНИЧЕН СИНУЗИТ, ПОСТОЯННО НОЯСАЛИ СЛИВИЦИ, НАКРАЯ И РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ – ПОЛИАРТРИТ + СКОВАВАНЕ В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 6 МЕСЕЦА) КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД, ЧЕ НИКОА НЕ СЪМ ПИЛ АЛКОХОЛ, НЕ СЪМ ПУШИЛ ЦИАРИ, НЕ ЗНАМ КАКВО Е ТОВА КАФЕ И БИРА. ИЗБЯВАЛ СЪМ БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ С ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА И Т.Н. ОСВЕН ТОВА СЪМ И ЗАКЛЕТ СПОРТИСТ ОТ 6 ГОДИШЕН. СЕГА СЪМ НА 38.
  5. АКО ЕДНА ХРАНА (ВЕГАН)+ ГЛАДУВАНЕ + ДЕСТИЛИРАНА ВОДА + ТОТАЛНОТО МИ ЗАВРЪЩАНЕ В СПОРТА, ВОДИ ДО ЛЕЧЕНИЕ И ТО НА КЛЕТЪЧНО НИВО, ВОДИ ДО КАЧЕСТВЕНО ПОДОБРЯВАНЕ НА СИЛА, ИЗДРЪЖЛИВОСТ, ЖИЗНЕНА ЕНЕРГИЯ,МИСЛОВНА ДЕЙНОСТ И ДОБРОТА..ТО ТОВА Е МОЯТА ХРАНА. И НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ДОБАВКИТЕ, НЕ СЪМ СЪЛАСЕН С ЛЕКАРИТЕ И ИЗСЛЕДВАНИЯТА ИМ. ЗА МЕН ТЕ СА САМО НЯКАКЪВ БЕГЪЛ ОРИЕНТИР. ВСЕКИ ИМА СВОЯТ ПЪТ. АЗ СИ НАМЕРИХ МОЯ. ДА И ВЕГАН НЕ Е ПРОСТО ДА НЕ ЯДЕШ ЖИВОТНИ ИЛИ ДА ЯДЕШ. ТОВА Е ПЪТ. ПЪТ, КОЙТО НЕ Е ЗА ВСЕКИ. ОСОБЕНО ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ И ТО С НИСЪК УМСТВЕН ПОТЕНЦИАЛ И НИЩОЖЕН УМСТВЕН БАЛАНС. НЕ МОЖЕШ ДА ВЪРВИШ ПО ТОЗИ ПЪТ, СЛУШАЙКИ ЛЕКАРСКИТЕ БРЪТВЕЖИ ИЛИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДА СИ ХАПВАШ “ЗАБРАНЕНИ НЕЩА” (ВКУСНИ ЗАБРАНЕНИ ОТРОВИ) ТОВА НЕ ВОДИ ДО НИКЪДЕ И ДО НИЩО.
  ЛЕК ДЕН (НОЩ) – ИМА ЕДНА ИСТИНА И ТЯ Е СПОМЕНТА В БИТИЕ, СТИХОВЕ 1 – 29, 1 – 30, 1 – 31 – СПРАВКА БИБЛИЯТА. ПО ДЪРВЕТАТА НЯМА ВОДОРАСЛИ И АЗ НЕ СЪМ РИБА. НИТО ЕДНО ЖИВОТНО НЕ КУЛИНАРСТВА И НЕ ГОТВИ. А ДОКАТО ХОДИШ В ТОАЛЕТНАТА И СЕ ЧИФТОСВАШ СИ ЖИВОТНО. МАКАР ДА СИ МИСЛИШ, ЧЕ СИ ВЕЛИК ЧОВЕК И ИМАШ ДРЕХИ…ПЪК БИЛИ ТЕ И МАРКОВИ. ИМАМЕ ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГИ ЧЕРВА (И ТО ЦИМЕНТИРАНИ С РАЗНОООБРАЗНИ МРЪСОТИИ) ЗА ДА СИ ПОЗВОЛИМ ЛУКСА ДА СЕ ХРАНИМ РАЗНООБРАЗНО И ЧЕСТО ПЪТИ ДОСТА БЕЗОБРАЗНО. ЖИВИ И ЗДРАВИ.

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Много ви благодаря за споделеното мнение.
   особено ценно е и показва няколко неща – поне за мен.
   1-во – че е напълно възможно човек да се излекува от всички
   неизлечими” болести и да се поддържа в съвършено физическо здраве като се храни просто, леко и вегански.
   и 2-ро: че горното за жалост не дава гарантиран билет към осъзнаване, хармония и смирение.
   Благодаря ви.

  • Psycho
   Отговор

   Дайте да организираме едно хубаво чеверме по случай прекрасната статия? :))

  • Alexander Zhechev
   Отговор

   Благодаря за чудесния коментар адаш! Правилно е че този път не е за всеки, и много ме радва описанието ” ЧРЕВОУГОДНИЦИ С НИСЪК УМСТВЕН ПОТЕНЦИАЛ И НИЩОЖЕН УМСТВЕН БАЛАНС” 🙂 Ще се радвам да науча повече за личният ти опит със синузита който тормози и мен от години, а също и за начините на гладуване които практикуваш. Аз лично съм спрял месото от почти година, млечните продукти от няколко месеца, цигарите от 5 години, а алкохола от година, но и преди съм го употребявал доста рядко. Чувствам се идеално, като изключим редките пристъпи на синузита които така и не изчезнаха. Предполагам че добра програма с гладуване би помогнала, но искам да се посъветвам с някой който има личен опит с това. Ако имаш възможност, имейла ми е alexz@reketnetworks.com.

 • hristo
  Отговор

  Не смятам , че проблема е в яденето или неяденето на месо, а все по уседналия начин на живот.
  Според някой изследвания прародителите ни са били месоядни – Нулевата кръвна група е най-старата.
  Ето едно интересно твърдение за хората с нулева кръвна група – “да се избягва приемането на витамините А, Е и С, поради това, че «О» кръвна група имат рядка кръв и това може да доведе до кръвоизливи. Витамините А и Е освен това стимулират имунната система, свръхстимулират я, и има опасност от автоимунни реакции. Витамин С не е нужен, защото «О» кръвна група е първата кръвна група и по принцип те са развили механизъм да карат с ниско ниво на витамин С, след приемане се изхвърля, но дразни стомаха и бъбреците. ”

  Очите на човека като на всеки хищник и ловец са раположени отпред за да може да преследва жертвата , а не отстрани да следи за хищници докато пасе.

  Нямам нищо против вегитарианците , но не смятам че човек не трябва да яде месо. Всеки може да реши сам за себе си.

 • флешенце
  Отговор

  Добре, а как стои въпросът с цьолиакията и лактозната непоносимост, които обикновено вървят ръка за ръка ?
  Само на зеленчуци, плодове и ядки не се живее(като добавим и IR), а обикновено безглутеновите продукти са пълни с гадории.

 • galja
  Отговор

  Аз затова, като ям месо, първо благодаря на животното – както са правели индианците. Безсмислено е изобщо да се разсъждава “за” и “против”. Кой каквото иска да яде. Един ти казва “не мога да ям животно, защото не ям трупове”. Много хубаво, а растенията, като късаш и убиваш, за да ядеш – това не са ли трупове, макар и растителни?! Същото е. И животното, и растението са живи същества. Така че във всякакъв случай ядем живи същества, впоследствие умъртвени. Разликата е само в хранителните вещества и кое доколко е полезно. Това е. Вегетарианците да не се правят на много алтруистични и загрижени за животните. Всичко е въпрос на избор. Яденето на месо не означава, че на ден ще поглъщаш килограми. Например от 150 г месо на ден, подходящ начин на живот и мислене тялото ми пак ще бъде чисто, а съзнанието – ясно. Всичко останало създава безсмислени конфликти между хората… (тук не говорим за идиотщините с масово избиване на животни и т.н.)

 • Аз
  Отговор

  Вече има изследвания, които показват зависимост межу раковите заболявания и консумацията на месо
  Дайте линк, моля. Няма никакви сериозни доказателства за това. Даже точно обратното. Ако се хващате за т.нар. China study, ще трябва да ви разочаровам, че данните от изследването по никакъв начин не потвърждават, всъщност дори отхвърлят подобна връзка. Едва ли имате познания по статистика, но все пак ето ви един линк http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/
  Много ми е интересно как от растителни продукти ще си набавите витамин B12, креатин и разни други такива хранителни вещества. Ето ви едно изследване, според което вегетарианската диета се отразява зле на плодовитостта на жената http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12184031 (защо ли).
  И не давам този линк, за да ви обидя, но може би няма да е зле да чуете гледната точка на човек, който знае за какво говори http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201211/youre-vegetarian-have-you-lost-your-mind
  Знам, че ще реагирате емоционално, но се надявам все пак да публикувате коментара ми. Давате погрешна информация и това е страшно. Който иска, да не яде животински продукти, за да спаси планетата и за да не страдат животните, но да се говори за несъществуващи здравословни ползи от вегетарианството е абсурдно.
  Също така е абсурдно да твърдите, че предците ни не са яли месо. Първо, няма култура в света, в която да не се консумират животински продукти. Второ, предците ни са се изхранвали 200 000 години с ЛОВ и събирачество, като ловът е бил основна част от храненето. Ето ви един линк за това какво става със съвременните ловци (не събирачи, защото ескимосите няма какво да събират), когато минат от изцяло животински храни на съвременни растителни храни http://www.popline.org/node/487887
  И вашият опит не може да е база за даване на съвети, защото е опит (в най-добрия случай експеримент) с n=1. Дори да е над повече хора, дълбоко се съмнявам да измервате някакви показатели или изобщо нещо. Разбирам, че имате добри намерения, но неволно подвеждате хората. И отново казвам, надявам се коментарът ми да бъде публикуван.

  • Вили
   Отговор

   Същото щях да напиша, но видях, че вече е написано. Отделно и друго ми направи впечатление: написано е, че хората, които ядат месо, ядат трупове, които насилствено са убити. Интересно ми е как ще отидеш при едно животно и ще го питаш дали ще ти позволи да се нахраниш с него? Интересно ми е какво ще ти отговори 😀 Кажи ги тия неща на някой лъв, например, дали хищниците в природата се молят за жертвите си и им е жал за тях? А и като си отглеждаш растения, например, и ги изтръгнеш от земята, за да се наядеш, това не е ли насилствено убийство по същата логика? Не се опитвам да променям вегетарианците, всеки сам си решава какво да яде и какво да прави в живота си, стига да не пречи на другите и да не им втълпява глупости.

 • star
  Отговор

  От години не ям месо и се чувствам напълно здрава умствено и физически.
  Ако бях яла месо през тези години, не ми се мисли къде щях да бъда сега, при какви доктори и хапчета…не дай Боже.

  Съгласна съм с всичко написано, това е и моят начин на мислене. Не може да е полезна храна,придобита чрез насилие и жестокост.

  Колкото до статистиките мисля, че статистики, изследвания и т.н. на провалилата се медицина едва ли интересуват някого тук. Нека направят статистика какъв е броят на излекуваните хора от т.нар. официална медицина за последните 10 години? Намалява ли броят на болните хора,съответно на лекари, болници и поликлиники или напротив – нараства? Какъв реално е резултата и плода на науката медицина, която е деструктивна, изостанала и антихуманна!?

  • Аз
   Отговор

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/
   Не знам какво ви кара да мислите, че такива данни не са публикувани. Има още много други източници на различни статистики, не че има начин да се промени вярата с факти де. Че има проблеми с медицината, по-точно с някои лекари, има, но това не означава, че разните алтернативни медицини и ала бала простотии имат някаква стойност. Аз пък се чувствам зле, ако не ям месо, нямам сили и се изприщвам. Редовното ядене на месо, риба, зеленчуци и плодове ми помага да изглеждам и да се чувствам добре и мистериозно как ми се изчисти кожата и спря да ми се подува коремът. Явно месоядството ми се отразява добре, ама явно трябва да слушам специалистите от този сайт, които обичат да говорят за наука и да хвърлят някой и друг термин, за да звучат компетентно, но реално говорят пълни глупости.

 • Лъчезар
  Отговор

  Марти, благодаря ти за споделеното.

  Толкова изкривен поглед се е наложил над всички ни, че вече спрях да се чудя защо ми е неловко, когато някой ме заговори за храна и синонима на мърша – месо. Благодарен съм ти и за търпението и усмивката, които задържа, докато беше в онова предаване по-горе. Човекът, който те прекъсваше постоянно, само представи подобаващо все още масовия егоизъм. Нещо отмиращо, ура!

  Имам обичай да съм многословен по тема, която ме вълнува до сълзи, но знам, че каквото има да се каже/направи се случва, а и не всеки има време да чете много редове.

  Лекцията на Гари Юрофски, която Sunny сподели, като всяко провокиращо промяна мнение, сигурно няма да е особено разбираема за задръстени с “обичам месо” хора и ще се намерят много (и изфабрикувани) доводи срещу нея. Докато човек не усети себе си вътрешно винаги ще има под ръка подходящи капаци, за да не вижда каквото не му изнася.

  Носиш хубав заряд със себе си и е радостно, че го споделяш. 🙂

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Благодаря на всички за оставените коментари 🙂
  Не знам дали става ясно, но в случай, че някой се колебае – да потвърдя – ТОВА ТУК Е ЛИЧЕН БЛОГ. И да, разбира се, че този материал описва МОИТЕ лични причини да не ям месо.
  Който има нужда от аргументи, доказателства, научни изследвания и прочие – моля ви, проявете отговорност към себе си, и потърсете такива – интернет, книжният пазар изобилстват от такива – научни и ясно обосновани данни има колкото искаш. Само да ти стиска да се поровиш и да видиш лице в лице смущаващите факти. Съвсем, съвсем сериозни и авторитетни. Аз нито имам намерение да ви поднеса информацията сдъвкана на златно блюдо, нито пък имам намерение да влизам в спорове и надцакване. Пък и както вече съм се уверила – смисъл от това няма.
  Яденето или неяденето на месо не е задължително условие човек да бъде хармоничен и толерантен. Познавам достатъчно неосъзнати хора и от двата лагера.
  И преди всичко – месоядците – защо се чувствате длъжни да обясните на всеослушание на всички вегетарианци колко са се объркали и колко са зле? Никой не ви бърка в чинията, Какво дирите по такива страници/форуми/дискусии? Аз лично дискусия не търся. Изразила съм моето отношение към въпроса. Хич не ми трябва одобрението на някой който е избрал друго 🙂 Свободен избор, нали? 🙂 Нека е и осъзнат.

 • georgi roidov
  Отговор

  Iskam da popitam samo edno neshto i to e : Otkasnatite primerno zelenchuci, plodove ili s kakvoto drugo se hranite ne sa li i te martvi? A dali se sabirat humanno?

 • Salutary
  Отговор

  Може ли да Ви попитам(красивата инструкторка по фитнес), от колко време не ядете месо?
  И какво друго не ядете? Яйца, млечни, риба?
  И какви добавки приемате, ако изобщо приемате?
  Питам заради статистиката. Лично аз не ядях 5-6 години месо, бях лакто-ово вегетарианец+разделно хранене.
  Събирам подобна информация от интернет, но до сега спортист вегетарианец не ми е отговарял лично на тези въпроси.
  Ако Вие ми отговорите, ще имам основа за наблюденията си и база на съпоставимост, за да мога да се опитам и аз да направя това.
  Ако желаете, пишете ми на емейла.
  Благодаря предварително!

 • Salutary
  Отговор

  Интересувам се от темата от години и искам да попитам авторката: от колко време не яде месо? А други животински продукти употребява ли за храна?
  Благодаря предварително!

 • Martina Ivanova
  Отговор

  Здравейте. Не се разпознах като “инструктурката по фитнес”, ако се е отнасяло за мен, извинявам се 🙂
  Не ям месо от 4 години. Риба не употребявам. Яйца и млечни продукти избягвам старателно, но се случва 2-3 пъти годишно да хапна нещо съдържащо такива продукти.
  Придържам се към повече сурова храна, ядки, плодове, зеленчуци, семена, кълнове, варива.
  Избягвам тестените изделия. И спортувам активно. Малко хора могат да ми дадат 35-те години 🙂

  • Salutary
   Отговор

   Благодаря Ви за отговора!
   А правите ли си регулярно кръвни изследвания за нивата на Б12, желязо, калций, витамин Д и др.? И какви са те?
   Моля Ви, споделете.
   Спортните Ви резултати продължават ли да са в положителна прогресия с този Ви начин на хранене?
   Какво е значението на зеленолистните зеленчуци в диетата Ви?
   И последен въпрос- какви промени усетихте в тялото си, освен че изглеждате така добре, въпреки че смятам и преди сте изглеждала така? Например стари контузии, някакви други здравословни “препятсвия” как се повлияха от “диетата” Ви?
   Може да Ви звуча като интервюиращ, но съм просто любознателен ентусиаст! :))
   Поздрави и очаквам отговорите Ви с нетърпение!

  • Salutary
   Отговор

   А сексуалното желание на какво ниво е като си пълен веган от 4 години?
   Между другото, срещнах Ваш коментар по форумите аз интернет, че си хапвате често козя извара. Хммм… Май излизаме от рамките на моето проучване.
   Хапвайте от всичко по малко. Човекоподобната маймуна, примати и шимпанзета, които са с почти идентично устройство на вътрешните органи и в частност храносмилателната система- е те си хапват в количества насекоми и от време на време животни, та дори и себеподобни.
   На клиповете си личи че им се услажда!

   Желая Ви спорна и спортна седмица.

   • Martina Ivanova
    Отговор

    Не знам дали забелязахте горе, че каза “яйца и млечни продукти избягвам”. Не съм казала “веган съм”. Случва се да хапна млечни неща – ето например козя извара. Миналата година имах такъв случай, и то домашно приготвена, от домашни кози, високо в планината. В такива случаи нямам особени задръжки, още повече, че сред млечните продукти единствено тези от коза се отличават от другите с по-благоприятните си хранителни стойности, и в тях е сведен до минимум негативния ефект.
    Иначе за вашето проучване.. опасявам се, че няма да намерите чак толкова желаещи да се включат, ако не го оповестите по-сериозно, както и мотивировката му 🙂

    Поздрави!

    • prsltr
     Отговор

     “Мотиворовката” си я оповестих още в първото си запитване към Вас.

     Не смятам, че единичните случаи в които се храните с млечни продукти имат някакво по-голямо значение върху организма Ви, вземайки предвид това, че тренирате редовно и силово.

     Благодаря Ви за съдействието,

     Поздрави и на Вас!

 • Polina
  Отговор

  Статията е страхотна! Браво! 🙂

 • marine trendafilka
  Отговор

  Като почета отзивите и ми става едно такова усмихнато с тъга. Как хората постояно искат да съдят някой или нещо което не разбират,защото просто не им е дошло време за да го разбират.как се опитват постоянно да вникнат и в най малките детайли и забравят за цялата картина . А трябва просто да се научат да се изчистят боклуците от главата си и после и от тялото си. Но е много трудно да се вгледаш дълбоко в себе си.
  Не съди
  не убивай
  обичай всичките както себе си
  Бесоблочно небе на всички пожелавам 🙂

 • eleonora Petrova
  Отговор

  Статията ми хареса и всяка написана дума е истина!
  Как мога да се свържа с авторката? 😀

  • Martina Ivanova
   Отговор

   Здравейте!
   В секцията на сайта “контакти” можете да намерите телефони и e-mail на който можете да осъществите контакт.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.