Блог

Депресия, аутизъм, анемия… или дефицит на В12? (видео) Интервю и запис на лекцията на Сали Пачолок

Депресия, аутизъм, деменция… или дефицит на В12? 

Интервю на Списание Осем със Сали Пачолок, авторката на книгата “А дали не е В12?” Източник: Списание Осем

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА

"Първите 7 стъпки към емоционална свобода, мир и спокойствие"

Основните стъпки към емоционално свободен и душевно изпълнен живот.

Снимка: смисание Осем
Снимка: смисание Осем

Дефицитът на витамин B12 е епидемия, водеща до повече вреди за здравето от полиомиелита, която може да бъде предотвратена с елементарен скрининг и лечение. Внимание на темата обръщат медицинската сестра Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт, които в момента гостуват в България. На 29 март 2017 г., Сали проведе отворена лекция за граждани в София в голямата аула на УАСГ. 

Можете да изгледате целия запис на лекцията на Сали в СОФИЯ, отдолу. Лекцията започва в 6 мин. и 30 сек.

 

За англоговорящите, отдолу можете да изгледате филмът базиран на истинската история на Сали Пачолок, медицинската сестра, която може да спаси живота ви. Филмът бе излъчен в програмата на София Филм Фест.


Записът на интервюто на списание Осем със Сали можете да изгледате в следващия материал, или да прочетете в текста отдолу.

 

Сали, с какво витамин Б12 е толкова специален?
 
Имаме нужда от витамин Б12 или кобаламин не само за добро здраве, но и за добър живот. Дефицитът му причинява неврологични и психологични проблеми. Б12 е важен за кръвта, за мозъка, за нервната и кръвоносната система. Дефицитът на Б12 е метаболитно заболяване, подобно на диабета, което може да предизвика различни реакции в организма. Много доктори пропускат да проверят пациентите си за дефицит на Б12, а няма как да лекуваш нещо, за което не знаеш. Проблемът е там, че много често на пациентите се поставя грешна диагноза, а това може да осакати човека и дори да доведе до смърт.
 
 
Списъкът с диагнози, които може да са обвързани с дефицит на Б12 е дълъг, зрителите могат да го намерят в описанието под това видео. Има ли видими признаци и симптоми, по които човек може да разпознае дефицита на Б12? (Вижте списъка със симптоми тук) 
 
Да. Дефицитът на Б12 е още познат като пернициозна анемия, което ще рече смъртоносна анемия. Докторите го пропускат, защото търсят уголемени червени кръвни телца или макроцитозна анемия. Те търсят само проблемите с кръвта. Но ние вече знаем от близо 50 години, че нервните и психиатричните изменения настъпват преди измененията в кръвта. Ето защо всеки, който има ментално заболяване, депресия, мисли за самоубийство и психоза, трябва да се изследва незабавно. Всеки, който има неврологични симптоми като гъделичкане под кожата, изтръпване на пръстите, ръцете и краката, загуба на равновесие, падане при по-възрастните хора, проблеми с мозъка и с нервите, включително дименсия, загуба на памет, безпокойство… Тези хора трябва да се изследват за дефицит на Б12.
 
 
Много хора в България и по света са загубили вяра в конвенционалната медицина. Ако реша сама да се подложа на тест и установя, че имам дефицит на Б12, то какви трябва да са следващите ми стъпки и мога ли да се лекувам сама?
 
Първо е важно да отбележа, че дефицитът на Б12 е добре познат проблем в медицината. Това не е алтернативно или холистично лечение. Но дори алтернативните лекари могат да го лекуват, защото конвенционалните медици го пропускат. Изследването би трябвало да се покрива от здравната каса и здравините осигуровки. Но ако това е невъзможно в зависимост от здравноосигурителния ви план, то тогава можете да се изследвате сами. Най-добър ефект има от инжекциите, а веднага след тях се нареждат таблетки с Б12. При много пациенти таблетките са достатъчни. По-важното е да се разбере защо се е стигнало до дефицита. Това, което съветваме, е човек задължително да се изследва при симптоми на дефицит, а не да предприема лечение преди тестовете. Само така човек може да знае дали тези симптоми наистина са причинени от дефицит на Б12.
 
Човек трябва да се изследва, ако в семейството му има хора с пернициозна анемия. Това е вид автоимунно заболяване и е причинено от различни фактори. Може да е заради диетата, ако човек е веган или вегетарианец, при мелабсорбационни синдроми като болест на Крон  или Цьолиакия. Когато остаряваме, солната киселина в стомаха ни намалява и Б12 не може да се разгради. Някои медикаменти също го причиняват. Има наистина много причини, включително и автоимунни заболявания и някои мутации. Но ако знаете, че в семейството ви има човек с автоимунна пернициозна анемия, задължително се изследвайте. Тогава сте много уязвим, но не само това може да причини дефицита.
 
 
Споменахте веганите и вегетарианците. Какво трябва да знаят те за Б12. 
 
Б12 се намира само в животинските продукти. Затова хората, които стриктно спазват вегетарианска или веганска диета трябва да са наясно, че могат да се вкарат в големи проблеми. Те трябва задължително да приемат Б12 като добавка, редом с желязото и цинка. Ако една жена вегетарианка не взима Б12 като добавка и забременее, то тогава по време на бременността детето ще я лиши и от малките запаси, с които тя разполага, за да израсте здраво. Но проблемът идва, когато майката започне да кърми и вече е изчерпала изцяло запаса си от Б12 и не може да го предаде на бебето чрез кърмата.  Б12 е изключително важен за развитието на детето в първите месеци и години за развитието на мозъка. Това може да предизвика интелектуални затруднения за цял живот, ако дефицитът на Б12 не е установен навреме и не е третиран агресивно. Може да мислим, че детето има аутизъм. Първият знак при най-малките е забавяне в развитието или рязка промяна в държанието. Може да получат тикове и гърчово поведение. Не можеш да попиташ бебето какво чувства и някои майки просто смятат, че имат послушно и тихо дете, което не изразява емоциите си. 
 
Може ли да стане твърде късно?
 
Да, може. Зависи от това колко време някой има дефицит, от условията и в какъв момент е започнато лечение. Това е като математическо изчисление. В медицинската литература и в педиатричните книги са описани случаи на деца от различни възрасти. Колкото по-късно се открие дефицита на Б12, толкова по-голям е рискът от това последствията да са необратими. Ето затова бременните жени трябва да се изследват още по време на бременността си, в името на това децата им да са здрави след раждането. 
 
 
Късно ли е за деца, болни от аутизъм?
 
Трябва да запомним, че аутизмът е просто един списък със симптоми, свързани със забавяне в растежа и слаба комуникация. Ако сравним описанието на симптомите на аутизма с тези на дефицита на Б12 при децата, ще видим, че те са идентични. Не казваме, че всяко дете с аутизъм има дефицит на Б12, но около 20-25% са децата с грешна диагноза, които страдат от липсата на Б12, а не от аутизъм. Толкова е просто и е толкова евтино за лечение. А след като Б12 може да се приема превантивно, то това изследване при бременните трябва да е задължително.
 
 
Как се приема Б12 превантивно и има ли странични реакции или опасност от предозиране.
 
Б12 е водноразтворим витамин и не може да се предозира с него. Превантивно, ако няма симптоми като ментални проблеми, депресия и другите изредени, то може да се взима по едно хапченце от време на време. Има такива, които се слагат под езика и се разтапят.  Има спрейове, назални капки. Зависи от това защо имаш дефицит. Може да не си вегетарианец, но да имаш други рискови фактори като автоимунна пернициозна анемия. Съществува бактерия, която уврежда стомаха и той не може да произвежда солна киселина или вътрешен протеинов фактор – това също причинява дефицит на Б12 с времето. Зависи от генетичната ти история, от това дали имаш мутации или други рискови фактори. 
 
Другият проблем е, че нормалните нива на Б12 според учебниците са твърде ниски. В Америка се твърди, че минимумът е 200 pg/ml  до 900 pg/ml Това е огромна разлика! От години насам се знае, че хора с нива под 350 pg/ml имат сериозен проблем. Това е началото на дефицита. Трябва да тестваме хората. И както при заболяванията със щитовидната жлеза и при диабета, симптомите на дефицита на Б12 могат да се застъпват със симптомите на други болести. Не казвам, че всеки страда от дефицит, говоря за около 20% от населението. 
 
Но дефицитът може да се разреши с образоване. Трябва да превъзпитаме лаборантите, лекарите и сестрите. Ако отида в старчески дом, ще намеря поне един възрастен човек с дефицит на Б12. 
 
Надявам се България да стане първата страна, която ще промени статуквото за Б12 и че други държави ще последват примера й, защото така ще се спасят безброй животи и ще намалите в пъти разходите за здравеопазване. Милиони левове могат да бъдат спестени. Но по-важни са спасените животи.
 
Благодарим ти за интервюто!
 
Благодаря ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които ще имат полза от нея

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *