Блог

Ритъм алхимия връща хармонията и природното ни състояние на щастие

12088197_1144818872198913_7795311562565332347_n

“Ритъмът е фактор, който определя всеки удар на сърцето ни, всяка следваща глътка въздух, всяка крачка която правим, всяка дума която произнасяме. Ритъмът е в основата на нашето сътворение и е неделим спътник в съществуването ни.”

Мартин Иванов е един от онези хора-вселени, за които колкото и пъти да пишa, все ще е като за първи път. Той винаги изненадва, надгражда и надскача сам себе си. И винаги има какво да сподели с хората, да ги научи, възторгне и докосне по неговия уникален начин. Композитор, диригент и перкусионист, основател на барабанната/ритъм терапия в България. Мотивационен говорител и лектор, използващ езика на ритъма като средство за личностно и колективно развитие. Автор на книгите ‘Алхимия на Ритъма‘ и “Звуци от тишината”. Има много и впечатляващи етикетчета, роли, инициативи и проекти.

Но за мен Мартин е Повелителят на Ритъма. Един съвременен вълшебник, алхимик, който твори чудеса. Първият път когато попаднах в негов drum cirlce , бях пометена. Ритъмът ме превзе, изпълни всяка клетка в съществото ми, нещо се пробуди, изригна, енергията препускаше в тялото ми, възторгът ми закачи криле и сякаш материята се дематериализира, а аз прескачах с лекота из времето и пространството. А той.. той беше нереален. Сякаш някакво божество се бе вселило в тялото му. С лекота направляваше огромната тълпа награбила барабани, създаваше ритъм и хармония от хаоса, с безмълвни жестове и мимики управляваше целия барабанещ кръг, играеше си със звука с такава лекота, че смайваше. Звукът ту утихваше, ту гръмваше.. стъпка по стъпка, тишината преливаше в усилващ се ритъм за да избухне в експлозия. А когато свиреше на неговия барабан, той сякаш се извисяваше като планина – отдаваше се изцяло, докрай, без да се жали; енергията която влагаше в това свещено сливане с ритъма, бе неописуема.

Martin_newВече знам, че след подобна ритъм сесия, буквално губи няколко килограма от физическата си маса. Но когато е там – в кръга, това не се усеща. Там си в транс. Оставаш бездиханен, ритъмът пробужда нещо дълбоко подтиснато и забравено в теб. И после никога не си същият.

Така беше първият път. После вече знаех какво да очаквам. Но вторият, третият и всички следващи пъти… бяха с абсолютно същата сила, дълбочина и разтърсващо въздействие. Въпреки че вече знаех какво да очаквам. Всеки път, абсолютно всеки път Повелителят на Ритъма те оставя бездиханен, изтръпнал, олекнал, изпразнен от мисли, но пълен с трептящи потенциали, разкривайки нови пластове от себе си.

Очаквам с нетърпение поредната за мен ритъм сесия. Тя ще е бисерът в короната, черешката на тортата в есенното издание на фестивалът за личностно развитие и здравословен начин на живот “Свободата да бъдеш”. Истинска активация на всички нива ще бъде този барабанен ритъм, защото непосредствено след като отшуми и последната вибрация от фоайето на Софарма бизнес тауърс, Мартин ще изнесе лекцията си “Алхимия на връзката „сърце – мозък”.

„Сълзите се появяват, когато мозъкът мисли и се изпотява и потта излиза през очите.“ – Така твърди дете на 11 г.

А дали в закачливата реплика, която разсмива фейсбук от месеци не се крие прозрение на мъдрец? Просто трябваше да попитаме Мартин:

  • Ритъмът на сърцето влияе ли на мислите ни? Ами обратното? А заобикалящата реалност повлиява ли се от този ритъм?

През последните години мнозина невролози и кардиолози твърдо отстояват идеята, че съществува неделима система „сърце-мозък“, в която емоцията непрекъснато оказва влияние върху нашия мозък, и обратното. Съществува уред , който може да ви даде информация за вашия сърдечен ритъм. Нарича се „биофийдбек“ и е много удачен пример за това как технологиите и природните ни ритми могат взаимно да се балансират и да вървят ръка за ръка.

Биофийдбекът може да покаже какво рисува нашия сърдечен ритъм. В състояние на вътрешен комфорт, състрадание, любов или благодарност, ударите се редуват с равномерно ускорение и забавяне на сърдечния ритъм. Това състояние на сърдечната активност се нарича кохерентност.

В състояние на стрес, тревожност, депресия или гняв паузите стават неравномерни (хаотични) – сърдечния ритъм е в режим на хаос.

Имайки предвид двупосочният характер на връзката „сърце – мозък”, сърцето от своя страна изпраща към основата на черепа нервни импулси, контролиращи дейността на мозъка. Тоест то влияе върху емоционалния мозък чрез директни нервни връзки. Поради тази причина, когато работи стабилно или когато се разстрои, неминуемо повлича и емоционалния мозък със себе си.

Интересно е как можем да видим горните два модела на сърдечния ритъм в един глобален аспект какъвто ПРИРОДАТА.

В книгата „Алхимия на ритъма” създадох 27 емоционално ритмични модела, които изразяват 13 основни емоции.

Нека да видим 2 от тях:

СПОКОЙСТВИЕ = КОХЕРЕНТНОСТ НА СЪРДЕЧНИЯ РИТЪМ

Представете си, че сме на безлюдния морски бряг. Лежим със затворени очи на топлия пясък, поемаме дълбоко напоения от морето въздух и се наслаждаваме на бавния и отмерен ритъм на прииждащите и оттеглящи се вълни.

ГНЯВ = ХАОС НА СЪРДЕЧНИЯ РИТЪМ

Огромни черни буреносни облаци, които се приближават застрашително, създавайки зловещо звуково кресчендо. Това смразяващо напрежение експлодира в безмилостна гръмотевица, която раздира небето и пробожда земята. Грохотът от взрива отеква в пространството, карайки ни да потрепнем от ниските застрашителни вибрации.

Тези два примера не само показват как природните явления кореспондират на това което рисува сърцето, но и в тях пулсира древният херметичен „Принцип на съответствието“, който гласи, че „Каквото горе, това и долу; каквото долу, това и горе“. Частица от нашето сърце е заложена във Вселената и Вселената тупти ритмично в нашето сърце.

Както ритъмът на заобикалящата реалност влияе върху нас, така и ние оказваме влияние върху нея и я променяме.

  •  Можем ли да мислим със сърцето?

В края на XIX век основоположникът на американската психология Уилям Джеймс изказва твърдението, че ние не чувстваме емоциите в главата, а в тялото си. Според професора от „Харвард“ самата емоция е по-скоро състояние на тялото и едва след това – усещане в мозъка. Всичко това може да бъде обяснено с обикновеното изживяване на емоциите – как тялото ни реагира на различни ситуации, предизвикани от тях. Неведнъж казваме, когато сме влюбени, че „пеперуди пърхат в стомаха ни“ или пък, че от страх ни „присвива коремът“, а когато сме щастливи и изпълнени с надежда – че ни „поникват крила“. Тези изрази много точно характеризират усещанията ни, когато сме в различни емоционални състояния.

Като потвърждение на горното е установено, че червата и сърцето притежават собствени мрежи от по няколко десетки хиляди неврони. Те функционират като „малки мозъци“ в тялото. Способни са да имат свои собствени усещания, да променят поведението си в зависимост от тях и дори да се трансформират от определени преживявания – т.е. да формират свои собствени спомени.

Сърцето усеща и чувства. И когато се изразява, то влияе върху цялата физиология на нашия организъм, започвайки от мозъка.

  • Как да възстановим подтиснатата връзка сърце-ум?

Ние се раждаме чисти и щастливи, това състояние е нашият дом и истинската ни природа. Там се чувстваме комфортно и уютно. Нека си спомним за моментите като дете. С течение на годините, под въздействието на различни процеси и под влиянието на стремежа да задоволим нашите „неотложни потребности“ като възрастни, ние се изгубваме.

Много често между нас и нашата истинска същност се отваря пропаст.

Този процес може да бе видян и в това което се случва в мозъка ни и неговите два основни дяла – емоционален (несъзнателен, интуитивен) и когнитивен (съзнателен, рационален). Първият дълбоко носи и пази спомените за нашия дом, а вторият в своя еволюционен процес нараства, обгръща, задушава и потиска емоционалния.

По този начин постепенно нашите спомени за дома избледняват и ние се отдалечаваме от него. Когато двата мозъка (емоционален и когнитивен) не се разбират, и самите ние се чувстваме в конфликт със себе си и външния свят. Според психиатърът Давид Серван-Шрайбер двата мозъка получават идващата от външния свят информация почти едновременно. Оттук нататък те могат или да си сътрудничат, или да си оспорват контрола върху мисълта, емоциите и поведението.

Резултатът от това взаимодействие – сътрудничество или съперничество, определя онова, което чувстваме, отношението ни към света и към другите. Различните форми на съперничество ни правят нещастни. Обратното, когато емоционалният и когнитивният мозък се допълват – единият (емоционалният), за да даде посока на това, което искаме да изживеем, а другият (когнитивният), за да ни придвижи напред по този път по възможно най-разумния начин, ние усещаме вътрешна хармония – че „в живота си аз съм там, където искам да бъда“, а това е в основата на всяко трайно изживяване на вътрешния комфорт.

В баланса между двата мозъка се изгражда връзката между рационалното и сърцето, като посредник е емоционалният мозък.

Музикалният ритъм докосва директно емоционалния мозък и високо стимулира неговата роля на парламентьор в установяването на балансирани и здравословни отношения между сърцето и ума.

Ритъмът като нещо първично и изконно създава реалната възможност отново да построим разрушените мостове към нашата истинска природа и естествена, неомърсена красота.

12115736_1146878641992936_3825944784073830941_nИ ако ви е трудно да постигнете тази съвършена ритмичнист в ежедневието си и да се понесете по кохерентните вълни на щастието, то една пробуждаща всяка фибра на съществото ви ритъм алхимия в барабанния кръг на Мартин може да направи чудеса. А какво по-голямо чудо от един пробуден и върнат към естествения си природен ритъм на щастие и благополучие човек?

А за да бъде алхимията завършена, книгата на Мартин Иванов “Алхимия на ритъма” която беше изчерпана, отново ще бъде достъпна в ограничен тираж за посетителите на фестивала. Ще можете да си я вземете лично и с автограф от автора. Тази събота, 24 октомври – Софарма бизнес тауърс.

Ритъм алхимията връща хармонията и природното ни състояние на щастие, съгражда и укрепва разрушените мостове във вътрешния и външния ни свят. . Ако сте готови за чудеса, коренна трансформация и сте готови да посрещнете промените – това е вашето място. 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *