Блог

Цената на тежките емоции които носим в себе си

Ученик помолил учителя си:
– Ти си толкова мъдър. Винаги си в добро настроение, никога не се ядосваш. Помогни ми и аз да стана такъв.
Учителят се съгласил и накарал ученика да донесе картофи и прозрачен чувал.
– Ако някой те ядоса или обиди – казал учителят – вземи един картоф. На едната му страна напиши името си, а на другата – името на човека, с когото си влязъл в конфликт. След това сложи картофа в чувала…
– Това ли се всичко? – недоумявал ученикът.
– Не – отговорил учителят. – Трябва винаги да носиш чувала със себе си. И всеки път, когато се обидиш на някого, да добавяш един картоф.

Ученикът се съгласил…
Изминало известно време. Към чувала се добавили още няколко картофа и той станал доста тежък. Било ужасно неудбно да го носиш със себе си.
Но не е само това – първият картоф започнал да се разваля. Покрил се с хлъзгава слуз, прорасъл, и започнал да мирише лошо.

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА

"Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие"

Основните стъпки към емоционално свободен и душевно изпълнен живот.

Ученикът отишъл при учителя и се оплакал:
– Вече е невъзможно да нося със себе си този чувал. Първо, много тежък стана, и второ, картофите се развалиха. Предложи нещо друго.
Но учителят отговорил:
– Същото се случва и в душата ти. Когато се ядосаш или обидиш на някого, в душата ти се появява тежък камък. Ти просто не го забелязват отначало. По постепенно той расте.

Постъпките се превръщат с привички, привичките – в характер, от който се раждат зловонни пороци. И е лесно да забравиш за този товар, въпреки че е твърде тежък, за да го носиш непрекъснато със себе си.Животът ти се е отровил от тежките и вмирисани мисли. Когато си промениш мислите, тогава ще дишаш чист въздух и ще живееш добър живот.
Остави лошотията в минало и не я разнасяй със себе си, като вмирисан чувал с картофи…
Дадох ти възможност да наблюдаваш този процес отстрани. Всеки път, когато решиш да обидиш някого, или, напротив, да се обидиш, помисли – нужен ли ти е и този камък?

Ние сами създаваме своите пороци. Наистина ли искаме да мъкнем на гърба си чувал с развалени картофи?

Разтоварвайте ги всеки ден, а за да имате истински добри резултати и ефективно облекчение, използвайте Техники за емоционална свобода.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *