ТЕС – Техники за емоционална свобода

Какво представляват ТЕС – Техники за емоционална свобода

Техниките за емоционална свобода са най-популярният метод в направлението на новаторската Енергийна Психология. Те са още познати с наименованията ТЕС, EFT, техника за емоционално освобождение, меридианна терапия, техника с потупване. Те са достъпен и ефективен, базиран на доказателства терапевтичен метод. Комбинира елементи от съвременни терапевтични подходи като когнитивна и експозиционна терапия, НЛП, EMDR, заедно с принципи от източната древна медицина и акупресурата. Метод, който дава доказани и трайни резултати при широк спектър от психични и физиологични проблеми.

Сред тях: ирационални страхове, фобии, травмиращи спомени и емоционални травми, нервни разстройства като тревожност, паническо разстройство, депресия, посттравматично стресово разстройство; широк спектър негативни емоционални състояния като гняв, вина, скръб, тревожност, безпомощност и др. Техниките са достъпни за научаване и приложението им дава реален, оставащ във времето резултат.

Създател на ТЕС е американецът Гари Крейг, инженер по образование, привърженик на логичната научна мисъл и практичните резултати. Консултант по високи постижения и личностно развитие, в продължение на 40 години той изследва човешката психика и поведение. Търси практични методи, които да дават видим и съществен резултат. Гари Крейг изучава принципите на приложната кинезиология, когнитивно-поведенческата терапия, НЛП, EMDR, коучинг и първичната “Терапия на мисловното поле”. От тях синтезира този ясен, опростен, разбираем и ефективен метод. Той се доказва като универсално приложим за широк спектър ментални, емоционални и физически проблеми. През 1995 г. Гари Крейг официално дава на света ТЕС – систематизирана, високоефективна и лесно приложима терапевтична система за психични и физиологични проблеми. Инструкциите за приложение, предоставени за свободен достъп в интернет, дават мощен тласък за световно популяризиране на новата терапевтична модалност.

ТЕС практиката включва потупване с върха на пръстите по 15 основни акупунктурни точки, докато сме потопени в проблема си и изговаряме на глас своите мисли и чувства. Това са ключови изходни точки на основните енергийни меридиани в човешкото тяло. Според източната медицина, в тялото на човек има 12 чифта канали, по които протича жизнената енергия – енергийни меридиани. Всеки меридиан и точките по него имат конкретна функция и отговарят на конретен орган, или група органи.
По линия на знанието за акупунктурните точки и енергийните меридиани, акупунктурата и енергийната психология са свързани. Но вместо да се бодем с игли, използваме върха на пръстите си, за да стимулираме определени точки измежду стотиците биоактивни точки на човешкото тяло. Тази проста поредност на потупванията активира механизъм, който води до мощно освобождаване и облекчение на всяка негативна емоция и неприятно физическо усещане. Често този резултат се получава в рамките на броени минути.

Техниките за емоционална свобода се явяват почти универсално средство за широк спектър от проблеми. Особено вълнуващ и окуражаващ е фактът, че можем веднага да усетим ефекта от ТЕС в тялото, мислите, чувствата и поведението си. Не е нужно да чакаме седмици, месеци или години, за да видим резултат. Дори само повърхностното приложение на ТЕС може да донесе осезаемо облекчение в рамките на минути.
Сложните житейски казуси и проблеми, разбира се, изискват задълбочено изучаване и трупане на практически опит с експертното приложение на ТЕС. Някои хора се задоволяват с впечатляващите резултати или дори частичното облекчение, които получават с повърхността. Така те не се задълбочават в усъвършенстване на уменията си с ТЕС и пропускат много. Пълната сила на ТЕС изисква майсторство, включено в многообразие от техники, подходи, фини действия, съобразени с всеки случай и ситуация.

За какво помагат ТЕС: 

ТЕС доказано чрез практиката и научните изследвания помагат при следните (но не само) случаи:

• Целият спектър отрицателни чувства, емоции и емоционални състояния: гняв, агресия, страх, ужас, разочарование, вина, срам, омраза, завист, неприязън, отвращение, тъга, скръб, отчаяние, тревога, притеснение, безсилие, недостойност, самокритика и др.;
• Невротични състояния, разстройства: апатия, депресивни състояния, тревожни и панически разстройства, панически атаки, ПТСР (посттравматично стресово разстройство), обсесивно-компулсивни разстройства, натрапчиви негативни мисли, стресови състояния, притеснение и безпокойство, умора, раздразнителност, хранителни разстройства, затруднена концентрация, проблеми със съня и др.;
• Психосоматични състояния: симптоми на паническа атака, сърцебиене и стягане на сърцето, високо кръвно налягане, пресъхване на устата, затруднено дишане, задух, изпотяване, виене на свят, треперене, болки, притискане, стягане, тежест в тялото и др.;
• Фобии и ирационални страхове: от плъхове, паяци, земноводни, височини, затворени пространства, вода, болници, кръв, игли, кучета, котки и други животни; страх от болести, от смърт, от загуба и изоставяне, от обществени места и хора, говорене пред публика и др.;
• Травматични преживявания и спомени: унижение, несправяне, отхвърляне, изоставяне, засрамване, раздяла, развод, изневяра, загуба на скъп човек, катастрофа и бедствия, преживяване с опасност до живота и близо до смъртта, физическо, вербално, емоционално или сексуално насилие и др.;
• Физически болки, симптоми и дискомфорти при заболявания;
• Алергии;
• Негативни поведенчески модели: отлагане на желани цели и дейности, самосаботиране, агресивно поведение, хазартни игри и др.;
• Негативни навици: гризане на нокти, пушене, емоционално хранене, прекаляване с храна, нарушено сексуално поведение и др.;
• За отказ от пристрастяващи вредни храни, сладкиши, алкохол, цигари, кафе, наркотици и др.;
• За отслабване и формиране на положителни навици;
• За мотивация, фокус и добро управление на времето;
• За постигане на желани цели – спортни, академични, кариерни, бизнес, финансови, любовни и др.

Доказателства за ефективност: 

В наши дни имаме много научни доказателства, подкрепящи ефективността на ТЕС. Разполагаме със солидна база от научни изследвания, проведени в реномирани институти по цял свят, стотици контролирани опити, метаанализи, публикации в научни специализирани журнали. Експерти в медицина, психология, невронауки доказват, че ТЕС наистина работят. Имена като д-р Досън Чърч, проф. д-р Дейвид Файнстайн, д-р Пита Стейпълтън са част от водещите научни имена.
ТЕС са одобрени от АПА (Американската психологическа асоциация) за ефикасно въздействие при фобии. Също така са одобрени и се използват официално при лечение на посттравматично стресово разстройство (ПТСР, PTSD) при ветерани от войни. От 2018 г. ТЕС са сред официално одобрените терапевтични практики, които здравната система на Великобритания прилага при лечение на ПТСР. От януари 2020 г. Франция официално въведе в университетското образование клинични ТЕС като част от ефективните, базирани на доказателства терапии. Клиничните ТЕС влязоха във Факултета по медицина в Лион като част от университетския курс по кратки терапии, водени от психиатъра професор Сауд.

Клиничните ТЕС са признати от световната научна общност като базирана на доказателства практика за третиране на широк набор психични и физиологични състояния. Те, за разлика от свободните интерпретации, се основават на ясни правила, структура и стандарти, описани в ръководство за работа.

За кого е подходящо приложението на ТЕС:

 • Възрастни, подрастващи и деца
 • Мъже и жени
 • Специалисти от помагащите професии
 • Медици и мануални терапевти
 • Психолози и терапевти с опит
 • Обучаващи се в психология
 • Неспециалисти без предходен опит и подготовка
 • Служители в различни корпорации и учреждения , собственици на бизнес, домакини
 • Хора от всички професионални направления – икономисти, прависти, човешки ресурси, козметика и уелнес, учители и социални работници и др.
 • Всеки човек, който търси ефективни методи за самопомощ, личностно развитие, емоционална свобода, лични и професионални успехи
 • Всеки човек, който търси алтернативни и нелекарствени начини за подобрение на здравето си

СПЕЦИАЛИСТИТЕ ЗА ТЕС

 • д-р Дийпак Чопра: ТЕС дава огромни възможности за изцеление.
 • Д-р Норм Шийли, Президент на Институт за здравето „Холос“: Терапиите, базирани на меридианните енергии като ТЕС са несравними по ефективност спрямо себестойността си и простотата си.
 • Луиз Хей: “Ако ще подобряваш живота си, не е достатъчно само “да мислиш позитивно“. Използвай ТЕС да разчистиш проблемите си и да продължиш напред с живота си.”
 • Джак Канфийлд, автор на „Пилешка супа за душата“: ТЕС е най-мощната нова технология за трансформация, която се е появявала от години
 • Д-р Брус Липтън, клетъчерн биолог: най-мощният метод за супер учене, са методите на енергийната психология

ТЕС точките за потупване можете да видите във видеото: 

 

ТЕС – как да си помогнем сами. Още подробности за метода и практика за самостоятелна работа, вижте в следващото видео:

Водена ТЕС практика от Марти Иванова – Мастер преподавател и практик по Енергийна Психология. Практика за освобождаване на дишането и първично освобождаване на тягостни емоции: 

Още популярни хора, които използват ТЕС:

 • Упи Голдбърг многократно споделя в ефира на ABC за успешното справяне със страх от летене чрез ТЕС
 • Кралицата на Великобритания и херцогиня на Корнуол – Камила Паркър-Боулс, споделя в биографията си как е използвала ТЕС за фобия от летен със самолет
 • Американската поп-звезда Пинк – за тревожност, напрежение и тягостни емоции
 • Британските поп-звезди Лили Алън (за отслабване и пристрастяването й към шоколад), и Майкъл Бол – за паник атаки и нервност преди изява.
 • На олимпиадата в Рио спортисти са снимани как се потупват преди изявата си – Девън Алън (110 м с препятствия, Бралон Таплин 400 м спринт)
 • В САЩ бейзболисти и голф играчи използват ТЕС за добри спортни постижения от повече от десетилетия
 • д-р Брус Липтън, клетъчен биолог, казва: “Най-добрият и ефективен начин да пренапишеш програмите в подсъзнанието си, е чрез техниките на Енергийната психология”
 • д-р Дийпак Чопра: световноизвестният лекар и писател, продал милиони копия на 70-те си книги: “ТЕС дава огромни възможности за изцеление.”
 • Луиз Хей, световноизвестната позитивна вдъхновителка на милиони по света: “Ако ще подобряваш живота си, не е достатъчно само “да мислиш позитивно“. Използвай ТЕС да разчистиш проблемите си и да продължиш напред с живота си.”
 • Уейн Дайър – американски мотивационен лектор и автор на бестселъри за личностно развитие
 • Джак Канфийлд, един от лидерите в мотивацията, автор на „Пилешка супа за душата“: “ТЕС е най-мощната нова технология за трансформация, която се е появявала от години”
 • Тони Робинс – световноизвестният мотивационен автор и уважаван американски експерт по самоусъвършенстване, чиито съвети следват както най-популярните и успешни политици, хора на бизнеса и на шоубизнеса, така и милиони “обикновени” хора по света.
 • Пол Маккена – британски мотавационно гуру, ТВ-звезда терапевт, хипнотерапевт и бест-селъров автор на мотивационни книги. И той, както Джак Канфуйлд, използва ТЕС по време на семинарите си като най-бързо действаща, лесна и ефективна техника за трансформация на големи групи хора.
 • Професор Тони Стюарт говори за ТЕС по BBC

Първият в България практически наръчник по Техники за Емоционална Свобода и Пренареждане на Матрицата: Доказан метод как стъпка по стъпка да се разделиш с травматичното минало и да чувстваш радостта от живота: www.teskniga.com

Въвеждащ онлайн курс за самопомощ с ТЕС: “Рестартирай живота си с ТЕС”: https://www.svoizbor.com/tes-online-course/