Движението е здраве и жизненост!

Повечето от нас, потънали в безкрайната въртележка от “много важни” ангажименти, срещи, клиенти, забравяме, че има и други, наистина важни неща от Живота. Втурнали сме се и днес в поредното безмислено кръгче, поредица срещи, важни сделки, в преследване на илюзорни постижения и награди.

Но в това уж динамично ежедневие всъщност водим толкова заседнал начин на живот, че се сещаме за тялото си и движението едва когато излишните килограми започнат да ни карат да не харесваме образа си в огледалото, или пък ни застигне някоя болест.

Да, болест. Движението и спорта са толкова съществени за физическото ни здраве, колкото не сме и допускали.

Американски учени са доказали наличието на пряка зависимост между заседналия начин на живот и увеличаване на честотата на раковите заболявания. Този извод е оповестен публично в проучване, представено на годишната конференция на Американския институт за изследване на рака, съобщиха наскоро новинарските агенции.

Авторите твърдят, че 92 хиляди случая на рак на гърдата и дебелото черво през годината са свързани с липсата на физическа активност. Те са изчислили, че всеки час, прекаран в един стол или диван, трябва да бъде компенсирано от две минути физическа активност, казва The Daily Mail.

Ако говорим за рак на гърдата и дебелото черво, високото ниво на физическа активност намалява риска от заболяване с 25-30%. Въпреки това, друго проучване на австралийски институт за диабет и сърдечни показа, че дори упражняване не може да спаси хора, водещи заседнал начин на живот. Затова специалистите препоръчват да си правите чести и малки почивки – ставайте, разтягайте се, разхождайте се.

Според обобщаващи статистически данни съвременният човек прекрарва в седнало положение около 9 часа на ден – докато се храни, работи, или гледа телевизия. Хората, работещи в офис прекарват около 75% от работното си време седнали. Седналото положение е абсолютно неестествено за човешкото тяло. Позицията на костите в седнало положение става разкривена, изкривява се гръбнака, напрягат се мускули, сухожилия, започват болки в ставите и особено в коленете. Неестестената поза на изкривеното тяло в допълнение притиска вътрешните органи, затруднява функцията им, възпрепятства дишането.

Ако работата ви е свързана с часове седене пред компютъра, непременно правете следното:

– Поне на всеки половин час ставайте от бюрото и правете кратки разходки
– Извийте главата във всички посоки – напред, назад и настрани, докато освободите напрежението във врата
– Протегнете ръцете нагоре и настрани
– Извийте тялото във всички посоки – наклон напред, назад, наляво и надясно
– Хванете ръцете си зад гърба и се опитайте да ги поввдигнете максимално нагоре
– Протегнете ръце напред. Хванете китката на едната ръка с другата и се опитайте да я издърпате максимално в противоположната й посока. Така, че да се чуе изпукване в гръбнака.
– Опитайте да докоснете пръстите на краката си
– Използвайте разходката до тоалетната за да направите няколко клека, а защо не и няколко подскока

Повторете колко пъти чувствате, че имате нужда.

И непременно, ама непременно намерете спорта, който ви кара да се чувствате добре. Дали ще е йога, пилатес, фитнес, аеробика, спининг – намерете вашият начин за раздвижване. Той не само ще се отрази добре на визията ви, но и ще раздвижи енергията в тялото и ще ви допринесе за доброто ви здраве и жизненост. А ако в допълнение обърнете внимание на хранителния си режим, или се възползвате от есента, за да прочистите тялото си натрупаните шлаки, които ви карат да се чувствате тежки и задръстени, то здравето и енергичността ще ви следват неотлъчно!

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Марти Иванова
Аз съм Марти Иванова и съм психолог, терапевт и Мастер преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Основател съм на сайта www.Svoizbor.com - мястото, където откриваме и поддържаме онова природно естествено състояние на тялото и духа на здраве, радост и хармония. Имам повече от 10 години професионален опит с работа с терапевтични науки, сред които ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата, НЛП терапия, хипнотерапия, медитация, енергийни практики. Работя със стотици Българи, както и с много известни български и чуждестранни автори, ТВ водещи, актьори, модели и журналисти, които избират да ми се доверят и да работят с мен всяка година. Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен. Ако и ти искаш да видиш как можеш да направиш това, вземи моята БЕЗПЛАТНА книжка "Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие". Можеш да изтеглиш безплатната книжка от ТУК.

2 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.