Как да (не) постигнем мечтаното тяло

October 25, 2011
By

Познавате ли свои приятели, приятелки, които сякаш носят табелката “фитнес – маниак”? Те са 7 дни от седмицата в залата, тренират усилено, може би изглеждат сравнително оформени, или пък се борят от години с килограмите? Имате такива приятели, сигурна съм. Или може би вие сте сред тях? Полагате усилия, последователни сте, мъчите се от години, но.. резултатът все не идва. Мечтаното тяло остава само в сферата на мечтите, а все не успява да се реализира. Мазнините не се стопяват, а мечтаната мъжка фигура на Аполон изглежда все така далечна.
Сигурна съм, че даже си мислите, че просто такава е структурата на тялото ви, гените предопределят нещата и просто няма как да постигнете стегнатата визия на фитнес-модел. А дали е така?

Нека да видим какво правят с тялото ви обичайните, най-разпространени представи за правилно трениране във фитнес зала.

Кардио вълната. Даже няма да започвам отдалече, за да е по-безболезнено. Ще съм директна. С кардио – демек тичане по пътечки, велоергометри, крос-тренажори и подобни скъпи, но безполезни уреди НЯМА никакъв шанс да стопите мазнините. Никакъв. Не и по начина, по който обикновено го правите – качвате се на съответния кардио уред и с часове и мазиохистична последователност въртите педалите, премятате крак след крак и жадно следите таблото, което отчита изгорените калории. И си мислите, че отслабвате. Да, ама друг път. Това, което правите е, че подавате на тялото сигнал “Ахаа, сега тук предстоят няколко дълги часа на монотонна работа, я да си пестя енергията, че ще ми трябва”. Накрая излизате от залата с разтреперани крака, тотална липса на енергия и .. забавен метаболизъм. В най-добрия случай, ако не сте си давали много зор, може да се сдобиете с чувство на общо тонизиране на тялото.

Иначе не отричам изцяло кардиото, и то си има своето място в една тренировка, а именно – в разгрявката, където трябва да е интензивно/интервално, и евентуално в края на тренировката – за разпускане на мускулите и общо тонизиране. Най-странното е, че масово фитнес индустрията работи в посока – разширяване на пространството, в което присъстват кардио уреди, изграждане на “женски” зали, в които е пълно с такива. Дори в залата, в която тренирам напоследък, едно 2/3 от площта от 1000 (хиляда!!) квадратни метра е заета от кардио уреди… Може би защото следват модата. И финансовите потоци, следвани от интересите. Интересно, пак се намеси думата индустрия 😉 Предполагам, че индустрията би била леко застрашена, ако хората повишат нивото си на физическа грамотност и започнат да моделират успешно телата си.

Изолираните упражнения на машини/ евентуално с тежести. Много ме учудват хора, които гордо разпределят тренировъчния си режим по дни и мускулни групи. И се впускат в поредица изолирани упражнения. Изолирано упражнение ще рече – такова, което натоварва само и единствено определен мускул, като включва в извършваното движениe и други, обикновено по-малки мускули, които подпомагат работата на големите – играят ролята на синергисти. Движението обикновено е свиване-разпускане…свиване-разпускане… и то всъщност не развива мускула, който мислите, че натоварвате!

Част от представителите на тази група са момчета, които всеки ден си мерят обиколката на бицепса, помпат до умопомрачение, за да развият някаква част от горната половина на тялото. Обикновено доста несъразмерно, защото забравят, че имат крака, гърди, корем, рамена… Това е в добрия случай – ако все пак са успели да постигнат някакъв резултат.

Другите просто прелитат от машина на машина, правят хиперекстензии и коремни преси на машина  и се чудят защо още нямат Аполонова визия. Ами… малко трудно ще стигнете до там. Поне с този начин на трениране.

Да, големите напомпани билдери използват изолирани упражнения. Но след като години наред са тренирали функционално, с многоставни упражнения. И продължават да го правят.  Изолираните упражнения са “фината настройка” – те дооформят вече изградените мускули.

Тялото само по себе си е много умна машина. То перфектно функционира – интуитивно, без да учите специално движенията. Най-обичайни и ежедневно използвани още от най-ранни възраст движения са – бутане, дърпане, сядане, изправяне, клякане, хвърляне, вдигане на някакви вещи, завъртане и т.н. За извършването на тези движения, тялото използва eдин куп мускули. Как иначе мислите сте заякнали достатъчно, за да станете от 4-те “крака” като бебе, за да продължите да заяквате и да се развивате физически?

И голямата “тайна” на успешните тренировки, които водят към стегнато, слабо, изчистено от мазнини, силно тяло са точно тренировките, използващи движения, които наподобяват тези естествени за тялото движения. На това му се казва функционално трениране”. Функционално, защото подтиква тялото да развива и усъвършенства функциите си, защото развива фунционалността на всички мускулни групи. Функционално, защото е продуктивно. Функционално, защото работи. Дори само със собствено тегло, но  с умело съчетаване на упражнения и с правилния интензитет, можете да постигнете добри резултати. А следващото ниво са тежестите. Да, дори и за дамите. Хвърляйте розовите гирички, скъпи дами и се ориентирайте към железата. Защото така ще постигнете желаните резултати. Различни видове клекове, напади, изтласкване на тежест, набирания, тяга, лицеви опори, бърпита.. и още и още мога да добавя към списъка с правилните упражнения. Обещавам в идните дни и месеци да ви запозная по-подробно с тези упражнения.

Другата важна съставка, без която няма как да постигнете резултати е храненето. Не, няма как да отслабнете, ако не промените храненето си. Няма такава магия. Не говоря за диети, лишения и гладуване. Говоря за правилна, качествена храна, в правилното комбиниране, количества и време от денонощието.

И последно (но не по важност!) – поставяйте си измерими цели: 10 сантиметра по-малка обиколка на ханша, 150 кг. от лежанка, 100 кг. тяга, 20 набирания, 50 сантиметра бицепс, километър за 2 минути тичане, мазнини под хикс процента. Дефинирайте целта си и работете с ясната визия за постигнатата цел в съзнанието си. Факт е, че всяка тренировка, незвисимо как я правите е по-добра от пасивната липса на движение. Но тренировката с цел, вече има силата на заявено намерение. Тя вече е фокусирана. И е много лесно да проследите резултатите (или липсата на такива).

Престанете да се подлъгвате по лъскавите списания и женски сайтове, в стил “10-те начина да направиш еди-какво-си за месец”.  Ако тези съвети работеха, фитнес залите щяха да пълни със слаби, стегнати, мускулести тела. Четете. Информирайте се. Намерете си личен треньор/консултант. Направете крачка към промяната. Истинската.

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

8 Responses to Как да (не) постигнем мечтаното тяло

 1. Инес Субашка on October 26, 2011 at 08:14

  Само снимките, които си избрала, са достатъчно красноречиви, за да покажат какво се случва, като прекарваш несметни часове на кардио уредите и какво ще се случи, ако се захванем с тежестите! 🙂 Браво!

  • Martina Ivanova on October 26, 2011 at 16:18

   “Само снимките, които си избрала, са достатъчно красноречиви, за да покажат какво се случва..” – Налииииии 🙂 Благодаря ти!

 2. Цветан on October 26, 2011 at 11:20

  Цели: 120кг. от лежанка, 200 кг. тяга, 25-30 набирания, 50 кофички, 200 кг. клек. 1 километър за 2 минути. Това са моите цели.
  Надявам се повече хора с отворено съзнание да прочетат тази статия.

  • Martina Ivanova on October 26, 2011 at 16:17

   Тъкмо се връщам от залата, където мъжете около мен не повярваха, че щангата със 75 кг. е моя. За кратко :-))
   Особено под вежди ме гледаше един юнак, който пробва няколко варианта за бицепсово сгъване. Еееемииии… въпрос на избор и цели 🙂 Супер цели си поставил, успех по пътя! Ще разказваш 😉

   • Цветан on October 27, 2011 at 10:19

    75 кг. щанга. Няма какво да кажа, освен, че практикуваш, това, което проповядваш!
    Поздравления и все така!

 3. Цветан Василев on November 6, 2011 at 00:50

  Цецо, доста амбициозни цели. Особено 1км за 2 минути, при положение че световния рекорд е 2:11. Успех.

 4. Martina Ivanova on November 10, 2011 at 14:25

  Ох, не мога да се въздържа да не цитирам тук мнение от изключително уважаван от мен треньор по отношение на изолираните упражнения:

  “прекомерното изолирано трениране/тонизиране на бицепса води до следните проблеми – издърпва рамото напред, което от своя страна “качва” трицепса нагоре и пречи да бъде използван в горната му част, а също така прави плешките неработещи, което пък от своя страна довежда до ред други “заключвания” и евентуално възпаления…

  Не е трудно да си направим извода за изолираното помпене и тренирането на мускули “на парче”.”

 5. Цветан on February 13, 2012 at 15:57

  Цветан Василев, целите са амбициозни и дългосрочни. Но за километъра си прав. Ще се наложи корекция в целта, очевидно желанието и амбицията са ме подвели. Още веднъж ти благодаря за информацията. Поне ще знам на колко отстоя от световното ниво и ще гледам да го доближа максимално близо. Поздрави!

Коментирай

Абонирай се!

За да получаваш пръв най-интересните новини от Свой Избор!

ТЪРСЕНЕ в сайта

Намери ни във Фейсбук

Намери във Facebook

Намаления от Grabo