Блог

Мартин Иванов пробужда вътрешната ни мъдрост със звуци от тишината

MI#1Мартин Иванов е от онези таланти, чието творчество с размах те кара да възкликваш гордо “Слава Богу, че има такива хора в България”! И наистина слава Богу, или поне на този Бог който е проговорил и задал вътрешния ритъм в самия Мартин, за да го поведе сърцето обратно към България. След над 15 години в САЩ, след поредица от опитности в най-реномираните университети през магистърска и докторски степени, стотици изяви на най-мечтаните световни сцени като композитор, диригент, изпълнител, личният му ритъм го връща в България.

И тук започва едно съвсем ново чудо! Чудо би го нарекъл всеки който се е докоснал до Мартин и чрез него е познал собствения си ритъм. Института за съвременно изкуство и терапия “Либера” е рожбата му която расте и дава плодове из цяла България. След дългите години удовлетворителна професионална реализация по джаз сцените, сега Мартин се отдава изцяло на работата с хора. Ритъм терапията е революционен похват, който Мартин разработва и бързо печели привърженици и почитатели из цяла България. Освен невероятна забава, барабанният ритъм се оказва с изключителна терапевтична и лечебна сила – еднакво добър в сплотяването на работни екипи, в лечебни сесии с деца аутисти, в търсене на релакс и отмора, та дори в откриването на отговори и дълбоко вътрешно познание.

Свикнахме да намираме всичко това в ритмичните звуци създаващи алхимията на живота ни. Но сега Мартин ни призовава да притихнем… и да чуем тишината. След броени дни е официалната премиера на новата му книга “Звуци от тишината”, която ни учи как да си спомним мъдростта, скрита дълбоко в нас. И по този повод Мартин ни позволи да надникнем в потайностите на тишината и да му зададем няколко въпроса.

Какво можем да чуем в тишината, ако наистина притихнем?

Всички ние се раждаме с едно познание. Постепенно под въздействието на нашите родители, приятели, учители, обществото и света, в който живеем го забравяме. Ако приемем, че това познание е замръзналата и затихналата в нас мъдрост, съдържаща се в тишината, то нейните звуци са отговорите, които винаги сме търсили.
Тези отговори са в самите нас. Ключът към тях се намира в ритъма, който можем да намерим във всеки удар на сърцето, всяка следваща глътка въздух, всяка крачка, която правим, всяка дума, която произнасяме.

Как съвременният човек може да направи преход от какафонията от звуци към тази обещаваща тишина?

Голямата буря е предшествана или последвана от тишина и спокойствие. Напрежение и отпускане. Това са полезните природни ритми. По такъв начин работи и сърцето ни – свиване и отпускане, действие и покой. Това ни прави живи. Като че ли в живота на съвременния човек господства бурята и напрежението. Тишината и покоят липсват. Една древна Дзен мъдрост гласи: „Лък, който е винаги изпънат, се чупи”.
Какафонията от звуци трябва да бъде уталожена в тишината, където да намери своя хармоничен образ. Колкото повече навлизаме в света на технологиите, толкова по-силна трябва да бъде връзката ни с Природата. Приемете „природата“ както буквално, така и като израз на корените на нашата истинска същност и красота.

Има ли наистина начин да намерим отговорите на всичките си въпроси?

Разбира се, че има…много е просто. Запушете с ръка носа и устата си. Спрете да дишате за 15 минути. Дали това е възможно или вече ще бъдете умрял/а? Дали когато вече не ви стига въздух ще се сетите, кое най-важното нещо за вас. Дали всички ние ще можем да бъдем важни, успешни, богати и какво ли още друго, към което ни тласка материалистичния свят, без да можем ритмично да си поемем следващата глътка въздух? Без нея всичко е немислимо. Вероятно това изглежда просто и наивно, но кога беше последния път, когато станахте сутрин и преди да се втурнете към безкрайните си ангажименти, благодарихте за следващата глътка въздух? Понякога наистина да разбереш този процес е все едно да си смениш религията или да повярваш в Бог. Когато истински осъзнаете дишането и издишането, тогава отговорите сами ще дойдат. Те ще се появят тогава когато сте се лишили от намерение, не влагате прекомерни усилия и не сте обвързани от крайните резултати. Това са отговорите, които идват от тишината на нищото.

Тишината има ли свой ритъм?

Да, това ритъмът, който се получава от звука на падащите снежинки 

Разбра ли защо всички велики мисли са заченати по време на ходене?

Разбрах и затова ми помогнаха същите тези снежинки, този път когато вече се бяха превърнали в сняг. Снегът дарява особена стойност на ходенето.
Както много от нещата, които ни заобикалят, ние го приемаме за даденост и забравяме защо и колко важно е всъщност. По същия начин се отнасяме и към дишането. Снежната покривка ни дава възможност да облечем това движение в звук, а това допълнително стимулира мозъчната ни дейност. Когато човек върви продължително и ритмично, се случва именно физическо пренасяне на ритмическа енергия към мозъка, което от своя страна синхронизира двете мозъчни полукълба. Когато двете полукълба започнат да резонират в един ритъм, усещането за яснота и повишена убеденост нараства. Индивидът е способен да се ползва едновременно и от двете полукълба. Умът става по-остър, по-бистър, синтезира много по-бързо от обикновено и емоциите са по-лесни за разбиране и трансформиране. Съзнателните и несъзнателните нива на мозъка се свързват и интегрират по-лесно. Самопознанието се усилва и творческата интуиция процъфтява, като дава възможност за визуализиране и води до по-лесен приток на идеи.
Тогава е моментът, в който ни посещават и великите мисли, а ние само трябва да им отворим вратата и да ги оставим спокойно да влязат.

MI#2 Защо е толкова важно да напипаме съкровения си личен ритъм?

Там е работата, че не съм сигурен, че е толкова важно. Аз познавам много хора в тази страна, които смятат, че са „напипали” съкровения си ритъм, но се чувстват нещастно. Единственият смисъл от това да откриеш и опознаеш личния си ритъм е да можеш изкусно да прилагаш това познание с цел да бъдеш полезен за себе се, за близките си и за системата, в която живееш и работиш. Всички ние живеем в различни и разнообразни системи – семейство, училище, работа, общество, държава.

Ако ти не можеш да интегрираш личния си ритъм в системата и си вечно недоволен и нещастен, какво правим тогава? Системата или ще те изхвърли, или ще те разболее. Ако например ти познаваш отлично личния си ритъм и не си доволен от живота в България, какво правиш тук? Вземи си бързо багажа и отиди там където смяташ, че твоя личен ритъм ще бъде оценен и ще се впише в принципите и целите на съответната система. Ако този избор не ти харесва, не ти остава нищо друго освен да се посветиш в изкуството да балансираш, а ето тогава е нужно до основи да познаваш ритъма си. Остава още една опция, която е голямото предизвикателство. Със своята сила, обаяние, любов и амбиция да промениш ритъма на системата и да я поведеш със своя собствен ритъм.

Какво можем да постигнем на практика със системата Smart walk?

Можем да постигнем този „събуден ум”, за който току що говорих. Но не само това. В деня когато реших да на напиша книгата, паралелно се появи и идеята за системата, за която питаш. В „Звуци от тишината“ имаме възможност да разберем как ритмичното ходене може да предизвика състояние на единно мозъчно функциониране благодарение на синхронизацията между двете мозъчни полукълба; как ритмичното дишане и физическата активност могат да ни помогнат да постигнем сърдечна кохерентност и така да заздравим връзката и баланса между ум и сърце; как всичко, което най-съкровено желаем, се случва естествено, без да сме обвързани от резултата и да влагаме излишно напрежение. Реших да обединя тези идеи и да създам един систематизиран, практичен и методичен модел, който да обединява ритмичното ходене и дишане за оптималното постигане на продуктивно творческо състояние, лишено от прекомерни усилия. Нарекох този модел Smart Walk©.
Този практически модел е с продължителност 1 час, може да бъде изпълнявам по всяко време на денонощието и има за цел да ви помогне да чуете звуците на тишината.

Ти как намери своя правилен път съдържащ отговори?dzen

Моят път към отговорите може да бъде изразен чрез следния Дзен символ: 

Преди много години смятах, че нищо не знам и имам нужда много да уча. Напуснах България и обикалях по целия свят. Натрупах много знания. Описах един кръг и се върнах отново тук. Оказа се, че отговорите, които съм търсил са се намирали точно там от където тръгнах. Те винаги са били там.

А може ли всеки да го направи успешно?

Всеки един от нас може да бъде успешен в този път. Всеки един от нас може да бъде истински майстор, в това което прави. Това се случва, когато един ден наистина се събудим от кошмара, в който живеем и си спомним за знанието, закодирано в нас. Знанието, което винаги сме притежавали. И после отново трябва мъдро да го забравим и търпеливо без намерения и усилия да му дадем възможност то майсторски да се прояви.

Кога и къде да очакваме новата ти книга?

Книгата вече е налична и я има навсякъде.

А ако искате да се видим лично, много ще се радвам да се срещнем на предстоящата официална премиера и двете представяния:

15.10./18:30 – ФотоСинтезис Арт Център; бул. В. Левски” 57 – Премиера
22.10./18:30 – Книжен център „Гринуич”; бул. „Витоша” 37 – Представяне
25.10./14:15Фестивал „Свободата да бъдеш” www.justbe.bg – Представяне
През януари/февруари предвиждам представяния в 15/20 града на България.

10354077_923092804371522_9128594243711152852_n

Какво е личното ти послание към твоите читатели?

Всъщност какъв е звукът на падаща снежинка, която докосва ледената земя? Вече се замислихте, нали? Може би сега се опитвате да създадете в съзнанието си подходящата музика, съпътстваща този снежен танц? А може би зимата с нейната дълбока тишина е също като стаената и заспала зимен сън вътре в нас мъдрост… или всичко това са просто звуци от тишината?

-Мартин Иванов
http://soundsfromsilence.com/

Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

 

3 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *